Monen lempääläisen yhdistyksen voimahahmo on poissa

Muistokirjoitus

Liikunnanopettaja Pekka Toivonen siirtyi ajasta ikuisuuteen Lempäälän Himminkodossa 18. lokakuuta, hän oli syntynyt 29. lokakuuta 1926 eli kuollessaan hän oli kahta viikkoa vaille 87-vuotias.

Elämäntyönsä Toivonen teki liikunnanopettajana toimien 38 vuotta Tampereen eri oppilaitoksissa sekä lyhyempiä aikoja muillakin paikkakunnilla. Eläkkeelle Toivonen jäi vuonna 1986 Kaarilan yläasteen ja lukion liikunnan lehtorin toimesta.

Toivonen oli erittäin innokas ja aikaansaapa yhdistysten puuhahenkilö. Hänen sydäntään lähimpänä olivat urheiluseuratyö ja sotaveteraanityö. Toivonen toimi yli 50 vuoden ajan Lempäälän Kisassa eri tehtävissä, kuten urheilijana, valmentajana, talkoomiehenä sekä seuran johtotyössä. Näistä ansioista hänet on nimetty Kisan kunniapuheenjohtajaksi.

Muita yhdistyksiä, joissa Toivonen ansiokkaasti toimi, olivat Lempäälän sotaveteraanit, Lempäälän nuorisoseura, Lempäälän sotilaspoikien perinnekilta, Lempäälä-Seura, rotaryklubi sekä Vapauden ja tsenäisyyden Lempäälän seudun perinneyhdistys. Voidaankin sanoa, että lähes koko vapaa-aikansa hän käytti yleishyödyllisen yhdistystyön eteen tehtävässä työssä.

Toivonen on saanut työstään lukuisia tunnustuksia ja ansiomerkkejä, kuten esimerkiksi vuonna 1997 myönnetyn Erik Edner -mitalin sekä vuonna 2001 myönnetyn Sotaveteraaniliiton ansioristin.

Pekka Toivonen kuului 1969 asetettuun toimikuntaan, joka mietinnössään ehdotti Hakkarin vapaa-aikakeskuksen rakentamista. Nyt ideasta on kehittynyt maakunnallisestikin merkittävä ja laaja liikuntapaikkojen keskittymä.

Kirjallista tuotantoa monilahjakkaalta Toivoselta syntyi runsaasti, muun muassa Lempäälän Kisan 60- ja 70-vuotishistoriikit, Hämeen maakuntaviestin 40-vuotishistoriikki, yhdessä Ritva Mäkelän kanssa tehty teos Poissa on veljet eli Lempäälän sotaveteraanien matrikkeli sekä Lempäälän Nuorisoseuran 60- ja 70-vuotishistoriikit.

Pekka Toivosessa oli intoa ja karismaa. Hän sai koulussa opettajana oppilaat innostumaan liikunnasta sekä vapaa-ajallaan edustamissaan yhdistyksissä Toivonen tunnettiin aikaansaavana ja idearikkaana toimijana.

Häntä jäivät kaipaamaan Kirsti-puoliso ja Maija-tytär, laaja sukulais- ja ystäväpiiri sekä eri yhdistyksistä tutuksi tulleiden ystävien iso joukko.

 

Erkki Seppänen

Kirjoittaja on Pekka Toivosen pitkäaikainen seurakaveri Lempäälän Kisassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?