Terveyskeskuksiin yli kuntarajojen

Vuoden 2014 alussa tulee voimaan perusterveydenhuollon uudistus, jonka mukaan asiakas voi valita vapaasti terveyskeskuksen tai terveysaseman. Perusterveydenhuollon hoitoyksikkö voi sijaita siten myös oman kunnan ulkopuolella. Tampereen kaupunkiseudun kunnissa on valmistauduttu uudistukseen.

Terveydenhuoltolain mukainen asiakkaan valinnanvapaus kiireettömän hoidon palveluissa laajenee 1.1.2014. Kuntalaisella on mahdollisuus valita perusterveyshuollostaan vastaava terveyskeskus ja kunnan sisällä terveysasema, jota hän haluaa käyttää.

Valinta koskee perusterveydenhuollon sairasvastaanottoa, ehkäisevää terveydenhuoltoa ja suun terveydenhuoltoa. Valinnanmahdollisuus ei koske kouluterveydenhuoltoa, opiskeluterveydenhuoltoa, perheneuvolaa, pitkäaikaista laitoshoitoa tai hoivapaikan valintaa. Myös yksityinen erikoissairaanhoito on rajattu valinnanoikeuden ulkopuolelle. Asiakas ei saa siten käyttöönsä kunnan omille asukkailleen hankkimia yksityisen erikoissairaanhoidon palveluja ja palveluseteleitä.

Tampereen kaupunkiseudun kunnat Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Orivesi, Vesilahti ja Ylöjärvi ovat sopineet yhteisistä menettelytavoista, kun uudistus tulee voimaan.

Kuntalaisen on tehtävä valinnastaan kirjallinen ilmoitus sekä nykyiseen terveyskeskukseensa että uuteen terveyskeskukseen. Hoitovastuu siirtyy valitun kunnan terveyskeskukselle viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta. Tampereen kaupunkiseudulla hoitoon voi päästä lyhyemmässäkin ajassa.

Henkilö voi valita samanaikaisesti vain yhden terveyskeskuksen ja terveysaseman. Uuden valinnan voi tehdä aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta.

Kaupunkiseudulla valinnanvapauttaan käyttävä henkilö saa sisällöllisesti samat perusterveydenhuollon palvelut kuin kunnan asukkaat. Valinnanvapautta käyttäviä asiakkaita kohdellaan samalla tavoin kuin kunnan omia asiakkaita, kun heitä ohjataan palvelujen piiriin.

Terveysaseman valinnan lisäksi kuntalaisella on mahdollisuus valita häntä hoitava henkilö. Toiveen toteuttamisessa otetaan kuitenkin huomioon omalääkärin tai hoitaja-lääkärityöparin asiakasmäärät.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?