Äiti ja tytär ottavat yhteen Vesilahdessa

Sari Lahovuori ja Johanna Pekola eläytyvät rooleihinsa äitinä ja tyttärenä. Kuva: Monika Länsivaara

Sari Lahovuori ja Johanna Pekola eläytyvät rooleihinsa äitinä ja tyttärenä. Kuva: Monika Länsivaara

Äidin rakkaus kestää läpi elämän. Huoli lapsesta pysyy, vaikka lapsesta kasvaa aikuinen. Joskus äidin rakkaus voi muuttua lapsen, jo aikuiseksi kasvaneen, alistamiseksi ja elämän hallitsemiseksi.

Tähän äidin rakkauden mustempaan puoleen tarttuu Vesilahden nuorisoseuran Kurki-teatteri Martin McDonaghin näytelmällä Vuoriston kaunotar. Timo Järvelän ohjaama musta komedia saa ensi-iltansa perjantaina 22. marraskuuta Vesilahden nuorisoseuran talolla.

Alistetun Maureen-tyttären roolin näyttelee Johanna Pekola.

– Maureen on yrittänyt itsenäistymistä parikymppisenä mutta on joutunut palaamaan kotiin äidin helmoihin. Nyt 40-vuotiaana hän huolehtii äidistään yksin kahden sisaruksen eläessä omaa elämäänsä muualla.

Mag-äitiä esittävä Sari Lahovuori luonnehtii roolihahmoaan ilkeäksi ja pirulliseksi vanhaksi naiseksi, joka saa ilonsa toisten kiusaamisesta.

Mag-äiti heittäytyy tyhmäksi ja avuttomaksi, vaikka on todellisuudessa pirullisen terävä seitsemänkymppinen.

Äidin ja tyttären vääristynyttä ihmissuhdetta saapuu horjuttamaan maailmaa nähnyt Pato (Eero Väätäinen). Maureen ja Pato rakastuvat vilpittömästi toisiinsa, mutta äidille parin rakastuminen ja tyttären orastava itsenäistyminen eivät sovi.

Vielä kun soppaan lisätään Paton kovanaamainen mutta silti reppana pikkuveli Ray (Topi Suoniemi), saadaan näytelmään kudottua mielenkiintoiset käänteet ennen kuin maaliin asti päästään.

Vahvojen hahmojen näytelmä

– Näytelmässä on niin vakava aihe, että välillä tulee mieleen, että voiko tälle nauraa. Huumori tulee näytelmässä kuitenkin hahmojen ja tapahtumien absurdiuden kautta, ohjaaja Timo Järvelä pohtii.

Näyttelijät pääsevät Järvelän mukaan erinomaisesti esille, sillä Vuoriston kaunotar on vahvojen ja moniulotteisten hahmojen näytelmä.

– Katsoja pääsee lähelle.

Näyttelijät ovat sitä mieltä, että näytelmä ei päästä katsojaa helpolla.

– Tällainen äidin ja tyttären suhde voi olla monelle tuttu vaikka lähipiiristä. Siksikin näytelmä voi olla ajatuksia ja tunteita herättävä, Paton näyttelijä Eero Väätäinen sanoo.

Mutta vaikka aihe on rankka, näyttelijät ja ohjaajat korostavat, ettei kyseessä ole raskasta katsottavaa. Katsomossa saa nauraa, sillä vakavaa aihetta käsitellään huumorin keinoin.

Näytelmäporukka lupaa, että sairaalla tavalla vääristyneiden ihmissuhteiden seuraaminen on joka tapauksessa viihdyttävää. Katsojien houkuttelemiseksi ei sentään seksiä luvata, mutta suurta intohimoa on luvassa.

– En ole koskaan aiemmin niin intohimoisesti miestä suudellut lavalla kuin tässä näytelmässä suutelen, paljastaa Johanna Pekola.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?