Liturgisia lauluja pophittien melodioilla

Indie-folk-bändi Idän Ihmeet on nouseva nimi gospel-piireissä.

Indie-folk-bändi Idän Ihmeet on nouseva nimi gospel-piireissä.

Taas on se aika vuodesta, kun Uusi Alku ja gospelmusiikki täyttävät Hakkarin liikuntahallin. Tämän vuoden erikoisuutena tapahtumassa on Virsi On Tour -hittimessu, joka tarjoaa tanakan ja vahvasti popahtavan virsikattauksen.

Ehtoollisjumalanpalveluksessa veisataan virsiä ja normaaleja jumalanpalveluksen liturgisia lauluja pop- ja rockhittien melodioilla.

Idea sai alkunsa muutama vuosi sitten, kun nuorisopastori Henri Karvinen sekä lempääläinen HMP-yhtye sanoittivat uudelleen menneiden vuosien musiikkihittejä nuorten jumalanpalveluksiin sopiviksi.

Tämän jälkeen he testasivat, voisiko valmiita virsisanoituksia yhdistää kaikkien tuntemiin hittibiiseihin. Tekijät olivat myytyjä.

Kokeilun ensi satoa kuultiin vuosi sitten Uusi Alku -tapahtuman päätösmessussa.

Tänä vuonna mennään vieläkin pidemmälle: kaikki messumusiikki liturgioita myöten toteutetaan hittibiisien sävelin. Sanat ovat silti vanhaa tuttua virsi- ja jumalanpalvelusperinnettä.

– Tietääkseni tällaista messua ei Suomessa ole vielä koskaan pidetty, sanoo nuorisopastori Henri Karvinen.

– Uskon, että messun musiikista löytyy jokaiselle jotakin. Mukana on hittejä kymmenien vuosien takaa, mutta myös ihan viime vuosien soitetuimpia biisejä, hän lupaa.

Uusi alku 35. kerran

Nuorten Uusi Alku -minifestari järjestetään jo 35. kerran. Kahdessa eri konsertissa kuullaan Suomi-gospelin kärkeä. Mukana ovat rap-yhtye Immanuel, ikaalislainen kls ja jyrkässä nousussa oleva indie-folk-bändi Idän Ihmeet.

Tapahtuman pääosassa ovat kuitenkin nuoret, joita odotetaan paikalle viime vuosien tapaan noin 700–800.

Lava on avoinna myös heille. OpenStage -osuudessa he näyttelevät, laulavat ja improvisoivat itse. Isäntänä häärää stand up -koomikko Mikko Vaismaa.

Uusi Alku -tapahtuma järjestetään lauantaina 4.1.2014 Lempäälässä Hakkarin liikuntahallissa (os. Ahertajantie 2). Virsi On Tour -messu alkaa klo 21.30. Messuun on vapaa pääsy.

Uusi Alku on jo vuodesta 1979 asti järjestetty kristillinen minifestari Lempäälässä. Perinteensä mukaan tapahtuma on interaktiivinen, eli tarkoituksena on päästää kaikki osallistumaan ohjelman tekoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?