Ihmiseltä ihmiselle

Kävelen kylätiellä ja vastaani tulee nainen. Hän on minulle tuntematon, jotenkin aran oloinen.
Ohittaessamme katseemme kohtaavat ja hymyilen hänelle. Näen, miten hänen ilmeensä kirkastuu,
aivan kuin jonkinlainen ilon ja lämmön aalto olisi noussut kasvoille.
Tämä kohtaaminen jäi mieleeni. Ehkä hän oli yksi niistä monista, jotka kärsivät yksinäisyydestä ja
ulkopuolisuuden tunteesta.

Kaiken kiireen kiihtyvän elämänmenon keskellä voi ihminen jäädä yksin, vailla ystävää, kuuntelijaa, uskottua. Tämä tunne voi kipeänä olla läsnä jopa omien läheisten keskellä.
Varsinkin vanhukset voivat kokea raskasta yksinäisyyttä. Lähiomaisia ei ole, tai yhteydet heihin ovat etäiset. Ei ole ketään, jonka kanssa jakaisi ilon ja surun tunteita, jolta saisi rohkaisua pelon ja epätoivon kohdatessa.

Miksi niin monen, nuorenkin ihmisen on vaikea löytää toisen luo? Yksinäisyys tekee helposti araksi, vetäytyväksi jopa torjuvaksi.  Ei enää uskalla lähestyä toisia torjutuksi tulemisen pelosta.
Ystäväpalvelu on perustettu tarpeeseen ja tavoittaa osin ikääntyvää väestöä, mutta miten autamme
yksinäisiä nuoria?

Kunpa me kukin osaltamme jaksaisimme enemmän huomioida lähimmäisiämme, nähdä heidän surunsa ja yksinäisyytensä. Lähestyä heitä, ojentaa ystävän kättä. Jo pieni hymy, lämmin sana voi jossakin tilanteessa tuntua suurelta lahjalta. Mitä enemmän annamme itsestämme, sitä enemmän myös saamme takaisin. Saamme sen kallisarvoisen tunteen, että olemme osaltamme voineet olla täyttämässä rakkauden käskyä, johon presidenttikin uudenvuoden puheessaan viittasi.

Yksinäisyys oli tuttua myös Jeesuksella. Raamatussa kerrotaan, kuinka hän tunsi tuskaa ja ahdistusta.
Ristillä Jeesus joutui epätoivon valtaan, koska luuli Jumalan hylänneen hänet. Syvimmässä hädässään hän kuitenkin antoi elämänsä Jumalan käsiin.

Myös me voimme antaa elämämme Jumalan käsiin ja luottaa siihen, että emme koskaan ole täysin yksin. Jumala on aina seuranamme, ja me saamme kääntyä hädän ja pahan olon keskelläkin Hänen puoleensa ja rukoilla.  Jumala kuulee meidän pienimmätkin huokaukset.

Jeesus on myös opettanut meitä pitämään huolta lähimmäisistämme. Ollaan ystäviä toisillemme ja jaetaan ilot ja surut.

 

Anni Kaunisto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?