Kirjaston rakentaminen ja investoinnit puhuttivat valtuustoa. Epävarmuus ja huono taloudellinen tilanne siirsivät kirjastoa vuodella eteenpäin.

Valtuusto siirsi jälleen kirjaston rakentamista

Vesilahden kunnanvaltuusto hyväksyi maanantaina 25. marraskuuta kunnan ensi vuoden talousarvion. 1,3 miljoonaa euroa alijäämäinen talousarvio sai valtuutetut keskustelemaan vilkkaasti jo pitkään suunnitteilla olleesta uudesta pääkirjastosta.

Mauri Ranta (kesk) painotti, että kirjaston rakentaminen pitää aloittaa heti.

–50 prosentin avustus valtiovallalta tähän saadaan aikana, jolloin rakennuskustannukset ovat alhaalla ja rakennusfirmoilla on vähän töitä.

Täysin eri linjoilla Rannan kanssa  oli Harri Penttilä (kesk), joka ehdotti, että pääkirjasto poistetaan investointilistalta kokonaisuudessaan.

– Perustelen ehdotusta sillä, että siihen ei ole taloudellisia edellytyksiä nyt eikä tulevaisuudessa. Veroprosenttia on nostettu, yt:t aloitettu. Valtuuston pitää antaa selkeä signaali, että jotain isoakin voimme leikata. Aloitetaan se tervehdyttäminen tänään.

Penttilän ehdotus ei saanut kannatusta.

Rauno Hanhela (sit) muistutti, että Vesilahdessa kirjastolla on yksi Pirkanmaan korkeimmista käyttöasteista. Hän oli myös huolissaan kirjaston henkilöstön työhyvinvoinnnista.

– Minusta kirjasto pitää rakentaa, muuten menee uskottavuus, kun lykkäillään ja lykkäillään. Onhan meillä rakennus ja siellä on kirjoja sisällä, mutta ei sitä ole tarkoitettu kirjastoksi. On ajateltava pidemmälle kuin vuosi kerrallaan. Tämä porukka on ansainnut kunnon kirjaston, kun käyttävät tuotakin noin paljon.

Pertti Uusi-Erkkilä (kesk) ehdotti pääkirjaston rakentamisen siirtämistä vuodella eteenpäin. Ehdotuksessa kirjaston suunnitteluraha 40 000 euroa siirtyy vuodelle 2015, 500 000 euroa vuodelle 2016 ja 1 200 000 euroa vuodelle 2017. Ensi vuoden alussa käynnistetään kirjaston rakentamisesta vaikutusten ennakkoarviointi eli eva-menettely.  Uusi-Erkkilän ehdotusta kannattivat Erkki Tarvainen (sdp), Mika Allén (kok), Esko Halme (kok) ja Raija Marttila (kesk.).

Valtuusto äänesti kirjastoinvestoinnin siirrosta ja päätyi äänin 19-7, yksi tyhjä, siirtämään pääkirjaston rakentamista vuodella.

Taloussuunnitelman riskitekijät huolettivat Ari Marttilaa (kesk). Hän totesi, että esimerkiksi tonttien myynti voi takkuilla, eikä niistä saada suunniteltuja tuloja kunnalle. Myös tulevat kiinteistönkorjauskulut Kirkonkylän koululla ja mahdollisesti muissa kunnan kiinteistöissä nousivat esiin monissa puheenvuoroissa. Kunnanjohtaja Erkki Paloniemi myönsi, että riskejä ja epävarmuustekijöitä löytyy.

– Lähipäivinä odotetaan valtionosuusesitystä, josta näemme miten se kohtelee Vesilahden kuntaa ja kaikkia kuntia. Näillä näkymin korkomenot pysyvät alhaisina, mutta aina on mahdollista, että ne nousevat. Kiinteistökorjauksista voi tulla lisäkustannuksia. Riskit ovat taustalla.

Ensi vuoden alussa valmisteluun tulee uusi Vesilahden kunnan talouden tervehdyttämisohjelma. Selvittäjäksi palkataan mahdollisesti ulkopuolinen taho.

 

Pertti Uusi-Erkkilän ehdotusta kirjaston rakentamisen siirtämistä vuodella kannattivat:

Alakoski Virpi
Alaorvola Markku
Allén Mika
Amee Miia
Uusi-Rasi Antti
Kurki Leena
Jutila Tiina
Lella Kristian
Lounasranta Marko
Lumia Mervi
Marttila Ari
Marttila Raija
Mäkinen Airi
Paavilainen Anna
Penttilä Harri
Perämaa Ari
Tapanainen Harri
Tarvainen Erkki
Uusi-Erkkilä Pertti

Kunnanhallituksen alkuperäistä esitystä kannattivat:

Arvela Ari
Hanhela Rauno
Lehtimäki Armi
Pennanen Eija
Ranta Mauri
Titov Silja
Viitanen Sami

Tyhjä

Halme Esko

Jaa-ääniä 7
Ei-ääniä 19
Yksi tyhjä

Yksi kommentti

  1. Junnila JJ.

    Ollaan kuin tilanne vaatii, rahaa ei löydy, kuitenkin kallein eli terveyspalvelut on soten ansiosta rakennemuutoksen aiheuttamassa shokkitilanteessa. Muita hankintoja siirrellään nyt ja tulevaisuudessakin, kunta voi kyllä myydä mitä vielä löytyy.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?