SA-kuva-arkiston kuvat ovat kaikkien käytettävissä

Sotilasvirkailija A. Feldhoff otti kuvasarjan hiihtokilpailuista Lempäälässä vuonna 1942. Kuva: SA-kuva

Sotilasvirkailija A. Feldhoff otti kuvasarjan hiihtokilpailuista Lempäälässä vuonna 1942. Kuva: SA-kuva

Puolustusvoimien avattua viime keväänä SA-kuva-arkiston julkiseen käyttöön perehtyminen sota-aikojen tapahtumiin on ollut erittäin antoisaa. Internettiin (www.sa-kuva.fi) on viety noin 160 000 tk- eli tiedostuskomppanian ottamaa talvi- jatko- ja Lapin sodan ajan valokuvaa vuosilta 1939–45. TK-kuvaajien ottamat ladattavat kuvat on digitoitu. Korkearesoluutioiset valokuvat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä.

Omalle tietokoneelle talletettavia kuvia julkaistaessa lähteeksi on merkittävä ”SA-kuva”. Käyttöehtojen mukaan kuvia ei saa esittää harhaanjohtavissa tai lain tai hyvien tapojen vastaisissa yhteyksissä.

SA-kuva-arkiston kuvat ovat alkuperäistä vastaavassa kunnossa ja ne on varustettu TK-kuvaajien laatimin kuvaselostein. Tekstejä ei ole toimitettu eikä niiden kieliasua tarkistettu eikä siten esimerkiksi ryssä-sanaa ole taannehtivasti sensuroitu.

Arkisto toimii luotettavasti ja nopeasti, nyt kun kevään pahin ruuhka sivustolla on lauennut.

Hakukentässä voi antaa kuviin liittyvää lisätietoa.

Hakusanalla Lempäälä arkistosta löytyy vain viisi kuvaa, hakusanalla Vesilahti ei ainoatakaan. Lempäälän kuvissa on sotilasvirkailija A. Feldhoffin 23. huhtikuuta vuonna 1942 ottama neljän kuvan kuvasarja Lempäälässä pidetyistä hiihtokilpailuista. V. Kososen otos kuvaa väkijoukkoa Lempäälässä vietetyn Korpiselän taistelun muistojuhlan vietosta ilmeisesti Manttaalitalossa.

Helena Honka-Hallilan toimittama Kunnia kaikkensa antaneilla – Vesilahtelaiset sodissa 1939–45 ja Ritva

Korpiselän taistelujen muistojuhlia on vietetty, tässä kuva Lempäälän juhlilta. Kuva: SA-kuva

Korpiselän taistelujen muistojuhlia on vietetty, tässä kuva Lempäälän juhlilta. Kuva: SA-kuva

Mäkelän kirja Sota muistoissa – Lempäälän veteraanien kertomuksia ovat mainiosti kuvitettuja, mutta uutta syvyyttä kertomuksiin saa nyt SA-kuva-arkiston aukeamisen myötä. Lukijan on vaivatonta perehtyä hakemistohaun avulla kirjoissa mainittuihin tapahtumiin, joukko-osastoihin ja tapahtumapaikkoihin. SA-kuva-arkiston aineisto sisältää kuvia, jotka voivat järkyttää ja ahdistaa lapsia sekä herkkiä henkilöitä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?