Lempäälän lähidemokratia koskee kaikkia

Lempäälän kunnan tarkastuslautakunta on 21. toukokuuta 2013 päivätyssä arviointikertomuksessaan todennut, että Lempäälän kunnalta on jäämässä eläkkeelle useita pitkään palvelleita viranhaltijoita.

Tämän vuoksi tarkastuslautakunta on esittänyt, että heille tulee valita seuraajat hyvissä ajoin ennen eläkkeelle siirtymistä. Lempäälän kunnan-hallitus on ilmoittanut tarkastuslautakunnalle asian olevan valmistelussa. Kunnanhallitus ei kuitenkaan näytä ottaneen tarkastuslautakunnan esitystä huomioon kunnanjohtajan seuraajan valinnassa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Lempäälän nykyisen kunnanjohtajan virkasuhde päättyy ilman irtisanomista maaliskuun lopussa 2014. Koska uuden kunnanjohtajan haku ja valinta kestävät kuukausia, niin asialla on kiire.

Lempäälän kunnan kannattaa ottaa oppia Kangasalta, missä kunnanjohtajan valinta hoidettiin tyylikkäästi. Kangasalan uudeksi kunnanjohtajaksi valittiin lokakuussa Pirkkalan kunnan kansliapäällikkö, yhteiskuntatieteiden maisteri Oskari Auvinen.

Lehtitietojen mukaan Auvinen on täysin sitoutumaton ja ilman puoluetaustaa.

Sama mies on joutunut Lempäälän kunnanhallituksen pyynnöstä viime kesäkuussa opettamaan lempääläisille lähidemokratiaa.

Lempäälän uuden kunnanjohtajan valinnasta ei ole näkynyt tietoja julkisuudessa. Tämä viittaa siihen, että asiasta käydään suljettuja neuvotteluja pienissä piireissä poliittisten puolueiden ja ryhmien välillä. Nämä voivat tehdä  ulkoapäin rumalta näyttäviä lehmänkauppoja tai kassakaappisopimuksia.

Tällainen poliittinen peli on ollut yleistä, mutta se ei vastaa nykyisiä demokratiakäsityksiä. Modernissa paikallisdemokratiassa kuntaa kehitetään avoimesti keskustellen asukkaiden ja kunnan yhteistyöllä. Paikallispoliitikot eivät näytä huomanneen maailman muuttumista.

Lempäälän kunnanvaltuusto valitsi nykyisen kunnanjohtajan 23 vuotta sitten. Sen jälkeen Lempäälään on muuttanut paljon uusia asukkaita. Myös entisten asukkaiden ja kunnanvaltuutettujen sukupolvi on vaihtunut.

Tuskinpa Lempäälää rakentava uusi, nuorempi ja paremmin koulutettu sukupolvi haluaa olla pihalla odottamassa, pöllähtääkö Ehtookodon piipusta kunnanjohtajan valinnan merkiksi mustaa vai valkeata savua.

MARKKU LEINO

varatuomari, Lempäälä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?