Kokki ja kieli

Mitä söit tänään? Luultavasti jotakin epäterveellistä. Mikä on terveellistä, riippuu täysin siitä, keneltä kysytään.

Viime vuodet vilkkaana vellonut ruokakeskustelu kulminoitui hiljattain tv-väittelyyn, jossa kaksi terveysalan asiantuntijaa oli täysin eri mieltä lihan ja leivän terveysvaikutuksista.  Väittelyssä tunteet yllättäen kuumenivat. Ruoka on tärkeä aihe.

Ennen oli helppoa. Oli ruokaympyrä, josta löytyi jotakuinkin kaikki, mitä lähikaupan hyllystä oli mahdollista ostaa.

Nyt markettien valikoimat notkuvat runsautta, mutta samaan aikaan syöminen on muuttunut entistä mutkikkaammaksi, jos asiaa katsotaan ravintoasiantuntijoiden vinkkelistä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos päivittää edelleen uskollisesti ruokaympyräänsä, mutta karppaajat, paastoajajat, superfoodin napostelijat ja muut oman ravitsemuslinjansa valinneet menevät oikealta ja vasemmalta ohi.

Pekka Puska taistelee uusia muoteja vastaan kuin olisi taltuttamassa harhaoppeja.  Hän vetoaa yhä uudelleen viime vuosituhannella Pohjois-Karjalassa tehtyyn tutkimukseen, joka nosti hänet kansalliseksi terveysikoniksi. Maine on katoavaista.

Tämän ajan terveysvalistajia ovat tv-kokit, ja heitä riittääkin yhden jalkaväkidivisioonan verran.  Ilta toisensa jälkeen he kokkaavat mitä ihmeellisempiä luomuksia.

Brittiläisen Gordon Ramsayn vaikutus ruoanvalmistukseen näkyy ja kuuluu myös Suomessa. Ramsay on kiroileva rääväsuu, jonka jätkämäistä käytöstä myös Suomessa on lähdetty jäljittelemään. Oikessa elämässä tv-Ramsay olisi oikea työpaikan painajainen ja hänen keittiönsä työsuojelutarkastajan vakiokohde.

Tv-ohjelmat ovat aina enemmän tai vähemmän fiktiota. Tämä tulisi muistaa myös suomalaisissa helvetin keittiöissä, joissa v-sanat sinkoilevat esikuvansa mukaan.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?