Jaakko Ryhänen vierailee solistina loppiaisena Lempäälän kirkossa Tampereen Kamarioopperayhdistys ry:n loppiaiskonsertin solistivieraana

Rauhaa, vain rauhaa

Loppiaisena Lempäälässä esiintyvä Jaakko Ryhänen eli ensimmäiset viisi vuottaan Kuljun kylässä Lempäälässä.

Loppiaisena Lempäälässä esiintyvä Jaakko Ryhänen eli ensimmäiset viisi vuottaan Kuljun kylässä Lempäälässä.

Kansainvälisen uran tehnyt basso Jaakko Ryhänen laulaa Lempäälän kirkossa Tampereen Kamarioopperayhdistys ry:n loppiaiskonsertin solistivieraana maanantai-iltana 6. tammikuuta.

Tampereen Kamarioopperayhdistyksen joulukonsertissa kuullaan Benjamin Brittenin teos A Ceremony of Carols, joka koostuu sarjasta lyhyitä, kauniita joululauluja harpun säestyksellä. Konsertin toisella puoliskolla kuullaan tuttuja, perinteisiä joululauluja, mm. säveltäjä Paavo Korpijaakon konserttia varten uudelleen sovittamat Rauhaa, vain rauhaa (Sonninen) ja Ja neitsyt pikkupoijjuttansa (Palmgren).

Konsertissa esiintyvät Tampereen Kamarioopperayhdistyksen laulajat Suvi Väyrynen, Anna Ranki, Satu-Liisa Pauniaho, Johanna Kalmari, Leena Rantala ja Katariina Hännikäinen. Kaikilla kuudella laulajattarella on klassinen laulukoulutus ja he ovat esiintyneet niin oopperalavoilla kuin konserttien solisteina ja kuoro- ja ensemblelaulajina. Konsertin solistivieraana kuultava basso Jaakko Ryhänen haluaa tukea yhdistyksen toimintaa esiintymällä palkkiotta kaikissa yhdistyksen kolmessa joulukonsertissa.

Harpisti Liisa Honkanen on soittanut freelance-muusikkona useimmissa Suomen sinfoniaorkestereissa. Hän toimii Tampereen konservatoriossa harpunsoiton opettajana.

Kotoisin Kujusta Ahostenjärven rannalta

Joulukuun alussa 67 vuotta täyttänyt Jaakko Ryhänen päätti aktiivilaulajan uransa terveyssyistä viime vuoden marraskuussa. Hän sanoo harrastuspohjalta esiintyneensä tänä vuonna kuitenkin seitsemän kertaa. Ryhäsen tähdittämä kolmen esiintymisen joulukonserttisarja alkoi joulun alla 8. joulukuuta Ylöjärvellä ja jatkui 15. joulukuuta Tampereella Pirkanmaan musiikkiopistolla. Sarja päättyy Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa loppiaisena.

Maanantain konsertissa esiintyvät naislaulajat ovat Jaakko Ryhäselle hyvin tuttuja. Hän on aikoinaan Pirkanmaan musiikkiopiston yliopettajana opettanut heistä kutakin mm. mestarikursseilla.

– Naiset laulavat Lempäälän konsertissa pieniä sooloja ensemblena. Yhdistyksen jäsenet tekevät lähinnä lapsille suunnattuja pienoiskonsertteja. Se on arvokasta työtä, jonka mahdollistamiseksi he keräävät varoja näillä joulukonserteilla, Ryhänen sanoo.

Myös Lempäälän keskiaikainen kivikirkko on Jaakko Ryhäselle tuttu esiintymispaikka.

– Olen moneen kertaan esiintynyt siellä omissa konserteissa ja viimeksi muutama vuosi sitten läheiseni hautajaisissa. Kirkon akustiikka on loistava, Ryhänen kehuu.

Hänen kontaktinsa juuri Lempäälään selittyy sillä, että juuriltaan karjalainen Jaakko Ryhänen on viettänyt elämänsä viisi ensimmäistä elinvuottaan  Lempäälässä, Kuljussa Ahostenjärven rannalla.

– Kotitalo on siellä vieläkin olemassa. Nyt siellä asustaa jo kolmas sukupolvi, sanoo joulua tyttären perheen luona Tampereella viettänyt Ryhänen.

Noin tunnin kestoisessa konsertissa kuullaan harvemmin kuultujen teosten lisäksi perinteisiä, kaikille tuttuja klassisia joululauluja myös suomeksi. Lempäälän konsertissa Ryhäsen repertuaariin kuuluu 4–5 laulua, muun muassa En etsi valtaa loistoa.

– Meillä on erittäin hieno ohjelma. Uskon, että yleisö pitää kuulemastaan. Loppiaisena vielä lauletaan, sitten laitetaan laulukirja vähäksi aikaa kiinni.

Jaakko Ryhäsen aktiiviura kesti 41 vuotta. Sen aikana laulaja kiersi kaikki maailman merkittävimmät estradit, mutta hän sanoo vasta nyt löytäneensä duoparikseen harpun. Basson ja harpun duomusisointia kuullaan nyt ensimmäisen kerran Lempäälässä.

– Harppusäestys sopii hyvin joulumusiikkiin. Liisa Honkanen on loistava harpisti. Voisimme lähteä tekemään sydänystäväesiintymisiä nimellä Basso ja harppu sydämen asialla, hän heittää.

Jaakko Ryhänen sanoo olevansa sydäninvalidi. Hän joutui vuonna 2012 sydänleikkaukseen, ja ensimmäiset kuusi kuukautta operaation jälkeen olo oli vielä heikko. Nyt aktiiviura on taakse jäänyttä elämää. Mies vaikuttaa nyt hyväkuntoiselta, ja opetustyö jatkuu. Hän toimii Sibelius-Akatemiassa opettajana kolmena päivänä viikossa.

– Se pitää mielen virkeänä, ja ääni pysyy kunnossa, sanoo lukemattomia laulajia laulajan uralle saattanut basso Jaakko Ryhänen.

Tampereen kamarioopperayhdistys ry

 

Tampereen kamarioopperayhdistys ry perustettiin vuoden 2007 lopulla. Se sai heti ensimmäisenä toimintavuonna Tampereen Kulttuuriyhdistyksen myöntämän Kulttuurikukkasen.

Yhdistyksen tavoitteena on rikastuttaa Tampereen ja ympäristön kulttuuritarjontaa sekä samalla tarjota esiintymis- ja työtilaisuuksia nuorille näyttämötaiteen tekijöille; sekä laulajille, ohjaajille, kapellimestareille, instrumentalisteille, lavastajille, maskeeraajille että puvustajille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?