Aikataulut uusiksi: Kirjastoauto kiertää Lempäälässä kolmena päivänä viikossa

Walle ei tuo kirjoja viikonloppuisin

Lempoisten koulun 5BP-luokan oppilas Teemu Hamppula palauttaa lainakirjansa, ja kirjastoautovirkailija Esko Lehtonen ottaa ne vastaan. Kuva: Erkki Koivisto

Lempoisten koulun 5BP-luokan oppilas Teemu Hamppula palauttaa lainakirjansa, ja kirjastoautovirkailija Esko Lehtonen ottaa ne vastaan. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunnan sivistyslautakunta on hyväksynyt Lempäälän ja Valkeakosken välisen uuden yhteistoiminta- ja ostopalvelusopimuksen kirjastoautopalveluiden tuottamisessa. Sopimusta on tarkistettu niin, että kahden kunnan alueella operoivan kirjastoauto Wallen seitsenpäiväinen ajoviikko muuttuu vuodenvaihteesta viisipäiväiseksi. Lempäälässä kirjastoauto kiertää kolmena arkipäivänä viikossa.

Valkeakosken kaupunginkirjastolta jää ensi vuonna toinen kirjastoautovirkailijoista eläkkeelle eikä toimea säästösyistä täytetä. Kirjastoautopalvelut tuotetaan vuodesta 2014 alkaen kahden kirjastoautovirkailijan voimin ja reittikarttaa uudistamalla.

Lempäälässä aamupäivien reitit kaikille alakouluille ja päiväkodeille pysyvät ennallaan. Muita kuntalaisia palveleviin iltapäivä- ja ilta-aikatauluihin tulee muutoksia. Kirjastoauto ei aja enää jatkossa viikonloppuisin. Uudeksi ajopäiväksi tulee parittomien viikkojen maanantai.

Kun tähän saakka Lempäälässä kirjastoauto on ajanut perjantaisin ja lauantaisin sekä parillisten viikkojen tiistaisin, uuden aikataulun mukaan jatkossa kirjastoasiakkaita palvellaan Lempäälässä kolmena päivänä: aikataulujen mukaan parillisten viikkojen tiistaina ja perjantaina sekä parittomien viikkojen maanantaina omilla reiteillään.

Tarjonnasta jää pois kahdeksan pysäkkiä: Paunu, Sotavallantie 2976, Vaihmalanhovi, Portaankorva Korpelantienhaarassa, Suutari Pirkkalantie 1200:ssa, Säijässä Vanharantatie 380, Kuokkalassa Pirkkalantien ja Rantanmäentien tienhaara sekä Hattulanmäki Tampereentie 152:ssa.

– Esimerkiksi Sotavallan pysäkkiä käyttäneitä asiakkaita lähimpänä on Laasonportti ja Paunun pysäkin asiakkaiden lähin kirjasto on Sääksjärven kirjasto, opastaa Wallen huoltovastuussa oleva kirjastovirkailija Kari Lehtimäki.

”Tosi paljon käyttöä”

Valkeakosken ja Lempäälän yhteinen kirjastoauto Walle on palvellut kahden kunnan lukevia asiakkaita keväästä 2007. Kuva: Erkki Koivisto

Valkeakosken ja Lempäälän yhteinen kirjastoauto Walle on palvellut kahden kunnan lukevia asiakkaita keväästä 2007. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kirjasto- ja kulttuurijohtaja Sarri Nykäsen mukaan kirjastoautolla on ollut Lempäälässä hyvin käyttöä.

– Lainat kasvoivat lokakuussa viisitoista prosenttia verrattuna viime vuoteen. Päivässä on ollut keskimäärin viikonloppuina neljäkymmentä ja viikolla suurin piirtein kaksikymmentäviisi, kolmekymmentä asiakasta.

– Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä. Kirjastoauton valikoimasta voi kirjojen lisäksi lainata musiikkia, elokuvia, äänikirjoja ja lehtiä, mutta lapsille kirjat ovat tärkeimmät. Kirjastoauto edistää lukemista. Lapset lukevat paljon kirjastoauton ansiosta.

Vuodenaikojen vaihtelu näkyy kirjastoauton kävijämäärässä. Lempoisten koulun pihaan parkkeerannut Esko Lehtonen on huomannut, että kesällä kesäasukkaat ja mökkiläiset lisäävät lainauslukuja.

– Uusilla asuinalueilla ihmiset käyttävät yleensä hyvin kirjastoauton palveluista, vaikka kaikilla on omat autot, Lehtonen sanoo.

– Lainaaminen hoituu puolessa minuutissa, puoli tuntia rupatellessa, sanoo kirjastoauton sosiaalista funktiota korostava Lehtimäki.

Sarri Nykänen painottaa, että aikataulu ei ole kiveen kirjoitettu, vaan sitä ja reittejä rukataan tarpeen mukaan. Kesällä aikatauluja tarkistetaan seuraavan kerran uudelleen.

– Jos on toiveita, kirjastoon tai kirjastoautoon kannattaa ottaa yhteyttä, hän rohkaisee.

Kirjastovirkailija Hanna Nerama on toteuttanut kirjastoauton sisään pienimuotoisen jouluasetelman. Estradi on vapaa kuntalaisillekin. Kuva: Erkki Koivisto

Kirjastovirkailija Hanna Nerama on toteuttanut kirjastoauton sisään pienimuotoisen jouluasetelman. Estradi on vapaa kuntalaisillekin. Kuva: Erkki Koivisto

– Sosiaalipuolen kotipalveluasiakas voi sopia erikseen kirjaston kanssa kirjaston kanssa kotipalvelusta, jos kirjastoautoon pääsy on hankalaa, Nykänen sanoo.

Valkeakosken ja Lempäälän yhteiset kirjastoautopalvelut on toteutettu vuoden 2006 syksystä. Tällä hetkellä kirjastoautotoiminnassa työskentelee Valkeakoskella kaksi ja Lempäälällä yksi autoa kuljettavaa kirjastovirkailijaa. Käyttökustannukset ja ajomäärä on tasattu auton omistussuhteen mukaisesti 65-prosenttisesti Valkeakoskelle ja 35-prosenttisesti Lempäälälle.

Kirjastoauton uusi aikataulu 1.1.2014 alkaen.

 

Parillinen viikko

Tiistai           Klo

Tikinmaa, Tikinmaantie 66 15.40–16.00

Hulikankulma, Savont-Hulikankulma 16.10–16.30

Kulju asemakylä, Kylmäkorvent.-Kannistont. 16.40–17.00

Ruskea-ahde, Pihlajat.-Leppäkuja th 17.35–17.55

Kiviaho, Kivikukantie 13 18.05–18.25

Laasonportti, Vatsoilant.-Paltuntie th. 18.40–19.00

Perjantai      Klo

Hervanta Morikka, Matinlahdentie 14.50–15.10

Sipilä, Sääksjärvent.-Sipilänt. th. 15.30–15.50

Kiimakallio, Hirvenkellontie 16.00–16.20

Pyhällönvuori, Niementie 7 16.50–17.10

Mattila, 9-tien th. 17.20–17.40

Haurala, Hauralantie 275 17.55–18.15

Kelho, Kelhon koulu 18.40–19.00

Pariton viikko

Maanantai   Klo

Säijärventie-Hahmontie th. 15.20–15.40

Nurmen lava 15.50–16.10

Lahdenkylä (uimaranta) 16.20–16.45

Rantakartano, Knuutilantie 20 17.15–17.45

Laasonportti, Laasont.-Nousionmäen th. 18.00–18.25

Rantoinen, Rantoistentie 176

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?