Pelottelun politiikkaa

Kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk.) kirjoitti pakkoliitoksista ja kotikuntien hautajaisista (L-VS 8.1.14). Pelottelun politiikkaa hyödyllisempää olisi tosiasioiden tunnustaminen ja ratkaisujen etsiminen.

Pakkoliitoksia ei tarvita, mikäli kunnat löytävät itse ratkaisun. Kyse on siis siitä, osaammeko tehdä yhteistyötä. Pirkanmaalla ollaan oltu valtioneuvostoakin askeleen edellä, sillä miellä selvitystä tehdään jo Rauno Saaren johdolla.

Ehdotettu on niin seutuvaltuuston ja -hallituksen varaan rakentuvaa mallia kuin eurooppalaista kaupunkia, jossa kaupunkitasolla päätettäisiin isommista asioista ja pienemmissä yksiköissä lähipalveluista. Mukana on myös metropolimalli, jota Alatalo moitti politikoinniksi. Se on kuitenkin suhteellisen toimiva kuntien itsenäisyyden kannalta.

Listalla on myös nykyisen yhteistyön lisääminen ja yhden suuren kunnan malli – mutta nämä ovat epätodennäköisimmät. Missään Saaren vaihtoehdoista Lempäälästä ei tehdä Tampereen lähiötä.

En ole ”hallituksen kätyrlauman” jäsen. Mielestäni päätöksenteko täytyy silti perustaa tosiasioihin. Jonkinlainen kunta- ja sote-uudistus tarvitaan. Pirujen maalaaminen seinille on helppoa, toimivien ratkaisujen miettiminen ei. Kuntien talouskurimus, väestörakenteen muutos ja terveyserot eivät korjaudu itsestään.

Keskustakin kannattaa kuntarakenteen uudistamista. Alatalo mainitse kotikunta-maakunta-mallin, mistä olisin toivonut hänen mieluummin kirjoittavan. Se kun on hyvä ja kilpailukykyinen vaihtoehto.

Alatalon mukaan ”tänä vuonna siis näemme monen kotikunnan hautajaiset”.

Minulla ei valitettavasti ole samanlaisia ennustajan kykyjä. Sote-lain vastuukuntamalli tosin voi vielä osoittautua ristiriitaiseksi perustuslain kanssa, mikä viivästyttäisi esityksen tulemista eduskuntaan. Kunnilla on sen hyväksymisen jälkeen vielä puoli vuotta aikaa päättää itse ennen kuin hallituksen taholta puututaan peliin.

 

Ville Hämäläinen
Pirkanmaan vihreiden
hallituksen jäsen

 

Kommentit (3)

 1. Heska Korhonen

  Villen tekstiä on mukava lukea. Rauhallista, analyyttistä pohdintaa tässä tarvitaan. Kiitos Villelle. Muuten täytyy todeta, että valitettavan vähän tällaista saa lukea tai kuunnella.

  Tehdään itse selkeä ratkaisu! 400.000 kansalaisen ratkaisua ei voi ohittaa. Se siitä pakosta.

  Onko niin että kun järki loppuu, alkaa peloittelu?

  Edelleen: tehdään selkeä, yksinkertainen ja demokraattinen uudistus. Siinä tavoite.

  Heska

 2. Heska Korhonen

  Tarkennan tavoitteet: Tavoite on kaikkien ihmisten hyvinvointi nyt ja tulevaisuudessa. Keinoina oikea harkinta ja älyllinen päätöksen teko. Palveluiden toiminnan kehittäminen ja varmistaminen ovat tärkeitä. Samalla kuitenkin hallinto pitää laittaa ”iskuun”.

  On hurskastelua sanoa, että mennään ”palvelut edellä” ja on ”kyllästynyt puhumaan hallinnosta”. Siksi se on hurskastelua, koska sanomalla niin halutaan välttää vaikea hallinnosta puhuminen – se kun vaikuttaa seuraavissa vaaleissa, mitä sanot nyt.

  Toivon rohkeutta!

  Heska

 3. Scientist

  Mielestäni ei ole hurskastelua määrittää ensin kunnan tehtävät ja sitten kuntarakenne. Kuntien tehtäviä (535) pitäisi ensin reilusti karsia ja sitten vasta määrittää kuntarakenne. Kuntien menoista 50-70% on sote menoja, joten sote-uudistus on kyllä olennainen tehdä ensin. Tätähän mm. Harri Jaskari on Tampereelta kuuluttanut.

  En oikein ymmärrä tätä nykyhallituksen pakkoliitos uhkailua. Sillä ei mitään hyvää saada aikaan jos hallitus ylimielisesti hävittää hyvin toimivia kuntia tukeakseen keskuskaupunkeja. Teisko on hyvä esimerkki siitä miten liitoskuntia kohdellaan ja rakentamista rajoitetaan . Lempäälä sijoittui muuten viidenneksi kuntien palvelujen tyytyväisyysvertailussa. Miksi Tampereella ei saada suurella rahalla parempaa aikaan, vaan lähinnä tunneleita.

  Puheet muutenkin vain viidestä kasvukeskuksesta on muun Suomen halveksimista ja sen julistamista Neuvostotakiiton tavoin ”perspektiivittömäksi”. Miksi esim. työpaikkaomavaraisuus on suurin Harjavallassa ja Sievissä. Pitäisikö ne lopettaa ?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?