Ideaparkissa pantiin hyvät ideat kiertoon

Hyviä ideoita kierrätettiin  Työhyvinvointifoorumin Apaja hankkeen ”Miten saadaan työt sujumaan ja ihmiset jaksamaan työssä” -tapahtumassa Ideaparkissa.

Kotka-kokoustila täyttyi ihmisistä, jotka malttoivat kaiken kiireen keskellä pysähtyä hetkeksi kuulemaan ja jakamaan kokemuksia työhyvinvoinnista. Käytännössä ideoitiin sitä, miten työt sujuisivat ja työtä tekevät ihmiset voisivat hyvin.

Tilaisuuden alussa projektipäällikkö Venla Räisänen korosti edustavaa aineistoa pienten työpaikkojen työhyvinvointiin liittyvistä näkemyksistä, jotka on kerätty tämän vuoden aikana keskustellen aiheesta 15 lempääläläisellä työpaikalla.

– Keskustelukierroksen tuotoksena on koottu arvokas aineisto, sillä haastateltujen yritysten toimialat edustavat tyypillistä suomalaista kylää tai kunta. Eri palveluiden joukosta löytyvät muun muassa lähikauppa, autokorjaamo, pankki, paikallislehti, kiinteistönvälitys, hinauspalvelu, leipomo, ravintola-majoitus, pienteollisuus ja rakentaminen, Venla iloitsee.

Hän rohkaisee työpaikoilla yhdessä koko henkilöstön ideoimaan, miten työt saadaan sujumaan ja ihmiset voimaan hyvin.

– Työhyvinvoinnin kehittämisen parhaat asiantuntijat löytävät omalta työpaikalta, Venla sanoo.

Ideaparkissa järjestetyssä tilaisuudessa hyvät ideat laitettiin kiertoon puhuttelevista aiheista. Työpajassa ideoitiin muun muassa sitä, mistä puhuminen on töiden hoitumisen kannalta välttämätöntä, mutta toisaalta mitkä ovat niitä asioita, joille ei tahdo jäädä aikaa.

– Usein yhteiset tavoitteet ja lähitulevaisuuden näkymät, tehtävien sekä työnteon puitteiden toimivuus ovat tärkeitä puhumisen aiheita. Se, jolle vähemmän jää aikaa, on ne myönteiset, töiden sujumiseen liittyvät asiat ja kiitoksen jakaminen, kiteytti psykologi Eeva-Marja Lee.

Keskustelun aikaansaamiseksi vaaditaan kiinnostumista työkaverista ihmisenä, Tullaan kysymään mitä kuuluu? yksi osallistujista summasi.

Toinen kierroksella pinnalle nousivat työn ja perheen yhteensovittamisen haasteet, miten onnistua pitämään paketti kasassa. Paljon keinoja löydettiin siihen, miten tunnistaa ja välttää haitallinen stressi. Tärkeä oivallus oli se, että jokaisella on mahdollisuus toimia havaitessaan kuormittumisen merkkejä itsessä ja vastaavasti kun havaitsee stressin merkkejä ympärillään esimiehen, työkaverin tai perheenjäsenen roolissa.

– Kannattavaa on pysähtyä myös miettimään, mitkä asiat yhtäältä tuottavat energiaa niin työssä kuin vapaa-ajalla ja toisaalta miten näitä voisi edelleen vahvistaa, asiantuntija Elina Ravantti rohkaisi.

– Tärkeää on myös muistaa, ettei välttämättä aina kielteisiä asioita voi noin vain poistaa, mutta rinnalle voi kuitenkin nostaa myönteisiä asioita. Yleensä asiat ovat sekä-että, eivät niinkään joko/tai.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?