Lempäälä ottaa lainaa isojen investointien vuoksi

Lempäälä jatkaa ensi vuonna isoja investointeja. Kunnanhallitus hyväksyi maanantaina vuoden 2014 talousarvioesityksen, joka pitää sisällään 19,4 miljoonan euron nettoinvestoinnit.  Lähivuosien investointien määrä on korkea arvioituun vuosikatteeseen verrattuna.

Ensi vuoden investoinneista vain runsas kolmannes pystytään rahoittamaan verorahoituksella. Loppuosan rahoittamiseen tarvitaan lainarahaa ja omaisuuden myyntituloja.

Merkittäviä investointikohteita ovat pääterveysaseman laajennuksen ja saneerauksen loppuun saattaminen, 3,5 miljonaa euroa vuonna  2014, Lempoisten koulun laajennus ja peruskorjaus, 18,4 miljoonaa euroa vuosina 2013-2015, kahden uuden päiväkodin rakentaminen, 6,5 miljoonaa euroa vuosina 2014-2016, maanhankinta, johon on varattu 2 miljoonaa euroa vuosittain vuosille 2014-2016 sekä vesihuoltolaitoksen investoinnit 2014-2016, johon vuosittaiset varaukset ovat luokkaa 2,6-3 miljoonaa euroa.

 

Väkiluvun kasvu jatkuu

Väestönkasvun ennakoidaan jatkuvan myös lähivuosina. Taloussuunnitelmaesityksessä 2014–16 oletetaan kuluvan vuoden kasvuksi 400 asukasta ja kahden tulevan vuoden kasvuksi 300 asukasta vuotta kohden.

Väestönkasvu ja samalla verotulopohjan kasvu kehittävät kuntataloutta. Taloussuunnitelman mukaan kasvun hallinta ja ohjaaminen kuntapalvelujen kannalta vaativat kuitenkin yhä tarkempaa suunnitelmallisuutta.

Kunnanhallituksen talousarvioesitys ylittää hieman käyttötalousmenoille kesällä asetetun 2,9 prosentin kasvuraamin käyttömenojen ollessa 3,4 prosenttia suuremmat kuin alkuperäisessä 2013 talousarviossa.

Henkilöstölisäyksiä talousarvio sisältää 15 henkilötyövuoden verran opetuspalveluihin, Kansanterveystyöhön ja vanhuspalveluihin.

 

Vesimaksut nousevat

Käyttötalouden toimintatuotoissa merkittävät taksankorotukset on päätetty veden ja jäteveden käyttömaksuihin sekä liittymismaksuihin, jotka nousevat 3 prosenttia.

Verotulojen arvioidaan kasvavan 4,3 prosenttia kuluvan vuoden talousarvioon nähden. Lempäälän tuloveroprosentti pysyy ennallaan 20,5 prosentissa, mutta kiinteistöveroihin on luvassa korotuksia.

Vuoden 2014 talousarvion vuosikate on 6,8 miljoonaa euroa, mikä tekee 307 euroa asukasta kohden.

Suuret investoinnit kasvattavat vuosipoistojen määrää ja talousarvio jää alijäämäiseksi noin 1,5 miljoonaa euroa.

Lempäälän kunnanvaltuusto käsittelee taloussuunnitelmaesitystä kokouksessaan 27. marraskuuta.

 

Lempäälä 2014:

Asukasluku  22 140 (31.12.2014)

Tuloveroprosentti 20,5 prosenttia

Nettoinvestoinnit 19,4 miljoonaa euroa

Lainat/asukas 2 889 euroa (31.12.2014)

+ käyttötalousmenojen kasvua on pystytty hillitsemään kysynnän kasvusta huolimatta

+ maanhankintaan varauduttu aiempia vuosia paremmin

– tavoitteet investointien omarahoitusasteesta eivät toteudu

– kasvun vaatimat peruspalveluinvestoinnit joudutaan rahoittamaan valtaosin lisälainanotolla

Yksi kommentti

  1. Heska Korhonen

    LVS:n artikkelia lainaten ”Taloussuunnitelman mukaan kasvun hallinta ja ohjaaminen kuntapalvelujen kannalta vaativat kuitenkin yhä tarkempaa suunnitelmallisuutta.” Hyvä periaate, otetaan vahvasti käyttöön.

    Se tarkoittaa mm. sitä, että kaikki luottamushenkilöt tutustuvat entistä paremmin asioihin niin, että kenenkään ei tarvitisi sanoa että ”asia vähän yllätti”.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?