Vesilahden kunnanjohtaja Erkki Paloniemi:

Vesilahti näivettyisi Suur-Tampereessa

1. On viisi vaihtoehtoista organisointitapaa (tiivistyvä yhteistyö, yhdentyvä kaupunkiseutu, metropolihallinto, eurooppalainen kaupunki – Tampere, yksi kunta (Tampere). Mikä mielestäsi on paras vaihtoehto? Ja miksi?

 

Eurooppalaisen kaupungin ja metropolihallinnon yhdistetty kokonaisuus. Tämän kautta suuret ja koko seutukuntaa koskevat asiat ovat kokonaisvaltaisesti vaaleilla valitun seutuvaltuuston tai vastaavan päätettävänä ja lähipalvelut ja kuntalaista lähellä asiat (esim. peruskoulutus, päivähoito ja asemakaavoitus) oman kunnan ja vaaleilla valitun Vesilahden valtuuston ratkaistavissa.

Suur-Tampere ei ole realistinen vaihtoehto. Valtiovalta kuitenkin edellyttää kaikissa tapauksissa muutoksia, jolloin nykyinen ja  haluamani seutuyhteistyöntyön lisääminen/ tiivistäminen – vaihtoehto ei liene mahdollista. Sen takia minulle on em. yhdistetty metropoli- eurooppalainen kokonaisuus paras vaihtoehto.

 

2. Miten valitsemasi malli näkyy kuntalaisen saamissa palveluissa verrattuna nykytilanteeseen?

 

Oikein toteutettuna vesilahtelaisten palvelut turvataan ja palveluiden näivettymistä ei tapahdu.

 

3. Onko keskustelussa noussut esiin vielä joitain vaihtoehtoja? Jos niin mitä?

 

Muutamilta kuntalaisilta on tullut satunnaisia kommentteja, että nykyinenkin seutuyhteistyö on liiallista ja Vesilahden tulisi toimia itsenäisemmin.

 

4. Onko mielestäsi mahdollista jatkaa nykyisellä kuntajaolla vai johtaako se huonoon lopputulokseen?

 

On täysin mahdollista jatkaa. Kataisen hallituksen suunnitelmissa erityisesti tympäisee vaihtoehdottomuus ja ylhäältä alas ajattelu. Nykymalli jalostettuna olisi varsin varteenotettava vaihtoehto, myös Tampereen kaupunkiseudulla.

Lähivuosina Suomessa tapahtuu kuntaliitoksia, mutta ne tulee toteuttaa vapaaehtoisesti.

 

5. Miten valitsemasi malli sopii yhteen tekeillä olevan sote-uudistuksen kanssa?

 

Sote-uudistus on minulle vielä liian avoin ja sekava kortti, joten en osaa siihen kommentoida.

 

6. Myös kuntalakia ollaan uudistamassa. Miten käy kunnallisen itsemääräämisoikeuden? Ollaanko sitä viemässä pois?

 

Viilauksia tulee, mutta kunnallinen itsemääräämisoikeus säilyy.  Toivon mahdollistavaa kuntalakia, jolloin kunnat omista lähtökohdistaan voivat vapaammin muokata toimintojaan ja toimintatapojaan.

 

7. Kunnilla on yli 500 tehtävää. Mitkä niistä voitaisiin siirtää valtion vastuulle?

 

”Ne, jotka ovat lakeja ja velvoitteita säätäneet, niitä myös purkakoon”.

Kuitenkin olen valmis pohtimaan seuraavia asioita: erikoissairaanhoito valtiolle (Norjan kokemukset tosin pelottavat), samoin palo- ja pelastustoimi ensihoitoineen. Toimeentulotuki ja omaishoidon tuki jo valtakunnallisen tasapuolisuuden vuoksi Kelalle.

Vastaavasti toisin päin työllisyyden hoito kokonaisuutena kunnille, edellytyksellä, että eurot seuraavat valtiolta mukana. Väitän, että kuntasektori olisi työllisyyden hoidossa paras ja tehokkain toimija.

 

8. Rauno Saari on todennut, että Tampereen ja ympäristökuntien välillä kytee jonkinasteinen epäily. Onko näissä oloissa mahdollista löytää seutukunnalle yhteinen malli?

 

Kyllä.

 

9. Jos kaupunkiseudun suuri kuntaliitos (Suur-Tampere) toteutuisi, millainen kumppani Tampereen kaupunki Vesilahdelle olisi?

 

Olen usein todennut, että vaikka”pääkallopaikalla” olisi kuinka hyvää ja vilpitöntä tahtoa tahansa, reuna- alueet näivettyvät.

Näin kävisi myös Vesilahden osalta.

Mielestäni Tampereen kaupunki huomioi nykyisin hyvin pienet kumppanit, kuten Vesilahden. Jos Suur-Tampere syntyy, seurauksena on em. Vesilahden näivettyminen.

 

10. Miten arvioit Vesilahden kuntalaisten saamien palveluiden käyvän, kun uusi kuntarakenne aikanaan otetaan käyttöön, paranevan vai huononevan?

 

Riippuu kuntarakenteesta. Jos keskitetään, huonosti käy. Jos löydämme seudun yhteisen hyvän mallin, palvelut säilyvät.

Kommentit (3)

  1. annikki sorvali

    Jotenkin tuntuu että vanhuksien palvelut häviävät syrjemmiltä alueilta,kuinka me täältä sitten päästään kun autokaan ei ole luulisi että elämäntyön tehneet saisivat kuitenkin jäädä niile sijoille johon aikanaan kotimme rakennettin ja maata palveltiin.

  2. pirjo

    On aivan päivänselvää että jos tehdään suur-Tampere, niin me esim. Vesilahdella , kuten myös muut pienet kunnat kuollaan pois, koska mehän olemme niitä maksumiehiä Tampereen huuhaa suurille rakennushankkeille, meillä on hyvä kunta ja sellaiseksi se pitää jäädäkin, onhan meillä vaikeuksia, mutta ei liitokset mitään auta, jos kaksi köyhää menee yhteen ei se tee rikasta vaan suuren köyhän, ja määräykset tulisivat Tampereelta, jolla ei varmaankaan ole mitään tietoa mitä tarkoittaa asua pienessä kunnassa poissa kaikesta hälystä saada elää omaa elämää rauhassa. Kansan äänestys pitää tehdä haluaako kansalaiset liitoksia, mehän sen parhaiten tiedämme, ei he jotka ovat pöydän takana arkadianmäellä vaan päteäkseen, että jotain pitää keksiä että pääsee otsikoihin.

  3. Mauri Ranta

    Eipä tuo nykyinenkään rakenne tunnu toimivan. Jotain pitäis tehdä ja kunnassa vallitsee vaihtoehdon puutteiden tila. Valtiota tai jotain kolmatta tahoa on aina hyvä syyttää, mutta nyt pitäisi ennenkaikkea laittaa oma talous kuntoon. Ei siinä metropolimalli tai eurooppalainen malli paljon auta jollei dynamossa ole virtaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?