Pelastusarmeijan joulupadat Ideaparkilla viidettä kertaa

Kiitos, hyvää joulua

Keräys voi alkaa. Rauno Sulonen viimeistelee Suomenlipulla Pelastusarmeijan joulupadan. Esko Hietanen (vas.) tarkistaa kokonaisuutta. Kuva: Erkki Koivisto

Keräys voi alkaa. Rauno Sulonen viimeistelee Suomenlipulla Pelastusarmeijan joulupadan. Esko Hietanen (vas.) tarkistaa kokonaisuutta. Kuva: Erkki Koivisto

Heti, kun sääksjärveläiset vapaaehtoiset joulupatakerääjät Rauno Sulonen ja Esko Hietanen ovat saaneet keskiviikkona 18. joulukuuta kello 16 Pelastusarmeijan punaisen keräyspadan viritettyä kolmijalan varaan kauppakeskus Ideaparkin eteläisen sisäänkäynnin edustalle, alkaa avustusten vastaanotto.

Tasan kello neljä ensimmäinen lahjoittaja, varttuneemmanpuoleinen herrasmies, työntää pataan kokoon taitetun setelin.

– Pataan tulee paljon setelirahaa, joskus viisikymppisiäkin. Tämä on hyvällä paikalla. Ihmisiä kulkee paljon, sanoo Esko Hietanen.

Ideaparkiin urheiluseura LeKi:n piikkiin paketoimaan matkalla ollut Tiina Ruuna pysähtyi joulupadalle osallistuakseen keräykseen. Rauno Sulonen (vas.) ja Esko Hietanen kiittävät. Kuva: Erkki Koivisto

Ideaparkiin urheiluseura LeKi:n piikkiin paketoimaan matkalla ollut Tiina Ruuna pysähtyi joulupadalle osallistuakseen keräykseen. Rauno Sulonen (vas.) ja Esko Hietanen kiittävät. Kuva: Erkki Koivisto

Keräyspata vetää puoleensa

Jatkoa seuraa. Padalle tulevat avustajat kilisyttävät kukin pataan useamman kolikon peräjälkeen. Kolme eri avustajaa tuo joululahjapaketin padan alle. Pelastusarmeijalla on selvästikin luotettavan avustusjärjestön brändi, ja moni näyttää saavan ex-tempore -ajatuksen avustuslahjoituksen tekemisestä Pelastusarmeijan keräyspisteen havaitessaan.

– Kiitos ja hyvää joulua, miehet kiittävät kutakin lahjoittaa hyvän joulun toivotuksin. Se sujuu tottuneesti, sillä molemmat ovat jo viidettä kertaa päivystämässä Pelastusarmeijan Tampereen osaston joulupadalla Ideaparkissa, vaikka eivät itse järjestöön kuulukaan. Niiden viiden joulun aikana, kun Pelastusarmeija on keräyspataa Ideaparkissa pitänyt, lempääläläisistä lionsklubeista on toiminut vapaaehtoisia Pelastusarmeijan apuna. Miesten heijastinliiveissä lukee LC Lempäälä/Kanava.

– Leijonat eivät kostu tästä palveluaktiviteetista mitään. Kaikki raha ja joulupaketit menevät suoraan Pelastusarmeijalle ja sen kautta jaettavaksi vähäosaisten jouluiloksi, Sulonen tietää.

Vieressä käydään joulukuusikauppaa. Lämpötila on nollassa ja tuulee kohtalaisesti. Jos olisi pakkasta, padalla seisoessa tulisi varmasti vilu. Lämpöisin vaattein ja päähinein sonnustautuneet miehet tuumaavat, että tunnin, parin vuoro joulupadalla menee nopeasti. Päivystävä kaksikko saa työstään bonuksena hyvän joulumielen siitä, kun tekee hyvää ja huomaa lahjoittajienkin saavan itselleen hyvän joulumielen.

– Pelastusarmeijan väki on jo varttunutta. Mielellään heitä tässä auttaa, sanoo Hietanen.

Nokialla toinen pata

Ohikulkijat jättävät pataan tavaralahjoituksia useammin rahaa, mutta myös joululahjapakettikeko kertyy.

Lahjoittajia on niin kauppakeskukseen sisään menijöissä kuin ulostulijoissakin. Miesten mukaan yhtään ei voi ihmisestä ennakkoon päällepäin arvioida, kuka osallistuu keräykseen ja kuka vain kiireisenä kävelee ohitse. Hyvä antaa vähästäänkin.

Esko Hietanen toivotti hyvät joulut yhtenä ensimmäisistä lahjoittajista Pelastusarmeijan joulupadalle osuneelle Risto Kuidulle. Kuva: Erkki Koivisto

Esko Hietanen toivotti hyvät joulut yhtenä ensimmäisistä lahjoittajista Pelastusarmeijan joulupadalle osuneelle Risto Kuidulle. Kuva: Erkki Koivisto

– Suomalaisissa on ihan selvästi auttamisen halua. Joistakin kauppakeskuksen liikkeistäkin tuodaan paketeissa ihan uutta, myymätöntä vaatetavaraa. Käyvät vain ensin kysymässä, mihin asti päivystämme, sanoo Hietanen.

Lempäälän joulupata on toinen Tampereen ulkopuolelle sijoitetuista Pelastusarmeijan joulupadoista. Toinen oli yhden päivän ajan Nokialla. Pelastusarmeijan Tampereen osastonmajuri Kaarina Ruohosen mukaan Ideaparkin joulupadan tuotto on aikaisempina vuosina ollut samaa luokkaa Tampereen joulupatojen kanssa.

– Tämän joulun tarkan tuoton tiedämme, kun joulupatakeräys tilitetään meille.

Pelastusarmeijan joulupata oli Lempäälässä Ideaparkilla edellisvuosien tapaan joulunalusviikolla 18.–21. joulukuuta keskiviikosta perjantaihin kello 16–20 ja lauantaina kello 12–18. Tampereella joulupatakeräys jatkuu aatonaattomaanantaihin asti.

Patoihin voi rahan ohella tuoda ehjiä ja puhtaita vaatteita, leluja ja muita lapsiperheille sopivia tavaroita.

Internetin nettipata on avoinna rahalahjoituksille koko joulukuun ajan osoitteessa www.joulupata.fi. Rahaa voi lahjoittaa myös suoraan Pelastusarmeijan tilille 208438–5729 viitenumerolla 8808.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?