Insinöörejä tarjolla

Kun valmistuin viime vuosituhannen puolella diplomi-insinööriksi, oli käynnissä insinöörien markkinat. Työpaikkaa ei ollut vaikea löytää, ja työntekokin oli nuorekkaan reipasta ja inspiroivaa. Suomalaista insinööriä arvostettiin, ja töitä paiskittiin urakalla kotimaassa ja myyden tuotteita ulkomaille.

Onneksi yhä edelleen löytyy suomalaisia yrityksiä, joissa on säilynyt tuo reipas ja inspiroiva kulttuuri. Työntekijöistä pidetään hyvää huolta ja heitä arvostetaan. Mutta toisaalta Pirkanmaan seudulla on yhä useampi koti, jossa tuskailee osaava ja hyvä työntekijä, insinööri tai muu ICT-alalla työskennellyt, jonka työnhaku tuntuu toivottomalta. Vaatii hyvää itsetuntoa ja sinnikkyyttä pysyä positiivisena työnhakurumbassa, jossa kymmenienkään hakemusten jälkeen ei pääse edes haastatteluun. Irtisanomisten jälkeen hakijoita on kerta kaikkiaan liikaa tarjolla oleviin paikkoihin nähden.

Viime aikoina jotkut isot yritykset, jotka ulkoistivat trendihuumassa tietotyönsä Intiaan tai Kiinaan, ovat myöntäneet mokansa. Syytä onkin myöntää, sillä uskon, että tällä hetkellä käynnissä olevan insinöörien alennusmyynnin taustalla eräänä tekijänä on juurikin tuo trendi.

Myös ELY-keskus on havainnut, että ICT-alan murroksessa työttömäksi jääneet tarvitsevat tukea. Tänä syksynä on polkaistu käyntiin SpiritR – 90 päiväinen rekrytointiohjelma, jonka tavoitteena on löytää vakituinen työpaikka ohjelmaan osallistuville. Toivottavasti mahdollisimman monelle on apua tuosta projektista.

Ja toisaalta ehkä moni työtä hakeva löytääkin lopulta unelma-ammattinsa joltain muulta alalta, kuten minulle kävi.

 

Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä, joka on kartuttanut ammattitaitoaan myös Lempäälän-Vesilahden Sanomissa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?