Ympäristöasiat ja filosofia veivät Ville Lähteen mukanaan

Nykyään Lempäälässä asuvasta Ville Lähteestä ei tullutkaan äidinkielenopettajaa kuten vanhemmistaan vaan tutkija ja kirjailija. Opettajapariskunnan pojalle oli aikoinaan luontevaa valita suomen kielen opinnot Tampereen yliopistossa, mutta mieli muuttui melko nopeasti.

Lähde huomasikin, että perinteinen opettajan työ ei sopisi hänen persoonalleen. Tutkijan ura alkoi kiinnostaa. Suomen kielen tutkimisen sijaan hän suuntasi tarmonsa filosofian opiskeluun.

– Kiinnostuin jo lukioaikoina ympäristöasioista sekä moraalisista ja poliittisista jutuista. Aika pienistä siemenistä kaikki lähti, kuten joistain televisio-ohjelmista ja kirjoista, jotka saivat minut ajattelemaan. Esimerkiksi Neil Hardwickin Pakanamaan kartta -sarja ja aloittelijoille tarkoitettu opus ydinvoimasta herättivät monenlaisia ajatuksia, Lähde taustoittaa.

Hän näkee filosofian apuvälineenä itseään kiinnostavien asioiden työstämiseen. Pääaineopinnot saivat tukea suomen kielen lisäksi rauhantutkimuksen ja ympäristöpolitiikan opinnoista.

Väitöskirjassaan Lähde esitteli uudenlaisen tulkinnan Jean-Jacques Rousseaun eräästä pääteoksesta sekä sanan ”luonto” tulkinnasta.

– Sanojen merkityksillä tehdään politiikkaa. Rousseau on esimerkki henkilöstä, joka kävi aikoinaan omaa määrittelykamppailuaan.

 

Elintasoa pakko laskea

Lähteeltä ilmestyi hiljattain teos Niukkuuden maailmassa. Siinä hän pohtii luonnonresurssien niukkuutta. Tämäkin teos kytkeytyy politiikkaan.

– Haluan herättää kirjallani keskustelua. Elintasoa pitäisi pystyä laskemaan mutta niin, että eriarvoisuus ihmisten välillä ei kasva, sillä se herättäisi vain vastarintaa.

Esimerkiksi lihankulutusta pitäisi Lähteen mukaan saada vähennettyä. Hän kyseenalaistaa sen, miten paljon yksittäinen ihminen voi valinnoillaan vaikuttaa asioihin.

– Se on äärimmäisen hidas tie. Sen sijaan aktiivisella yhteiskunnallisella vaikuttamisella voidaan saada paljon aikaan.

Mies itse syö pääosin vegaanista ruokaa. Hän pitää myös eläinten oikeuksien ajamista tärkeänä, mutta koska yhden ihmisen aika on rajallinen, Lähde keskittyy nykyään ympäristöpoliittisiin teemoihin.

– Resurssikysymykset ovat sikäli tärkeimpiä, että jos ne eivät ole kunnossa, niin millään muulla ei ole väliä, Ville Lähde kiteyttää.

 

Elää kuten opettaa

Tutkijan ja kirjailijan ura koostuu tyypillisesti apurahapätkistä. Niiden hakeminen on oma prosessinsa, mutta Lähde on ilahtunut siitä, että hän on saanut mukavasti rahoitusta kirjoilleen. Viimeksi Jenny ja Antti Wihurin rahastolta tuli 13 000 euron apuraha kirjaan Paljon liikkuvia osia – hankalan ajattelun käsikirja.

Kyse on tietokirjasta, joka on tarkoitettu myös suurelle yleisölle. Siinä Lähde aikoo käydä läpi liian helppoja vastakkainasetteluja sekä sitkeästi eläviä yleistyksiä, jotka sekoittavat asioita ja pitävät yllä harhaluuloja.

Ville Lähde elää omien arvojensa mukaisesti. Hän muutti vaimoineen Lempäälään kaksi vuotta sitten, koska pariskunta halusi Tampereen keskustasta lähemmäs luontoa. Tärkeä henkireikä on Hulaudessa sijaitseva suvun talo, joka aikoinaan kuului Lähteen isovanhemmille. Pihalla kasvatetaan monenlaisia vihanneksia.

– Minulla on Hulaudesta ja Lempäälästä paljon muistoja lapsuudestani. Nykyään jos olemme vaikka päivän Tampereella, Lempäälään palatessa huokaamme helpotuksesta, että asumme täällä. Silti Tampereelle pääsee junalla huippuhelposti ja nopeasti.

Puutarhanhoito ja kokkailu ovat paitsi rakkaita harrastuksia myös liittyvät Lähteen työuraan. Hänellä on suunnitelmissa kirjoittaa joskus puutarha-aiheinen kirja, joka lähestyy aihetta filosofiselta kannalta.

Kirjailijan monista erilaisista töistä juuri kirjojen kirjoittaminen on hänen sydäntään lähellä, ja sillä tiellä hän toivoo voivansa jatkaa myöhemminkin.

 

Vivikka Monto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?