Ari Arvela, kunnanhallituksen puheenjohtaja

Yhteistyö on parantanut luottamusta

1. On viisi vaihtoehtoista organisointitapaa (tiivistyvä yhteistyö, yhdentyvä kaupunkiseutu, metropolihallinto, eurooppalainen kaupunki – Tampere, yksi kunta (Tampere). Mikä mielestäsi on paras vaihtoehto? Ja miksi?

 

Mikään vaihtoehdoista ei sinällään ole hyvä. Metropolimallin jalostamisella, itsenäisten kuntien säilyttämisellä olisi löydettävissä toimiva ratkaisu. Myöskään yhteistyön lisäämisen mahdollisuuksia ei ole loppuun asti selvitetty.

 

2. Miten valitsemasi malli näkyy kuntalaisen saamissa palveluissa verrattuna nykytilanteeseen?

 

Monet peruspalvelut tuotetaan edelleen lähipalveluina.

 

3. Onko keskustelussa noussut esiin vielä joitain vaihtoehtoja? Jos niin mitä?

 

Ei ole tullut esille.

 

4. Onko mielestäsi mahdollista jatkaa nykyisellä kuntajaolla vai johtaako se huonoon lopputulokseen?

 

En näe mahdottomana jatkaa nykyisellä kuntajaolla.  Kustannuksia on seurattava tarkasti, näin voimme tuottaa palveluitamme kuntalasille tehokkaasti itsenäisessä kunnassa.

 

5. Miten valitsemasi malli sopii yhteen tekeillä olevan sote-uudistuksen kanssa?

 

Kysymykseen on vaikea vastata, sillä sote-uudistus on auki. Askelmerkkejä  ei ole kirjoitettu valmiiksi.

 

6. Myös kuntalakia ollaan uudistamassa. Miten käy kunnallisen itsemääräämisoikeuden? Ollaanko sitä viemässä pois?

 

Kuntalain uudistamisella toivottavasti ei olla viemässä itsemääräämisoikeuksia.  Uuden kuntalain pitäisi olla mahdollistava.

 

7. Kunnilla on yli 500 tehtävää. Mitkä niistä voitaisiin siirtää valtion vastuulle?

 

Esimerkiksi omaishoidontuki, palo- ja pelastustoimi, lääkärihelikopteri säilytettäisiin edelleen valtion rahoituksen piirissä.

 

8. Rauno Saari on todennut, että Tampereen ja ympäristökuntien välillä kytee jonkinasteinen epäily. Onko näissä oloissa mahdollista löytää seutukunnalle yhteinen malli?

 

Viime vuosien aikana on tehty paljon yhteistyötä ja kehitetty olemassa olevaa. Luottamusta on kasvatettu ja parannettu. Kaupunkiseudulle on mahdollista löytää yhteinen malli, edellyttää vielä monien asioiden hiomista.

 

9. Jos kaupunkiseudun suuri kuntaliitos (Suur-Tampere) toteutuisi, millainen kumppani Tampereen kaupunki Vesilahdelle olisi?

 

Tampereen kanssa tehdään tälläkin hetkellä hyvää yhteistyötä. Kuntaliitos alueella ei ole ratkaisu asioiden hoitamiseen, vaan yhteistyö.

 

10. Miten arvioit Vesilahden kuntalaisten saamien palveluiden käyvän, kun uusi kuntarakenne aikanaan otetaan käyttöön, paranee vai huononee?

 

Palvelut pystytään tarjoamaan jatkossakin hyvinä mikäli yhteistyö on onnistunutta. Pakkoliitokset eivät paranna alueen ja Vesilahden elinvoimaa. Mikäli kuntaministerin kaavailemat kuntarakenteet toteutuisivat niin Vesilahden kuin monien muidenkin kuntien palvelut heikkenisivät oleellisesti.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?