Lempäälän Energia Oy:n uusi yksikkö kattaa kolmasosan kaukolämmön tuotannosta

Sääksjärven biolämpölaitos vihittiin käyttöön

Lempäälän Energia Oy:n Sääksjärven lämpölaitoksen ja kaasutankkausaseman vihkiäispäivän juhlatilaisuudessa 19. marraskuuta juhlapuheen pitäneen Lempäälän kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hultin (sd.) mukaan juhla oli merkittävä myös Lempäälän kunnalle, joka omistaa kokonaisuudessaan Lempäälän Lämpö Oy:n, jonka tytäryhtiö Lempäälän Energia Oy puolestaan on.

Yhtiön toiminta-ajatuksena on yhteisverkostoineen kehittää ja tuottaa asiakkaidensa kiinteistöjen ja toiminnan hoitamiseen tarvitsemia palveluita kilpailukykyisesti ja kannattavasti. Palvelut pitävät sisällään maakaasun jakelua, kaukolämmön ja kylmäenergian tuotantoa sekä kiinteistönhoitopalveluja.

Petäksok-Hult muistutti, että yritykselle on myönnetty vuonna 2006 Reilu Kaukolämpö -laatumerkki.

– Merkki takaa asiakkaalle, että yrityksen toiminta on avointa, reilua, kehityshakuista ja tiedottavaa. Merkki edellyttää, että yritykset ja asiakkaat kehittävät välilleen entistä parempaa vuorovaikutusta.

– Kuluttajien tietoisuus kaasutankkausaseman rakentamisesta on viimeisten kuukausien aikana Lempäälässä kasvanut, ja tämän puolijulkisen tankkausaseman palveluita on jo ehditty kysyäkin, koska laitoksen valmistuminen ajoittui loppuvuoteen,s anoi Petäkoski-Hult.

Petäkoski-Hultin mukaan valtio on päätöksillään pyrkinyt edistämään nesteytetyn kaasun logistiikan parantamiseksi.

– Toimilla edistetään kaasun markkinoiden laajentumista mm. liikennekäyttöön. Henkilökohtaisesti toivon, että tämä näkyisi autokaupassa siten, että kaasua polttoaineena käyttävien autojen merkkivaihtoehtojen kirjo laajenisi vaikkapa läntisen naapurimaan mallin mukaisesti.

Petäkoski-Hult näkee, että kasvava kunta tarvitsee uusia laitoksia ja ratkaisuja tulevinakin vuosina.

– Toivon, että kaavoituksessa osataan ottaa riittävästi huomioon lämpö- ja energiayhtiöiden tarpeet. Yhteistyötä voi aina parantaa, vaikka se onkin hyvää jo nytkin.

Energiapuu polttoaineena

Lempäälän Energia Oy:n kiinteän polttoaineen Sääksjärven biolämpölaitos vihittiin käyttöön tiistaina 19. marraskuuta. Kiinteän polttoaineen kattila polttotekniikka perustuu leijupetitekniikkaan, joka mahdollistaa mahdollisimman laajan polttoainevalikoiman.

Laitoksen käyttämät polttoaineet muodostuvat pääosin sahateollisuuden sivutuotteista ja energiapuusta. Pääasialliset polttoaineen toimittajat ovat kotimaiset Koskitukki Oy ja Raunion Bioenergia Oy (Westas Oy). Laitoksen toimituksesta vastasi Livite Oy.

Lempäälän Lämpö Oy aloittaa Sääksjärven biolämpölaitoksella myös kaasunjakelun liikennekäyttöön.

– Tavoitteena on hyödyntää puhdasta kaasua kokonaisuudessaan biopolttoaineiden logistiikkaratkaisuja kehitettäessä. Kaasun liikennekäytöllä saavutetaan merkittävät päästövähenemät muun muassa hiukkaspäästöissä. Teemme työtä puhtaamman ilmaston puolesta, sanoi Lempäälän Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Toni Laakso.

Lempäälän Lämpö Oy toimii kaukolämmön tuottajana ja jakelijana Lempäälän kunnan alueella. Lempäälän Energia Oy:llä on kiinteän polttoaineen biolämpölaitosten tuotantoyksiköitä lämpöenergian tuottamiseksi. Lempäälän Energia on Lempäälän Lämpö Oy:n kokonaan omistama tytäryhtiö.

Lempäälässä tuotetaan kaukolämpöä kaikkiaan 255 asiakkaalle. Kaukolämpöenergian myynti vuonna 2012 oli 57 000MWh. Uudella biolämpölaitoksella katetaan noin kolmasosa koko kaukolämpötuotannon tarpeesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?