Kylällä voi vaikka työntää vesille kanootin kapean tai tavata tuttuja kahvikupposen äärellä. Pieni, hiljainen kansa teki talkoilla kevyenliikenteenväylän turvaamaan lasten koulutietä.

Koskenkylässä kasvattaa koko kylä

Virpi Laitinen ja Ekku Eskola ovat viihtyneet Koskenkylällä lähes koko ikänsä.

Virpi Laitinen ja Ekku Eskola ovat viihtyneet Koskenkylällä lähes koko ikänsä.

– Koskenkyläläiset ovat kuin pieni hiljainen kansa, joka on vähään tyytyväinen. Ei turhaan valiteta mistään, pohtii Virpi Laitinen koskenkyläläisyyden syvintä olemusta.

Lähes koko ikänsä kylällä asuneet Laitinen ja Ekku Eskola pitävät Koskenkylän maaseutumaisuudesta. Kylässä on tilaa olla omassa rauhassa. Kyläläiset morjestavat raitilla, vaikka väki on lisääntynyt uudisrakentamisen myötä. Myös koko kylä kasvattaa –ajatus toimii Koskenkylällä hyvin, ja silmällä pidetään oman jälkikasvun lisäksi muidenkin lapsia.

Tuttuja ja tuntemattomia tervehditään kyläntaitin lisäksi kyläläisten kohtaamispaikassa, grilli-kahvila Koskenvoimalla. Ylämäen kyläkerhon puheenjohtaja Silja Titov kiittelee grilli-kahvilan ruokien lisäksi sen laajoja aukioloaikoja ja samassa talossa toimivaa parturi-kampaamoa. Kylätalo on rakennettu talkoilla ja sen pihapiirissä järjestetään paikallinen erikoisuus – Pirkanmaan pienimmät markkinat.

Kesäaikaan Koskenvoimalta voi kysellä kanootinvuokrausta. Ylämäen kyläkerho toteutti Onkemäen kyläkerhon kanssa yhteistyössä Koskenjoen melontareittihankkeen vuosina 2009-2011. Hankkeen puitteissa Koskenjokea raivattiin, kunnostettiin Koskenkylän keskustassa oleva Tenttilän rakennus ja ulkorakennukseen tehtiin kanoottivaja. Kanooteille rakennettiin laskulaituri ja kyläkerho hankki kaksi intiaanikanoottia.

– Koskenjoen melontareitti on luonnonläheinen ja rauhoittava. Se on aloittelijallekin helppo, eikä siinä pääse eksymään, kertoo Sirkku Koskivainio-Viikari.

Kanootilla pääsee aina Lempäälään ja Tampereelle asti, jos intoa ja uskallusta riittää.

Ylämäen koulu kirvoittaa kehuja kaikilta. Toimivassa ja vireässä koulussa opiskellaan yhdysluokissa ja pienessä koulussa kaikki tuntevat toisensa. Myös samassa pihapiirissä toimiva Satumetsän päiväkoti saa kiitosta toiminnastaan.

Koskenkylässä tapahtuu monenlaista, kunhan itse laittaa tapahtumaan, tuumaa Ekku Eskola.

Koskenkylässä tapahtuu monenlaista, kunhan itse laittaa tapahtumaan, tuumaa Ekku Eskola.

Pienten kulkijoiden turvallisuus lisääntyi merkittävästi muutama vuosi takaperin, kun Koskenkylään tehtiin talkoilla kevyenliikenteenväylä. Yhteistyötä kevyenliikenteenväylän eteen tekivät kyläläiset, kunta ja tielaitos.

Lapsiystävällisessä kylässä tenavat  voivat harrastaa esimerkiksi partiota ja sählyä sekä käydä kesäisin Tenttilän peli-illoissa tapaamassa toisiaan. Kauniilla Harjulanmäellä ja nuorisoseurantalolla järjestetään kyläkerhon ja Ylämäen nuorisoseuran toimesta myös monenlaisia tapahtumia, kuten hiihtokisoja ja discoja. Ensi kesänä Harjulan maastoon tehdään frisbeegolf-rata.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?