Saneeraukselle alustavasti 1,4 miljoonan euron valtionosuus

Lempäälän pääkirjasto Piippo-keskuksen sijasta lukioon?

Lempäälä on saamassa valtionosuuden pääkirjaston saneeraamiseksi Piippo-keskukseen vuonna 2017. Entisen Piipon tehtaan kolmas kerros toimii tätä nykyä kulttuuritilana.ja kiinteistössä on runsaasti liiketoimintaa. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälä on saamassa valtionosuuden pääkirjaston saneeraamiseksi Piippo-keskukseen vuonna 2017. Entisen Piipon tehtaan kolmas kerros toimii tätä nykyä kulttuuritilana.ja kiinteistössä on runsaasti liiketoimintaa. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän pääkirjaston saneeraus on päässyt tänä syksynä opetus- ja kulttuuriministeriön yleisten kirjastojen perustamishankkeiden rahoitussuunnitelmaan vuodelle 2017. Valtionosuutta hankehakemuksen mukaiseen Piippo-keskuksen tilojen saneeraukseen on alustavassa listassa luvassa jälkirahoitteisesti 1 426 000 euroa. Hankkeen kokonaiskustannusarvioksi on merkitty 3,1 miljoonaa euroa. Laajuudeltaan 1 700 neliömetrin tilojen saneerauksen valtionosuus on siis 46 prosenttia.

”Hanke pitää laittaa uudestaan vireille”

Lempäälän kunnan sivistysjohtaja Nina Lehtinen kommentoi opetus- ja kulttuuriministeriön vahvistettua rahoitussuunnitelmaa vuosille 2014–17 myönteiseksi yllätykseksi.

– Kyseessä on kuitenkin ennakkotieto. Ei sen varaan voi vielä laskea, sanoo Lehtinen muistuttaen, että hankehakemuksen takana on Lempäälän kunnanvaltuuston jo vuonna 2009 tekemä päätös, jonka mukaan kunnanvirasto ja Lempäälän pääkirjaston sijoitettaisiin Piippo-keskukseen.

Tuosta ajankohdasta on kulunut jo niin paljon aikaa, että suunnitelmat ovat osin muuttumassa.

– Aikataulu on kovin tiukka. Hanke pitää laittaa vireille uudestaan. Nyt meillä on menossa kunnan keskustan kehittämishanke, ja kunnanhallituksen tahtotila on, että hakemus laitetaan uudestaan vireille, jotta pysymme ministeriön rahoituslistalla. Kirjasto kuuluu Lempäälässä ehdottomasti keskustaan.

– Haasteen muodostaa sekin, että parhaillaan on menossa valtionosuusuudistus. Elämme siinä suhteessa yhtä aikaa kahta aikakautta ja mahdollisesti kahta toteutustapaa.

Toisella toteutustavalla Lehtinen viitannee Lempäälän vanhan lukion kohtaloon. Lukio on näillä näkymin muuttamassa vuonna 2017 Tredun kanssa samoihin tiloihin Valkeakoskentien varteen.

ELY-keskus on lähettämässä Lempäälään kunnanhallitukseen lähiaikoina rahoitussuunnitelma-esityksen tekemistä koskevan ohjekirjeen.

Vesilahdelle valtionosuus vuodelle 2015

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituslistalle vuodelle 2017 yhtä aikaa Lempäälän kanssa on päässyt koko maassa vain neljä muuta kunnankirjaston investointia Liedossa, Kankaanpäässä, Kuopiossa ja Turussa sekä Inarin kirjastoauton varustaminen invanostimella. Valtionosuudet ovat yhteensä 4,4 miljoonaa euroa.

Kullekin rahoitussuunnitelmavuodelle valtionosuudet ovat yhteensä noin 4,5 miljoonaa euroa. Vuodelle 2015 opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa Vesilahden pääkirjaston uudisrakentamiseen jälkirahoitteisesti 943 000 euron valtionosuuden. 650-neliöisen pääkirjaston kokonaiskustannusarvio on 1 885 000 euroa. Valtionosuus on 50 prosenttia.

Vesioahden pääkirjaston uudisrakennushanke muuttui Vesilahden marraskuun kunnanvaltuuston käsittelyssä siten, että sen toteutuminen siirrettiin vuodella eteenpäin. Rakentaminen ajoittuu uuden päätöksen mukaan tällä hetkellä vuosille 2016–17.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?