Yksivuotias opisto on selvinnyt kohtuullisista synnytyskivuista ja kehittyy normaalisti.

Onnea Pirkan opisto

"Nähdään opiston toimistolla!" Vasemmalta Raili Reini, koulutussuunnittelija Raili Tuominen, opistomestari Pekko Pakkanen ja Matti Korolainen

”Nähdään opiston toimistolla!” Vasemmalta Raili Reini, koulutussuunnittelija Raili Tuominen, opistomestari Pekko Pakkanen ja Matti Korolainen

Yhdistyneiden opistojen ensimmäinen toimintavuosi on takana. Rehtori Matti Korolainen on toiminut virassaan toukokuusta, ja kertoo nyt helpottuneena kokemuksistaan.

– Isoihin odotuksiin nähden kaikki on sujunut yllättävän hyvin. Opiskelijamäärät ovat pysyneet aiemmalla tasolla, kurssejakin on tarjottu enemmän kuin aiemmin.

Hyvät ja huonot muutokset

Muutoksessa on toki ollut paljon omaksuttavia asioita niin opiston työntekijöillä kuin oppilaillakin. Kärsivällisyyttä vaaditaan edelleen, sillä yhdistyminen on uutta kaikille, ja yhteisten käytäntöjen löytäminen vie aikansa.

–  Saadun palautteen perusteella hämmennystä ovat aiheuttaneet lähinnä maksujärjestelyt, ilmoittautumiset ja toimistojen aukioloajat. Olemme myös joutuneet muuttamaan joidenkin kurssien aikoja tai kestoa, ja tästä on tullut jonkin verran yhteydenottoja, Korolainen summaa.

– Yhdistymisen myötä yksi suunnittelijaopettaja vastaa oman aineensa opetuksen toteutumisesta neljässä kunnassa. Tästä on sekä hyötyä, että haittaa. Useimmilla suunnittelijoilla on kolmen itselleen uuden kunnan erityistarpeet opeteltavana, mutta toisaalta kunkin ainealueen suunnitteluun on nyt käytössä enemmän asiantuntemusta.

Kiitostakin opisto on saanut. Valtaosa oppilaista on kokenut yhteisen ilmoittautumis-järjestelmän helpoksi, ja kurssien vertailu on yksinkertaisempaa. Jopa 3/4 oppilaista ilmoittautuu kursseille netissä.

– Nyt oppilas näkee enemmän samaa aihetta sivuavia kursseja eri pituisina, eri aikataululla ja hiukan eri sisällöillä, kun kaikkien toimipisteiden tarjonta on listattu samaan paikkaan, täsmentää Korolainen.

Tässä opisto vetoaakin nyt oppilaisiinsa. Uuden lukuvuoden suunnittelua varten ideat ja mielipiteet (niin onnistumisista kuin metsäänmenoistakin) ovat nyt enemmän kuin toivottuja. Suunnittelijaopettaja Raili Reini (ent. Lempäälä-opiston rehtori) on rekisteröinyt odottamattomia muutoksia:

– Sellaisetkin kurssit, joihin aiemmin ei Lempäälässä löytynyt osallistujia, ovatkin nyt kiinnostaneet. Lisäksi meillä on nyt päätoiminen taideaineitten opettaja, siitä olen hyvin tyytyväinen. Halukkaat opettajat ovat saaneet enemmän työtä eli opetustunteja, mikä on näkynyt opettajien liikkuvuuden lisääntymisenä.

Ilolla kevääseen

Pilates ja pehmeät liikuntamuodot ovat muotia, samoin oppilaat ovat olleet kiinnostuneita käytännönläheisistä matkailusanastoon keskittyvistä lyhyistä kielikursseista. Arkipäivän tietotekniikkaa, kuten älypuhelinten käyttöä opettaville kursseille on tulijoita enemmän kuin voidaan ottaa.

– Tavoitteenamme on keskittyä suunnittelussa yhä enemmän oppimisen iloon ja siihen, mitä oppilaamme kulloinkin haluavat oppia. Yhteiskuntatieteellisten aineiden opettajana olen erityisen ylpeä kevään luennoista ja kursseista, joista jotkut ovatkin lähteneet oppilaan ideasta, kertoo Reini.

Tänä keväänä opistolla keskustellaankin ”poikkeuksellisista” aiheista, kuten kuolemasta, demokratiasta ja noidista. Monilla kursseilla (syksyllä alkaneillakin) on vielä tilaa. Vapaita paikkoja kannattaa kysellä toimistosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?