Tykissä soppa hautuu ja muhii

Pyörillä kulkeva soppatykki on työkone, jota saa vetää ajoneuvolla 40 km/h. – Kätevää, kun voi keittää ruuan lähes valmiiksi muualla ja tuoda soppatykin sitten vasta tapahtumapaikalle, sanoo kauhan varressa oleva Timo Ojala. Kuva: Erkki Koivisto

Pyörillä kulkeva soppatykki on työkone, jota saa vetää ajoneuvolla 40 km/h.
– Kätevää, kun voi keittää ruuan lähes valmiiksi muualla ja tuoda soppatykin sitten vasta tapahtumapaikalle, sanoo kauhan varressa oleva Timo Ojala. Kuva: Erkki Koivisto

Armeijan käytöstä poistetun ylijäämätavaran huutokaupoissa tunnelma kiihtyy aina, kun soppatykistä saa alkaa tehdä tarjouksia. Kaupan kohteet eivät lähde halvalla. Ei ihme, sillä ne ovat haluttua tavaraa.

– Soppatykissä suuressa määrässä kypsytetty keitto, oli se sitten hernekeittoa tai vaikka liha-, kesä- tai lohisoppaa, maistuu usein muhevammalta kuin itse kotona tehty. Hyvänmaksuisuus johtuu pitkästä kypsytysajasta. Ainekset ehtivät maustua ja makuuntua kunnolla. Harva keittelee keittoa kotonaan tuntitolkulla, sanoo lempääläläinen hyvän ruuan ystävä Timo Ojala, joka arvelee ulkona aterioivan ruokahalua kiihottavan myös elävä tulen aiheuttama vieno savun haju ja tilaan leviävä herkullinen keiton tuoksu. Aromeja riittää.

Hän on seitsemän vuoden ajan keitellyt noin 75 litran vetoisella soppatykillä yhteensä tuhansia keittoannoksia erilaisissa perhejuhlissa kuten häissä ja syntymäpäivillä kuin muissakin tilaisuuksissa. Viimeksi soppatykistä hän tarjoili hernekeittoa Lempäälän päivillä Monitoimikeskuksen avointen ovien merkeissä. Herkkua saa seuraavan kerran näillä näkymin ainakin Hakkarin nappulahiihdoissa ensi maaliskuussa.

Mikäli tilaisuudessa on tarkoitus tarjoilla soppatykin antimia jo aamupäivästä, tarkoittaa se kokkaajalle työrupeamaa jo edellispäivänä. Ojala liottaa ensin herneet ja keittää niitä muutaman tunnin. Myös sianliha valmistellaan edellisenä päivänä. Ojala keittää lihat ensin kokonaisina suurina paloina, kuutioi sen ja lisää lihat ja muut tykötarpeet: sipulia, palvilapaa, porkkanaa, sinappia, lihaliemen ja mausteet joukkoon muhimaan.

– Sinappi saostaa keittoa ja karkea porkkanaraaste antaa siihen makeutta, Ojala vinkkaa.

Normaalisatsiin tulee vettä reilut 60 litraa. Ainakin saman verran Ojala arvelee vettä mahtuvan soppatykin vaippaan. Hän ei ole koskaan tullut laskeneeksi puilla lämmitettävän soppatykin klapin kulutusta.

– Tulipesä on aika pieni. Kun keiton saa kuumaksi, puuta kuluu vain lämmön ylläpitämiseen. Koska vaippa pitää aineksen tasalämpöisenä, soppatykillä ei ole mahdollista keittää ruokaa ylikypsäksi eikä sitä saa poltettua millään pohjaan. Kyytipojaksi tumma leipää ja voita, Ojala suosittelee.

Hernekeitto soppatykissä

(runsaat 200 annosta á 400 g)

 

15 kg herneitä

48 l vettä

Pane herneet likoamaan kylmään veteen edellisenä päivänä.

 

75 g suolaa

valkopippuria

950 g lihaliemijauhetta

sipulia

6 kg sianlihaa

14 l vettä

Lisää joukkoon sipuli ja mausteet. Hauduta keitto kypsäksi. Kypsennä liha

 

2 kg palvilapaa

meiramia

250 g sinappia

pari kiloa porkkanaa

Paloittele kypsä liha ja palvilapa pieniksi kuutioiksi. Lisää ne sekä meirami ja sinappi keittoon.

Kuumenna keitto kiehuvaksi ja tarkista maku. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi ja lisää keittoon ennen kypsän lihan lisäystä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?