Yhdenvertaisuus turvattava

Lempäälä saisi järjestää kuntalaisilleen perustason sosiaali- ja terveyspalvelut. Alle 20 000 asukkaan Vesilahden asukkaille sote-palvelujen tuottamisesta vastaisi sote-alue.
Mikäli esitys uudesta sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuudistuksesta menee läpi, Tampere vastaisi terveyspalvelujen tuottamisesta vuodesta 2017 alkaen muulle Pirkanmaalle, ja vain kuusi yli 20 000 asukkaan kuntaa – Kangasala, Lempäälä, Nokia, Sastamala, Valkeakoski ja Ylöjärvi – saisi vastata perustason sote-palveluista.
Niistä vain Valkeakoski ja Sastamala eivät kuulu Tampereen kaupunkiseutuun ja voisivat siten järjestää perustason palveluita myös muille kunnille. Kehyskunnat, joihin Lempääläkin kuuluu, saisi tuottaa perustason palvelut vain itselleen, niin kuin nytkin. Tampere maakunnan keskuskaupunkina toimisi sote-alueen vastuukuntana.
Samaan aikaan käymistilassa oleva kuntarakenneuudistus seurailee samoja jälkiä. Kuukauden päästä työnsä päätökseen saava Tampereen kaupunkiseudun omaehtoista selvitystyötä vetävä selvitysmies Rauno Saari on yhtenä vaihtoehtona esittelemässä mallia, jonka mukaan itsenäisten kuntien sijaan itselliset kunnat tuottaisivat asukkailleen lähipalveluja ja strategisesti suurista linjoista päättäisi suurempi aluekunta.
Kuntalaisen kannalta tärkeintä on saada tarvittaessa apu. Asukkaasta on yhdentekevää, millainen hallintohimmeli palvelut tarjoaa, kunhan sairaat parannetaan ja potilaita hoidetaan eli palvelut pystytään tarjoamaan laadukkaasti ja kustannustehokkaasti ilman turhia viiveitä. Säästöä ei saa synnyttää sillä, että alueen asukkaat asetetaan eriarvoiseen asemaan esimerkiksi reuna-alueiden palvelutarjontaa heikentämällä

Lue lisää aiheesta:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?