Sosiaalisen sirkuksen ohjaajat kouluttautuivat PiiPoossa kansainvälisten ammattilaisten johdolla

Cirque du Soleil toi Lempäälään sosiaalisen sirkuksen osaamista

Ensimmäisen koulutusjakson viimeinen harjoitus oli tehtävä koko ryhmälle. Tiimitaidot joutuivat koetukselle, mutta porukka onnistui lopulta loisteliaasti.

Ensimmäisen koulutusjakson viimeinen harjoitus oli tehtävä koko ryhmälle. Tiimitaidot joutuivat koetukselle, mutta porukka onnistui lopulta loisteliaasti.

 

Sosiaalisen sirkuksen ohjaajien ensimmäinen koulutusjakso on lopuillaan. Parikymmentä kouluttautujaa seisoo ringissä pidellen narujen päistä kiinni ja osalla on silmät sidottuina. Meneillään on eräänlainen loppukoe. Ryhmätyöskentely sujuu hyvin, tavoite saavutetaan ja sitten keskustellaan. Keskustelukieli on englanti, koska ohjaajat Karine Lavoie ja Emmanuel Bochud ovat

Circue du Mondin ohjaajat Karine Lavoie ja Emmanuel Bochud  pitävät noin 15–20 koulutusta vuodessa eri puolilla maailmaa. Tärkein koulutettava asia on miten yhdistää sosiaalisuus ja sirkus.

Cirque du Mondin ohjaajat Karine Lavoie ja Emmanuel Bochud pitävät noin 15–20 koulutusta vuodessa eri puolilla maailmaa. Tärkein koulutettava asia on miten yhdistää sosiaalisuus ja sirkus.

saapuneet Lempäälään Kanadasta asti.

Cirque du Soleilin sosiaalisen sirkuksen ohjelma, Cirque du Monde on toiminut syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parissa lähes 20 vuotta. Sen tavoitteenaan on edistää nuorten henkilökohtaista ja sosiaalista kehitystä ja se tarjoaa sirkustyöpajoja yhteistyössä paikallisten organisaatioiden kanssa. Vuodesta 2000 Cirque du Mode on myös tarjonnut sosiaalisen sirkuksen koulutusta sirkuksen parissa työskenteleville. Tähän mennessä täydennyskoulutusta on järjestetty yli 3000 sosiaalisen sirkuksen ohjaajalle ja sosiaalityöntekijälle. Cirque du Monde tahtoo levittää sosiaalisen sirkuksen sanomaa ympäri maailmaa, joten se maksaa itse koulutuksesta aiheutuvat kustannukset, kuten lennot ja palkat.

Ajatus Cirque du Monden saapumisesta Suomeen heräsi jo kaksi–kolme vuotta sitten.

– Cirque du Monden kouluttajat tapasivat Brysselissä Sorin sirkuksen väkeä, ja siitä ajatus syntyi. Vuosien kontaktien luomisen ja lämmittelyn jälkeen olemme tässä, kertoo PiiPoon toiminnanjohtaja Pilvi Kuitu iloisena.

Verkostoituminen on valttia

Parinkymmenen hengen koulutettava ryhmä on kouluttaja Bochudin mukaan hyvin kokenut. Osallistujia on Oulusta, Rovaniemeltä, Helsingistä ja Turusta, sekä tietysti Lempäälästä. Vuodesta 1995 Cirque du Mondessa toiminut Bochud on ehtinyt käydä kouluttamassa useissa maissa, viimeksi Romaniassa ja Iso-Britanniassa. Kuitu kertoo, että verkostoja on lähdetty levittämään nyt myös kohti Etelä-Koreaan, jossa PiiPoon väki on käynyt kouluttamassa. Bochud korostaa, että verkostoituminen

Ryhmätehtävän haastetta lisäsi se, että osa ryhmästä toimi silmät sidottuina.

Ryhmätehtävän haastetta lisäsi se, että osa ryhmästä toimi silmät sidottuina.

on hyvin tärkeää ja suomalaistenkin alan toimijoiden on hyvä tavata toisiaan.

Koulutuksessa käsitellään 14 eri teemaa, jotka käsitellään yksilöllisesti koulutettavalle ryhmälle räätälöiden.

– Isoin teema on miten sosiaalisuus ja hyvinvoinnin tukeminen ja taide, eli sirkus, voidaan yhdistää niin, että niistä muodostuu ehjä kokonaisuus, Kuitu kertoo.

Joulukuun koulutusjakso kesti viisi päivää ja samanpituinen jakso on luvassa myös tammikuussa. Joulukuun koulutus kytkeytyy Vaikuttava sirkus -hankkeen ja Pirkanmaan Taikalampun järjestämään Kulttuuri vaikuttaa! -seminaariin. Lavoie ja Bochud julkistivat seminaarissa sosiaalisen sirkuksen tutkimuksia ja projekteja esittelevän kartan. Sosiaalinen Sirkus -hankkeen projektipäällikkö Sofia-Charlotta Kakon mukaan seminaari lähti hyvällä tavalla lapasesta. Neljän päivän seminaariin saapui noin kaksikymmentä sosiaalisen sirkuksen asiantuntijaa ja tutkijaa ympäri maailmaa ja se oli ensimmäinen kerta, kun maailman sosiaalisen sirkuksen tutkijat kokoontuivat.

–  Paikalle saapui akateemikoita Afganistanista Australiaan, Kakko luettelee.

Kuitu ja Kakko toteavat, että on aika viedä suomalainen sosiaalinen sirkus maailmankartalle. Cirque du Monde oli vaikuttunut nähdessään Lempäälän PiiPoon tilat, joten suomalaisilla on syytä olla ylpeitä. varmasti paljon annettavaa sosiaalisen sirkuksen saralla muuallakin maailmassa. Koulutuksen opit tullaan ottamaan Lempäälässä käyttöön hetimiten, lupaa Kuitu. Hän visioi yhteiskuntaa, jossa eri-ikäiset ihmiset toimisivat yhdessä. Eri ikäpolvia yhdistäviä toimintamalleja onkin suunnitteilla ja keskustelut ovat käynnissä.

– Meillä on täällä paikka ja kaikki vahvuudet. Ikäryhmät etääntyvät toisistaan, joten meidän on pakko alkaa tehdä jotain, Kuitu visioi.

Pilvi Kuitu osallistui myös itse koulutukseen. Teemoja käytiin läpi erilaisten tehtävien avulla, joiden jälkeen ne käsiteltiin suullisesti ohjaajien opastuksella.

Pilvi Kuitu osallistui myös itse koulutukseen. Teemoja käytiin läpi erilaisten tehtävien avulla, joiden jälkeen ne käsiteltiin suullisesti ohjaajien opastuksella.

Sosiaalinen sirkus

Sosiaalisella sirkuksella tarkoitetaan sellaista sirkusopetusta, jossa sirkus toimii välineenä uuden oppimiseen. Sosiaalinen sirkus opettaa itsenäisyyttä, parantaa itseluottamusta, antaa työkaluja sosiaaliseen kanssakäymiseen, murtaa ennakkoluuloja ja opettaa iloa ja elämänhallintataitoja.

lähde:  vaikuttavasirkus.fi

Circue du Mondin ohjaajat  Karine Lavoie ja Emmanuel Bochud pitävätt noin 15–20 koulutusta vuodessa eri puolilla maailmaa. Tärkein koulutettava asia on miten yhdistää sosiaalisuus ja sirkus.

Cirque du Mondin ohjaajat Karine Lavoie ja Emmanuel Bochud pitävätt noin 15–20 koulutusta vuodessa eri puolilla maailmaa. Tärkein koulutettava asia on miten yhdistää sosiaalisuus ja sirkus.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?