Partiolippukunnat haastavat vanhat partiolaiset palaamaan partioon

Erä-Pirkot Lempäälän ympäri melomassa kumiveneellä viime keväänä: Fanni Yli-Ketelä (vas.), Siiri Siltanen, Anni Uimonen, Taru Jokinen, Elisa Heikkilä, Sara Weckman, Tiia Jokinen ja aikuiset Riina Aspila, Kirsi-Maria Lamppu ja Team Koskikellujien kippari.

Erä-Pirkot Lempäälän ympäri melomassa kumiveneellä viime keväänä: Fanni Yli-Ketelä (vas.), Siiri Siltanen, Anni Uimonen, Taru Jokinen, Elisa Heikkilä, Sara Weckman, Tiia Jokinen ja aikuiset Riina Aspila, Kirsi-Maria Lamppu ja Team Koskikellujien kippari.

Aikuinenkin voi liittyä partioon tai antaa tukensa toimintaan antamalla aikaansa partiolle. Hämeen Partiopiiri on haastanut uuden vuoden kynnyksellä kaikki joskus partiota harrastaneet tai harrastuksesta haaveilleet aikuiset tekemään uudenvuodenlupauksen: tulla uudestaan mukaan partiotoimintaan.

Hämeen partiopiirin alueella partioharrastuksen aloitti vuoden 2013 aikana reilusti yli 2 000 uutta lasta, nuorta ja aikuista. Partiolaisia Lempäälässä on yli 220 ja Vesilahdella yli 150. Uusia harrastajia partion pariin on tulossa jatkuvasti. Siksi lippukunnat haluavat olla mukana haastekampanjassa ja haastaa kaikki joskus partiossa mukana olleet takaisin partioon vuonna 2014.

– Tätä joukkoa kaivataan nyt tukemaan lippukuntien toimintaa paikallisesti palaamalla mukaan partioon ja antamaan omaa aikaansa arvokkaaseen vapaaehtoistyöhön, Erä-Pirkoissa toimiva Hämeen Partiopiirin puheenjohtaja Riina Aspila kertoo.

Partiolippukunnat Erä-Pirkot ja Kanavan Vartijat Lempäälän keskustassa, Kyynärön Kiertäjät Sääksjärvellä ja Vesilahden Valkohännät ovat aloittaneet kevään toimintakauden ja vuoden 2014 suunnittelun. Luvassa on ainakin talvileiri, retkiä, kisoja, kesän valtakunnallinen suurjuhla Kouvolassa ja lippukunnan kuukausitapahtumia viikoittaisia kolo-iltoja unohtamatta. Kaiken toiminnan lippukunnissa toteuttaa vapaaehtoiset aikuiset ja nuoret.

– Partiossa on nyt vetovoima ja se on myös meillä Lempäälän lippukunnissa huomattu. Uusia lapsia ja nuoria otettaisiin mielellään enemmänkin mukaan viikkotoimintaan, mutta meillä on huomattu kova tarve uusille aikuisille ryhmien vetäjille, apukäsille ja taustajoukoille, lippukunnanjohtaja Helli Huvinen toteaa.

Kaikenlaiselle osaamiselle tarvetta

Hänen mukaansa partiossa joskus olleet muistavat vielä, miltä partio tuntuu.

– Se voi haista nuotion savulta ja märitä sukilta. Se voi tuoksua metsältä ja itse tehdyltä eksoottiselta trangiaruualta. Sen muistaa naurunkipeistä poskista ja koetuista haasteista. Se on ollut altistumista mahtaville elämyksille. Se on usein muistoja lapinvaelluksilta tai retkiltä Tervajärven ja Mustalammen maastoissa.

Partiossa aikuiset toimivat lippukunnissa nuorten tukijoina, pienimpien partiolaisten ryhmien johtajina ja kaikessa muussakin toiminnassa taustatukena. Aikuisia tarvitaan myös keikkaluontoisissa hommissa esimerkiksi leireillä ja retkillä.

– Moni aikuinen tuo partioon omaa erikoisosaamistaan. Yksi isä teki meille syksyllä uuden siirrettävän nuotioalustan makkaran ja tikkupullien paistoa varten. Aiemmin lainasimme aina palokunnalta heidän alustaansa. Moni pieni teko on iso meidän toiminnassamme. Keväisin olemme kolo-illoissa usein opetelleet polkupyörän huoltoa ja varsinkin kumin paikkaamista. Tässä monet isät ja isoveljet ovat olleet ihan korvaamaton apu viikkotoimintaan. Joskus yksi tuntikin vuodessa riittää, Huvinen kannustaa.

Aika aloittaa uusi harrastus

Erä-Pirkot ja Kanavan Vartijat saivat seitsemän uutta aikuista ryhmänvetäjää viime syksynä. Heistä viidellä on partiotaustaa.

– Kuulin viime keväänä, että apua syksyksi tarvittiin, jotta uudet ryhmät voivat aloittaa toimintansa ja päätin lähteä mukaan. Olen nuorempana ollut mukana Kavassa, ja omat lapset ovat partiossa. Vaikka joka viikko en töiden vuoksi mukaan pääse kololle, olen pyrkinyt olemaan paikalla aina, kun vain pääsen ja tarvetta on. Partio on mukava harrastus myös aikuiselle. Retkillä ja leireillä on todella hauskaa olla mukana ja touhuta, Kanavan Vartijoissa toimiva Jarno Siltanen toteaa.

– Kaikille uusille aikuisille tarjottavan partion koulutusjärjestelmän turvin uudetkin aikuiset pääsevät sisään partion saloihin. Partiossa pääsee näkemään, tekemään ja kokemaan asioita, joita muualla ei välttämättä koe. Partio on täynnä seikkailuja ja elämyksiä myös aikuisille, Aspila innostaa.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?