Rämsöön liukuhihnalta lintulautoja ja -pönttöjä

Rauno Mäkinen Rämsööstä ja lähes miehen mittainen lintulauta. T: Erkki Koivisto

Rauno Mäkinen Rämsööstä ja lähes miehen mittainen lintulauta. T: Erkki Koivisto

Naputusta ja pauketta kuin joulupukin pajassa ikään. Vesilahden Rämsöössä asuva Rauno Mäkinen, 75, viihtyy verstaallaan omakotitalonsa pihalla. Parikymmentä vuotta eläkkeellä olleen miehen käsistä syntyy siellä monenkokoisia uusia lintulautoja ja -pönttöjä sekä saunavihtoja myytäväksi asti. Lähiseudulla Sastamalasta Lempäälään tuotteitaan itse myymässä kiertävä Mäkinen markkinoi seuraavan kerran tuotteitaan kotikunnassaan Vesilahdella yläasteen joulumyyjäispäivänä.

Mäkinen oppi puutyön saloihin jo alakoulussa. Siitä asti hän on linnunpönttöjä väsännyt. Työ vei miehen vuosikymmeniksi valtion leipiin, mutta vuonna 1990 Vesilahteen takaisin muuttanut Mäkinen on nyt vajaan kymmenen vuoden ajan keskittynyt käsityöharrastukseensa.

– Vaihtelevalla menestyksellä. Tämä on harrastus, ei bisnes. Viimeksi en myynyt Lempäälässä Manttaalitalon pihassa yhtään lautaa, mutta aika kului, sanoo Mäkinen todeten ison kiitoksen mahdollisuudesta harjoittaa harrastustoimintaansa kuuluvan Birgitta-vaimolleen.

– Vaimo antaa hyvän tuen, ei kiellä eikä käske, mutta tukee harrastustoimintaani.

Harrastus on tietyssä mielessä pariskunnan yhteinen: isäntä rakentaa laudat ja emäntä ruokkii linnut.

– Ei tikka mikään rosmo ole. Jos tikalle antaa talitangon, se saa siitä tarvitsemaansa rasvaa ja jättää pikkulinnut rauhaan, on Mäkinen huomannut.

Käsityöt hän nikkaroi rakentamassaan verstaassa, jonka toisessa päässä on autotalli ja liiteri. Puutavara on etupäässä omasta metsästä ja lintulautojen piirustukset omasta päästä.

– Katajaa olen saanut siskoltani, joka omistaa metsää Vesilahti-Vammala -tien varresta, jossa oikaistiin tielinjaa harjun kohdalla.

Niin, kataja. Mäkisen näyttävin myyntiartikkeli on omalla kolmijalalla seisova kookas, katajapuinen lintulauta. Lähes miehen korkuinen teelmä on kokonaan Mäkisen omaa kehittelytyötä.

– Muualla en ole kolmijalkaista lintulautaa nähnyt.

– Kehitystyö alkoi siitä, kun joku kyseli aina myös jalkaa lintulautaan ja toiset halusivat isompaa lautaa, ettei tarvitsi olla koko ajan täyttämässä. No, tähän mahtuu useampi litra siemeniä kerralla.

On miehellä pienempiäkin lintulautoja ja roikkuvia malleja. Keväällä myytäviä linnunpönttöjä hän valmistaa Luontoliiton suosittelemilla mitoilla niin pikkulinnuille, telkille, pöllöille kuin puukiipijöillekin.

Lonkkien ja polviensa takia invalidisoituneen Rauno Mäkisen toinen rakas harrastus on jumppa. Kansalaisopiston ryhmä kokoontuu viikottain Narvassa Mäkinenkin käy yhdessä vaimonsa kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?