Varautuminen on viisasta

Taifuuni toisaalla, Eino-myrsky meillä. Ihminen on pieni luonnonvoimien myllerryksessä, mutta suuruutensakin ihminen voi osoittaa, nimittäin varautumalla pahan päivän varalle.
Voimakkuudeltaan samanlainen luonnon ilmiö, joka tappaa tuhansia ihmisiä Filippiineillä ja aiheuttaa siellä ja vastaavissa kehittymättömissä maissa valtavat aineelliset vahingot, saattaa saada aikaan kehittyneessä teollisuusmaassa vain hyvin vähäistä tuhoa. Kehitys- ja kehittyneet maat eivät ole samalla viivalla katastrofin kohdatessa. Se saattaa jäädä jopa kokonaan tulematta. Komea infra ja korkea teknologiakaan eivät ole välttämättä pelastus, minkä Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus todistaa.
Eino-myrskyn me saimme. Kaatuneet puut rikkoivat rakennusten kattoja ja katkoivat sähköjohtoja niin, että myrskyn pahiten koettelemissa paikoissa Itä-Suomessa linjoja palautellaan vieläkin.
Sähkökaapelien siirtäminen puunlatvojen tasalta maan alle on oivallista kansallista turvallisuusstrategiaa. Sähkönsaannin turvaaminen myös poikkeuksellisissa oloissa on olennaisen tärkeää. Kännykätkin mykistyvät, jos sähkö ei kulje.
Rakennusten lämmittämisen kannalta joka asunnossa olisi hyvä olla käytössä tai käyttöön otettavissa myös toinen lämmitysmuoto sähkökatkon varalta. Kerrostaloasuntojen kohdalla hanke on haastava. Kovin vaikeaa on ollut hissienkin saaminen hissittömiin kerrostaloihin vanhusten eloa helpottamaan. Ratkaisu voisi olla kiinteistökohtainen, maatiloilta tuttu varavoiman tuottaja eli oma aggregaatti.
Varautumissuunnitelmia on varaa hioa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>