Nopea kehitys on saanut Katri Vermanteen juoksukoukkuun

Maratonilla juostaan itseä ja kelloa vastaan

Paljon juoksevan tulee kiinnittää erityistä huomiota venyttelyyn ja lihashuoltoon. Vermanteelle monipuolisuus treenatessa on tärkeämpää kuin kilometrimäärät.

Paljon juoksevan tulee kiinnittää erityistä huomiota venyttelyyn ja lihashuoltoon. Vermanteelle monipuolisuus treenatessa on tärkeämpää kuin kilometrimäärät.

Tänä kesänä Katri Vermanne on juossut ainakin Akaan Mesihölkän, Pirkan hölkän, Forssan Suvi-illan puolimaratonin ja Helsinki City Marathonin. Niistä tulosluettelossa komeilee kolmei voittoa ja yksi kolmas sija. Myös Rautialan lenkin nopeimman naisen kiertopalkinto löytyy hänen hyllystään. Muutaman vuoden tavoitteelinen treenaaminen on tuonut vesilahtelaiselle hyvän joukon pokaaleja, ja kasvavan nälän juoksemiseen.

Kymmenisen vuotta sitten Vermanne juoksi muutaman Pirkan hölkän, mutta sen jälkeen juoksu jäi taka-alalle. Lasten ollessa pieniä lenkkipolku kutsui uudelleen ja tavoitteeksi hän asetti tutun Pirkan hölkän. Treenaamisen jälkeen Vermanteen mies, juoksuharrastaja itsekin, tuumasi vaimonsa kunnon olevan niin hyvä, että hän voisi juosta maratonin.

Pitkillä lenkeillä Katri Vermanne pitää mukanaan juomareppua. Kello ja musiikkisoitin ovat aina matkassa.

Pitkillä lenkeillä Katri Vermanne pitää mukanaan juomareppua. Kello ja musiikkisoitin ovat myös aina matkassa.

– Kun on luonteeltaan määrätietonen ja yllytyshullu, niin ei siihen paljon tarvittu, nauraa Katri Vermanne.

Niinpä kesällä 2010 Vermanne juoksi ensimmäisen maratoninsa Helsingissä. Aika oli kaksi minuuttia alle neljä tuntia ja siitä alkoi taistelu itseä sekä kelloa vastaan.

Vermanne juoksee miehensä tekemän ohjelman mukaisesti vuoroin vauhdikkaampia, palauttavia, pitkiä tai intervallilenkkejä. Juuri monipuolisuus saa aikaan kehitystä.

Pitkät lenkit tarkoittavat hänen tapauksessaan kahden ja puolen tunnin pituisia lenkkejä. Niillä Vermanteella on matkassa juomareppu. Sykemittaria hän pitää mukanaan joskus, varsinkin kilpailuissa, mutta kello on matkassa aina. Lenkeillä hän kuuntelee musiikkia.

– Raskaampaa musaa ja rokkia, hän kertoo musiikkimieltymyksistään.

Tämän kauden päätavoitteen, Helsinki City Marathonin, Vermanne juoksi aikaan 3,18. Hän sijoittui 40-vuotiaiden naisten sarjassa kolmanneksi ja kokonaistuloksissa hän oli koko naisten sarjan kolmastoista.

– Eivät olleet kovin kaukana ensimmäinen ja toinen sijakaan, Vermanne toteaa tyytyväisenä.

– En meinannut hymyni kanssa mahtua illalla sänkyyn, hän jatkaa nauraen.

Katri Vermanne lähtee toisinaan lenkille yhdessä kahdekasnvuotiaan poikansa Elmerin kanssa. Elmeri ajaa pyörällä ja äiti juoksee.

Katri Vermanne lähtee toisinaan lenkille yhdessä kahdekasnvuotiaan poikansa Elmerin kanssa. Elmeri ajaa pyörällä ja äiti juoksee.

Vermanteen tulevan kesän tavoitteet ovat vielä auki, mutta pikku hiljaa niitä pitää alkaa asettamaan. Häntä kiinnostaa tietää milloin tulee se tunne, että tästä ei enää pysty parantamaan. Toistaiseksi sitä ei ole tullut, niinpä motivaatio on edelleen kova.

Talvisin hän käy kuntosalilla ja hiihtää perinteisellä tyylillä. Juoksukunto kehittyy kuitenkin vain juoksemalla. Tänä kesänä hän kävi lenkillä viisi kuusi kertaa viikossa. JSeuraavaksi ostoslistalla on kunnon otsalamppu Vesilahden pimeitä teitä valaisemaan.

– Muutamia läheltä piti -tilanteita peurojen kanssa on ollut. En tiedä kumpi on pelästynyt enemmän.

Fakta:

Katri Vermanteen tuloksia tältä kesältä

Akaan mesihölkkä, 10 km, 42:07

Pirkan hölkkä, 33 km,  2:37:46

Suvi-illan puolimaraton, 21,0975 km, 1:34:16

Helsinki City Marathon, 42,195 km, 3:18:06

 

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?