Lippu liehui lähetekeskustelussa

Veijo Niemi (peruss.) muistutti valtuutetuille, mikä on paras kuntarakennevaihtoehto. Kuva: Erkki Koivisto

Veijo Niemi (peruss.) muistutti valtuutetuille, mikä on paras kuntarakennevaihtoehto. Kuva: Erkki Koivisto

Keskiviikkona 11. joulukuuta vuoden viimeiseen kokoukseensa kokoontuneen Lempäälän kunnanvaltuuston käsiteltävien asioiden listalla oli ensimmäiseksi varsinaiseksi asiakohdaksi merkitty valtuuston lähetekeskustelu ”Elinvoimainen Tampereen kaupunkiseutu” -selvityksen kuntarakennevaihtoehdoista, mutta aihe ei herättänyt puheenjohtaja Juha Kuisman (kesk.) maanitteluista huolimatta ainoatakaan puheenvuoroa. Valtuusto merkitsi Rauno Saaren johtaman ja tulevaisuuden vaihtoehtoja tarkastelevan seutuselvityksen nykytilanteen kunnanhallituksen esittämällä tavalla tiedoksi. Omaehtoisella selvitystyöllä ennakoidaan kuntarakennelain velvoitetta selvittää kuntaliitosten etuja ja haittoja ja muita kuntauudistusta tukevia hallinnon ja palvelujen järjestämisen tapoja. Sen on määrä valmistua tammikuun 2014 loppuun mennessä.

Rauno Saaren papereissa on tällä hetkellä vaihtoehtona muun muassa malli, jossa Tampereen kaupunkiseudun kunnat eivät enää olisi itsenäisiä, ainoastaan itsellisiä. Mallissa olisi kaksi kuntaa päällekkäin siten, että suurista linjoista päättäisi kaikkien nykykuntien yhteinen seutukaupungin valtuusto ja paikallisista palveluista vastaisi paikalliskunta.

Valtuutettujen ja valtuustoryhmien puhepajatson oli tyhjentänyt valtuuston juuri ennen kokousta pitämä tunnin mittainen ei julkinen seminaariosuus, jossa kunnanvaltuusto oli käsitellyt seutuselvitystä.

Viitteen siitä, mitä suljettujen ovien takana oli puhuttu, antoi perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Veijo Niemi toivottaessaan valtuutetuille hyvää joulua. Hän kohotti ylös puhujapöntön päällä olevan Lempäälä-standaarin muistuttaen samalla, mikä hänen mielestään on paras vaihtoehto.

50 vähävaraista lapsiperhettä

Valtuusto hyväksyi vuoden 2013 toisen muutostalousarvion. Verotuloja kertyi 1,85 miljoonaa euroa ennakoitua enemmän, mutta talousjohtaja Kari Auvinen totesi rahoitustilanteen jatkuvan huonona. Kun ensin alkuun näytti siltä, että Lempäälän kunta voisi talousarviovuoden aikana jopa jättää nostamatta osan 19 miljoonan euron lainanottovaltuudesta, on ennen vuodenvaihdetta tilanne se, että lainavaltuudesta on jätetty nostamatta lainaa vain yhden miljoonan euron edestä.

22 000 asukkaan raja mennee rikki Lempäälässä vuonna 2014. Marraskuun lopun ennakkotiedon mukaan Lempäälän väkiluku oli 21 777 asukasta, jossa on kasvua 329 henkilöä vuodenvaihteesta.

– Olemme tänä vuonna lähellä ennakoitua noin neljänsadan asukkaan kasvua viime vuodenvaihteesta, sanoi Auvinen.

Mirva Kurki (kok.) haastoi joulunviettoon laskeutuvat valtuutetut Pirkanmaan nuorkauppakamarin ja Lempäälän sosiaalitoimen joululahjakeräyskampanjaan vähäosaisille perheille.

– Tiesittekö, että Lempäälässä on viisikymmentä perhettä, joissa ei pukki käy. Toivon, että kaikki valtuutetut ostaisivat yhden lahjan. Lempäälän sosiaalitoimi jakaa lahjat tarvitsijoille, Kurki sanoi.

Harrastusseteliä esitetään vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille

 

Lempäälän kunnanvaltuuston 43 valtuutetusta yhteensä 37 allekirjoitti valtuutettu Hanna Lahtisen (sd.) kunnanvaltuustolle 11. joulukuuta jättämän valtuustoaloitteen vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille.

Allekirjoittaneet valtuutetut esittävät ensi vaiheessa, että Lempäälän kunta selvittää harrastussetelin käyttöönoton mahdollisuutta. Mikäli selvityksen jälkeen setelille voidaan osoittaa kunnan talousarvioon määräraha, aloitteen allekirjoittaneet esittävät harrastussetelin käyttöönottoa.

Setelin käyttöönottoa perustellaan aloitteessa sillä, että harrastukset, kuten jääkiekko, maksavat paljon ja jäävät siksi joillekin saavuttamatta.

– Tämä saattaa lapset ja nuoret eriarvoiseen asemaan ja voi osaltaan edistää kiusatuksi tulemista tai jopa syrjäytymistä. Joskus harrastus saattaa pelastaa lapsen tai nuoren, jos kotiolot ovat huonot, sanoi Lahtinen.

– Yhtenä keinona auttaa vähävaraisten perheiden lapsia ja nuoria on harrastussetelin käyttöönotto.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?