Hyvinvoinnissako se syy piilee?

Sydäntäni puristaa kun luen Heska Korhosen tekstiä. Onko innovatiivista yhteiskunnallista elämää se, että ensi sijassa tarjotaan palveluiden karsimisfoorumia? Onko yhteen hiileen puhaltamista se, että tarjotaan keinoksi ilmaisen ruokailuedun karsimista ja alistetaan opiskelu maksulliseksi? Lujittaisiko vai hajottaisiko edellinen toteutuessaan yhteiskunnallista vastakkainasettelua?

On toki totta, että hyvää on jaettu runsaalla kädellä. Mutta kuntien velvollisuus on ollut asiat lainsäätäjän tahdon mukaan toteuttaa. Ja tässä kyllä kunnan- ja valtionhallinnon ajatukset ovat monta kertaa kaukana toistensa todellisuuksista.

Innovatiivisuuden työkenttä on kyllä muualla kuin Korhosen esittämä peruspalveluiden karsimisen kohdassa.

Peruspalveluiden kautta me kuljemme elämässä toinen toistamme tukien. Tämä on arvo, mikä vaatii hyväosaisilta luopumista omastaan huonommassa asemassa olevan tueksi ja sen merkitys näkyy selkeimmin silloin, kun yhteiskunnassamme on vaikeat ajat. Tämä on ollut suomalaisen yhteiskunnan pitkän työn tavoite. Tätä arvoa tulee kyllä tarkastella mutta kuitenkin jokaisen ihmisen elämisenoikeus muistaen.

Missä voimme innovoida? Erilaiset yhteistyömuodot niin kunnallisella kuin yksilötasollakin ovat niitä pisteitä, joista uutta löytyy. Siksi lähidemokratiassa asetettuja tavoitteita ja niiden saavuttamiseksi mietittyjä keinoja tulee puntaroida avoimin mielin ja ymmärtäen mitä niiden kautta haetaan. On luotava verkostoja, tiimejä, yli hallintorajojen tehtävää yhteistyötä. On nostettava vertaisohjaajatoiminta ja vapaaehtoistyö sille kuuluvaan asemaan, on löydettävä keinoja omaishoitajien työn tukemiseen. Suuremmassa mittakaavassa on tuettava suurempien linjojen elinkeinopolitiikan keinoja ja toteuttamista, mielekkäiden liikenneyhteyksien rakentamista, maankäytön laajoja linjoja.

Elinkeinopolitiikan uusimisen kautta me luomme työpaikkoja ja työpaikkojen kautta ihmisille elämisen mahdollisuuksia. Tässä on myös kunnan tehtävää. Ei hyvinvointiamme rakenneta vain palveluiden kautta ja palveluita karsimalla vaan elinkeinopolitiikkaa vahvistamalla, myös olemassa olevaa byrokratiaa karsimalla.

 

Maikki Hämäläinen-Ylikahri

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?