Asemakaava ja liikenneturvallisuus puhuttivat Kiviahoillassa

Kiviahon asukasyhdistyksen järjestämä Kiviahoilta saavutti suuren suosion. Väkeä oli runsaasti paikalla ja keskustelua käytiin rakentavassa hengessä. Kuva: Sara Riihimäki

Kiviahon asukasyhdistyksen järjestämä Kiviahoilta saavutti suuren suosion. Väkeä oli runsaasti paikalla ja keskustelua käytiin rakentavassa hengessä. Kuva: Sara Riihimäki

Lempäälän kunta suunnittelee Kiviahoon lisää pientalotontteja, vaikka alueen asukkaiden mielestä liikenneverkon toimivuus on jo nyt koetuksella, ja Moision koulu pullistelee. Kiviahon asukasyhdistyksen järjestämässä Kiviahoillassa 30. syyskuuta keskusteltiin Kiviahon luoteiskulman kaavaluonnoksesta. Aihe kiinnosti asukkaita, sillä Kivitaskun päiväkotiin saapui nelisenkymmentä asukasta eri puolelta Kiviahoa.

Lempäälän kunnan kaavoituspäällikkö Ilari Rasimus esitteli asemakaavaa ja vastasi asukkaiden kysymyksiin.

– Maankäytön suunnittelua ohjaa ajatus siitä, että asukkaat ovat parhaita asiantuntijoita. Lain mukaankin on käytettävä osallistavaa menettelyä, joten tällaiseen tilaisuuteen oli mukava saada kutsu, sanoi Ilari Rasimus.

Rasimus oli illan päätteeksi positiivisesti yllättynyt siitä, miten oleellisia asioita asukkaat nostivat tilaisuudessa esiin. Rasimus puolusti Kiviahon luoteiskulman pientalotonttien kaavoittamista Tampereen seudun kuntien sopimuksella, jonka mukaan Lempäälään tulisi saada vuosittain yli sata uutta pientaloa. Kunnan omakotitonttivaranto on tällä hetkellä huono, mikä sekin on vaikuttanut kaavoituksen käynnistämiseen Kiviahossa.

”Tarvitaanko onnettomuus?”

Suurin huolen aihe kiviaholaisilla on noin sadan uuden asukkaan tuoma vaikutus liikenteeseen, sillä tilanne näyttäytyy jo nyt ongelmallisena asukkaiden arjessa. Tampereentien ja Vanattarantien risteys on hyvin vilkkaasti liikennöity ja vaarallinen. Risteykseen tulisi asukkaiden mielestä saada pikaisesti kiertoliittymä. Myös Siskontien risteystä pidetään vaarallisena uuden päiväkodin tuoman liikenteen vuoksi.

Asukkaat vaativat, että alueen liikennejärjestelyjä parannetaan ennen kuin Moisiossa sattuu onnettomuus.

Keskustelussa nousi esiin alueen päiväkotien ja erityisesti Moision koulun pullistelu: Miksi asiaan ei puututa ja hidasteta pientalojen ja rivitalojen rakentamisen tahtia koulupiirin alueella?

Nauha paukkuu

Kiviahon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Ristaniemi toi esiin Kiviahon luoteiskulman poikkeavan oleellisesti muusta nauhataajaman kaavoituksesta.

– Kaikki ymmärrämme, että Lempäälä kasvaa ja tontteja tarvitaan. Kiviahon luoteiskulman asemakaava kuitenkin poikkeaa oleellisesti sekä toteutuneesta että keskeneräisestä kaavoittamisesta. Kiviaho näkyy jo nyt nauhataajaman keskilinjasta selvästi poikkeavana pattina. Uudelta alueelta olisi matkaa kokoojatielle ja lähimmälle bussipysäkille keskimäärin 1,1 kilometriä, Ristaniemi laskee.

 

Sara Riihimäki

Uutta asutusta

 

Kiviahon luoteiskulma on yleiskaavassa merkitty pientaloalueeksi.

Ruusutien ja Puolukkapolun läheisyyteen on asemakaavan luonnoksen mukaan tulossa 29 pientalotonttia kunnan omistamalle maalle.

Kiviahon asukasyhdistys sekä monet alueen asukkaat yksityishenkilöinä ovat jättäneet kuntaan muistutuksen kaavaluonnoksesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?