Aurinkoinen ja iloinen koululaiskuljettaja

Vuoden 2013 Suomen paras koululaisajoneuvonkuljettaja Erja Herkkola ottaa neljäsluokkalaisen Iina Ijäksen kyytiin koulupäivän päätteeksi Lempoisten koululta. Kuva: Erkki Koivisto

Vuoden 2013 Suomen paras koululaisajoneuvonkuljettaja Erja Herkkola ottaa neljäsluokkalaisen Iina Ijäksen kyytiin koulupäivän päätteeksi Lempoisten koululta. Kuva: Erkki Koivisto

Viimeistään syyslomaan mennessä jokainen tervehtii autoon tullessaan, kopauttaa lumet jaloistaan ja kiinnittää turvavyön automaattisesti istuutuessaan paikalleen. Lempääläläiskuski Erja Herkkolan, 50, koulukuljetuskyydissä koululaiset saavat turvallisen kyydin sivussa oheiskasvatusta. Sääksjärvellä asuva Herkkola onkin valittu koko Suomen vuoden 2013 parhaaksi koululaisajoneuvokuljettajaksi.

Tilausliikenneyritys Oy Mikkola Markku K. E:n kuljettajana kohta viiden vuoden ajan toiminut Herkkola kuljettaa koululaiskuljetuksena eskari-, ala-aste- ja yläasteikäisiäkin oppilaita kunnan päästä päähän eli pohjoispäässä Sääksjärven koululla ja eteläpäässä Lempoisten koululla. Kyydissä on niin koulumatkan pituuden perusteella kuljetuksen saaneita oppilaita kuin erityis- ja vammaisoppilaitakin. Useimmiten naisen kaasujalkaa tottelee kymppipaikkainen pikkubussi, toisinaan suurempikin kumijalka.

Koululaisten aamu- ja iltapäiväkyyditsemisten välillä Erja Herkkola ajaa Sääksjärven alueen palvelubussin kuskina ikäihmisten asiointiapuna.

Lempääläläisfirma otti käyttöön puhallusalkometrit jo vuotta aikaisemmin ennen kuin ne kolme vuotta sitten tulivat pakollisiksi ja kunnat niitä ammattiautoilijoilta edellyttivät.

Lempäälän kunnan sivistystoimen koulukuljetuksista vastaavan hallintopäällikkö Aila Alasen mukaan Herkkola aina aurinkoisena ja iloisena ihmisenä onnistuu samaan kuljetettaviinsa kaverillisen ja luottamuksellisen suhteen. Säännöt autossa ovat kuitenkin kaikille selvät ja meininki matkalla iloinen.

Turvavöiden käytön valvonta on ehdotonta – auto ei liiku, elleivät vyöt ole kiinni.

– Kuljettajan suhteet vanhempiin ovat hyvät ja mutkattomat. Myös yhteistyö koulunkäynninohjaajien ja opettajien kanssa on mutkatonta

Kypärä päähän pyöräillessä

Omia lapsia Herkkolalla on kuusi. Erityislapsen äitinä Erja Herkkola hallitsee myös erityislasten kuljetukset. Istumajärjestys on tarkkaan laadittu, ja tarpeettomat nahistelut jäävät pois.

Valinnastaan hän on iloinen.

– Tämä on muutenkin ilon päivä. Tänään tuli tieto, että neljänneksi vanhinkin tytär sai ajokortin suoritetuksi, sanoo kaikki neljä täysi-ikäistä tytärtään ajoluvalla autoa ajamaan opettanut Herkkola.

Vuosikaudet Mannerheimin lastensuojeluliito m Lempäälän yhdistykseen ja sen hallitukseen kuulunut Herkkola sanoo nauttivansa työstään lasten parissa.

– Kaikki päivät lasten kanssa ovat hauskoja. Kyyditettävät lapseton hirveän avoimia, ja autossa käydään aina päivän sattumukset yhdessä läpi. Joskus käännytään hakemaan takaisin kyydistä jääneitä kirjoja tai vaatteita.

Herkkolalle on kerran sattunut Lempäälän keskustassa läheltä piti tilanne. Edellä ajaneen auton kylkeen törmäsi polkupyörällä sivusta tullut poika, joka löi päänsä katuun. Hänellä ei ollut pyöräilykypärää. Takaa tullut Herkkola väisti täpärästi, ettei maassa makaava joutunut pikkubussin renkaiden alle.

– Toivon, että vanhemmat kiinnittäisivät huomioita siihen, että heidän lapsensa käyttäisivät pyöräillessään  pyöräilykypärää. Jos pyöräilee, käyttää kypärää. Jos ei käytä, ei myöskää aja.

Ottaa lapset huomioon

Aurinkoinen hymy ja iloinen käden heilautus ovat Erja Herkkolan tavaramerkki. Kuva: Erkki Koivisto

Aurinkoinen hymy ja iloinen käden heilautus ovat Erja Herkkolan tavaramerkki. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunnan sivistystoimi teki esityksen Erja Herkkolan valitsemiseksi vuoden koululaisajoneuvonkuljettajaksi viime keväänä opetushallituksen opetusneuvos Eero K. Niemelle.

– Yleensä esityksiä tulee yksittäisiltä kouluilta, mutta tässä tapauksessa esityksen takana oli kaikki kunnan koulut ja koko kunnan sivistystoimi, Herkkolalle tämän valinnasta kertovan kunniakirjan keskiviikkona 9. lokakuuta Lempäälässä luovuttava Niemi kiittelee.

Valinnan takana on opetushallituksen alainen, 25 eri tahon muodostama liikennekasvatuksen yhteistyöverkosto. Sen toimijoita ovat mm. Autoliitto, liikenne- ja viestintäministeriö, Mannerheimin lastensuojeluliitto, pelastuslaitos ja Suomen kuntaliitto.

Viisihenkinen valintaraati, jonka puheenjohtajana Niemi toimii, teki esityksensä vuoden parhaasta kuljettajasta yhteistyöverkostolle. Valintaraatiin kuuluivat Niemen lisäksi edustajat mm. poliisista ja Suomen Taksiliitosta. Yhteistyöverkosto hyväksyi esityksen.

– Raadin mielestä Erja Herkkola täytti hienosti asetetut kriteerit. Hän ottaa työssään hyvin lapset huomioon. Pääasiat, joihin kiinnitettiin huomiota, olivat palvelualttius, turvallisuuskysymysten huomioon ottaminen, esimerkilliseen kasvattamiseen, yhteistyökykyyn ja liikennekäyttäytymiseen, Niemi sanoo.

Vuoden koululaisajoneuvonkuljettaja -kilpailu

 

Opetushallitus järjestää liikennekasvatuksen yhteistyöverkoston kanssa joka toinen vuosi kilpailun parhaasta koululaisajoneuvonkuljettajasta.

Parasta kuljettajaa valittaessa kiinnitetään huomiota mm. kuljettajan palvelualttiuteen, turvallisuuskysymysten huomioon ottamiseen, esimerkilliseen kasvattajan rooliin, yhteistyökykyyn ja liikennekäyttäytymiseen.

Valinta tehtiin nyt kolmannen kerran.

Yksi kommentti

  1. kaarina L

    Huippua Erja. Minä kyllä tiesinkin tämän luonteenlaatusi ja osaamisesi yli 30 vuoden takaa. Olet kyllä palkintosi ansainnut ja paljon muutakin hyvää, jos joku osaa hakea ja toinen myöntää. Olipa ilo lukea.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?