Sähkötön lauantai

”Äiti, oon saanu kerhon aikana 160 uutta viestiä”, kertoo tyttäreni innoissaan. Whatsapp – tuo koululaisten käyttämä älypuhelinsovellus, jossa voi lähettää ilmaiseksi teksti-, ääni- ja kuvaviestejä sekä videoita, on mahdollistanut myös helpon ryhmäviestittelyn. Jos 10 pikkutyttöä keskustelee kiivaasti vaikkapa Cheekin ihanasta ulkonäöstä tai Robinin tummista ripsistä, voi viestejä kertyä tunnissakin melkoinen kasa.

Nykykoululaisten vanhemmilla on kova työ koettaa varjella lastaan liialta viriketulvalta. Jos lapsi ei tuijota kännykän ruutua tai tietokonetta, on luultavasti ainakin televisio auki. Tai nintendot tai jotkut muut. Lapsi uppoutuu helposti pitkiksikin ajoiksi selailemaan mielenkiintoisia viestejä tai pelailemaan koukuttavaa peliä. Juuri tässä vanhempien puuttuminen ja läsnäolo ovat tarpeen.

Joskus keksimme sähköttömän lauantain. Silloin ei napsauteta pääsulaketta kiinni eikä kärvistellä pelkässä kynttilänvalossa kylmää kaurapuuroa syöden, vaan vain sähköiset viihdykkeet ovat kiellettyjä. Tuollaisena päivänä kaivetaan esille pelikortit ja puhalletaan pölyt lautapelin päältä ja pelataan. Kummasti lastenhuoneesta löytyy kadonneita Barbie-nukkeja ja Lego-palikoita, ja saattaapa kynäkin eksyä koululaisen käteen. Ulkoiluakin harrastetaan enemmän. Tekee hyvää, kun koko perhe on läsnä eikä tuijota eri huoneissa erilaisia ja eri kokoisia ruutuja.

Sähköttömän päivän jälkeen voi ehkä huomata, että ruudun tuijottamista harrastaa kohtuullisemmin kuin ennen. Ja lapsilla on enemmän pilkettä silmäkulmissa. Suosittelen.

 

Henna Ikävalko

 

Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä, joka on kartuttanut ammattitaitoaan myös Lempäälän-Vesilahden Sanomissa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?