Vempain on hirsityökalu

Jorma Hautala arvuutteli Lempäälän-Vesilahden Sanomissa muutama viikko sitten erikoisen vempaimen nimeä ja käyttötarkoitusta. Toimitukseen sateli runsaasti oikeita vastauksia. Vastaajat nimesivät vempaimen varaksi.

Vesilahden museoyhdistyksen puheenjohtaja Hilkka Rantala tiesi, että vempainta on kutsuttu myös hirsivaraksi tai seinävaraksi.

– Vara-sana voi tarkoittaa myös seinänrakoa tai rakennushirren alapuolelle veistettyä kourua, johon alempi pyöreä hirrenselkä sopi. Varalla siis merkittiin molemmat hirret, että saatiin veistettyä yhtä leveät toisiinsa sopivat osat, Rantala kertoo.

 Miika Lehtolassa vara herätti muistoja.

– Kyseessä näytäisi olevan hirsirakentamisessa ennen käytetty varausharppi, jota olen käyttänyt myös oman isäni kanssa rakentaessamme erilaisia hirsirakennuksia mökillemme. Mökiltämme saattaa löytyä vielä vastaava työkalu, jonka käytön taidan vielä opettaa omalle pojallenikin, kunhan kasvaa. Nyt hän 5-vuotias.

Myös Rauni Vastinesluoma tiesi vempaimen nimen ja käyttötarkoituksen.

– Kyseessä voisi olla hirsityökalu, niinsanottu vara. Terät ovat kakspuoleiset ja aikojen saatossa tylstyneet . Vanteella ja puukapulalla työkalu on saatu vakaaksi ja pitämään mittansa.

Vempaimen omistaja Jorma Hautala kertoo, että varaa tosiaan on käytetty rakennettaessa rakennuksia pyöreistä hirsistä.

– Seinään aiottu seuraava hirsi on asetettu jo paikoillaan olevan hirren päälle. Varan toisen piikin kylki on nojannut valmiin hirren kuperaa yläpintaan ja toinen piikki on piirtänyt seuraavaksi tulevan hirren pintaa viirun, kun varaa on tällä tavoin kuljetettu hirren päästä päähän. Viiru on saanut muotonsa alla olevan hirren pinnan mukaan. Sama on toistettu hirren toisella puolella. Hirsi on nostettu pois ja alapinta veistetty koveraksi viirumerkintää noudattaen. Näin se sopii täsmälleen kuperan hirren päälle. Tietenkin sammalia laitettiin tilkkeeksi väliin.

Sitä, kuinka paljon veistetään ja minkä verran sammalvaraa halutaan, voidaan säätää. Piikit loittonevat tai lähenevät toisiaan varressa olevaa silmukka siirtelemällä. Sopivaan kohtaan se kiilataan aisojen välisellä puukiilalla.

Jos pyöreä hirsi halutaan veistää esim. sisäpuolelta tasaiseksi, niin hirren leveyslinja tehdään vastaavasti, mutta silloin käytetään apuna kahta vastakkaisella puolella olevaa piikkiä.

Arvuuteltu vara on kaksipuolista mallia. Siitä on olemassa myös yksipuolinen malli, jossa piikit ovat vain toisella sivulla.

Hautala kertoo, että on olemassa myös sanonta, että talossa pitää olla kaksi varaa: hirsivara ja vierasvara.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?