Rakentaja ja remontoija voi tehdä nyt hyvää

Ylimääräisille rakennustarvikkeille uusi elämä Afrikassa

Kuljunvanhan seurakuntatalon pihassa oleva kontti odottaa rakennustarpeita lähetettäväksi Tansaniaan naisten turvakodin materiaaliksi.

Kuljunvanhan seurakuntatalon pihassa oleva kontti odottaa rakennustarpeita lähetettäväksi Tansaniaan naisten turvakodin materiaaliksi.

Kuljun vanhan seurakuntatalon sali alkaa täyttyä tavarasta. Pihassa odottaa kontti, joka aloittaa kohta pitkän laivamatkan kohti kaukaista Afrikkaa ja Tansanian Morogoroa.

– Kyytiin pitäisi vielä löytää betonimylly ja tietysti aggregaatti, jolla se saadaan toimimaan paikan päällä. Tähän saakka työ on tehty pääasiassa perinteisesti, eli ahkerasti lapioiden.

Mikko Vesamäki puhuu rakennushommista. Suunnitelmissa siintää naisten turvakoti, joka alkoi Morogoron naistyön johtajan Ruth Mmarin visiosta: tarvittaisiin naisten yhteisöllinen turvapaikka, jossa he saisivat apua ja tukea saavuttaakseen itsenäisen elämän.

Lempäälän NMKY otti haasteen vastaan ja toimii hyväntekeväisyysprojektin selkärankana Suomessa.

– Kylätalossa, joka toimii kokoontumispaikkana ja juhlatilana, on nyt seinät ja katto, samoin vartijan talo on pystyssä. Ovien ja ikkunoiden asennuksen jälkeen päästään sisustuspuuhiin. Kalusteita onkin saatu jo aika mukavasti kerättyä. Rakennustarvikkeiden puute on hiukan hidastanut etenemistä, mutta kunhan saadaan kontti perille, päästään vauhdilla aloittamaan itse turvatalon rakentamista, Vesamäki avaa projektin etenemistä

– Jos kontti lähtisi marras-joulukuussa ja matka kestää ehkä neljä, kuusi viikkoa, ja tulliselvitykset toisen kuukauden, tavarat olisivat hyvässä lykyssä perillä jo tammikuun lopulla, hän laskeskelee.

Mannertenvälisiin kuljetuksiin kuluu paitsi aikaa, myös rahaa. Ihan kaikkea ei konttiin kannata sulloa, vaan pitää puntaroida, mikä oikeasti on missäkin projektin vaiheessa tarpeellista. Vesamäki muistuttaa hyväntekeväisyyden realiteeteista.

Kuljun vanhan seurakuntatalon sali alkaa täyttyä lahjoitustavarasta

Kuljun vanhan seurakuntatalon sali alkaa täyttyä lahjoitustavarasta

– Lahjoituksena tulleelle tavaralle voikin äkkiä muodostua korkeampi hinta täältä lähetettynä, kuin jos se ostettaisiin Tansaniassa paikalliselta kauppiaalta. Sitä paitsi paikan päältä ostettaessa tuetaan paikallisen kauppiaan toimintaa ja hänen elinkeinoaan.

– Rungon rakentamiseen liittyvien betonimyllyn ja aggregaatin lisäksi juuri nyt ajankohtaista on vesi- ja viemäröinti- sekä sadevedenkeruujärjestelmä. Sähköt saadaan aurinkoenergialla. Akuuteimmin tarvitaan siis kaikenlaista rakennusmateriaalia wc-kalusteista, vesi- ja viemäriputkista sekä ihan nauloista ja ruuveista alkaen, tarkentaa Vesamäki.

Vaikka konttiin toivotaan erityisesti rakentamiseen liittyviä tavaralahjoituksia, puhdas käteinen auttaa aina. Jos taas mieluummin haluaa puuhailla vapaaehtoistyön merkeissä projektin parissa,siihenkin tarjoutuu mahdollisuus. Lempäälän NMKY lupaa järjestää hanketta tukevia tapahtumia ja tempauksia säännöllisin väliajoin.

 

Elina Lätti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?