Uusi alku – uusi mahdollisuus

Niinpä se vuosi vaihtui. Edessä on vuosi 2014. Mitä se tuokaan tullessaan? Onneksi emme tiedä etukäteen. Tutussa lasten virressä sanotaan ”Onni täällä vaihtelee, taivaan Isä suojelee” (VK 492:1). Oletko luvannut jotakin koskien edessä olevaa vuotta?  Ehkä mielessäsi on menneen vuoden tapahtumat – ilot ja surut! Asenteesta useimmiten asiat ovat kiinni. Tapahtumat saavat ihan erilaiset kehykset riippuen siitä, suhtaudummeko niihin luottavaisin vai pelokkain mielin. Meidän ihmisten vallassa ja hallussa on niin kovin vähän tässä yhä monimutkaistuvassa maailmassa. Toki on muotia puhua elämänhallinnasta ja osallistua jopa elämänhallinnan kursseille. Parasta ihmisenkokoista elämänhallintaa on lähteä liikkeelle omasta asennoitumisesta. Pysähdyttävää on se, että useimmiten kaikkein eniten elämästään on valitettavaa ihmisillä, joilla asiat ovat loppujen lopuksi todella hyvin: ainakin aineellisesti. He, joilla elämässä on todella vaikeaa, useimmiten tyytyvät ”kohtaloonsa” ja ajattelevat, että ”ei minun kannata, ei tästä kuitenkaan mitään tule”.

Voisimmeko yhdessä luvata suhtautua elämään niin, että huomenna on aina se elämäni ensimmäinen päivä tai uuden vuoteni eka päivä. Siis edessä on aina uusi alku ja samalla uusi mahdollisuus. Voisiko vielä olla mahdollista, että voisin pitää päiväkirjaa elämästäni siten, että kirjaisin jokaiselle päivälle yhden asian, joka teki minusta tuona päivänä onnellisen. Sitten vuoden 2014 tilinpäätöksen yhteydessä olisikin edessäni elämäni onnellisten asioiden päiväkirja, ja niitä syitä olla onnellinen olisi tasan niin monta kuin ylöskirjattuja päiviä tuossa kirjassa. Johtopäätöksenä kuluneesta voisin todeta, että kaikkien surujen ja vaikeuksienkin keskellä minä olenkin todella onnellinen ja jopa onniteltava ihminen. Elämän kauneus on useimmiten jo valmiina ympärilläni. Elämäni isot vastaukset ovat jo ”sisäänkirjoitettuna” elämääni, jos vain osaan ja haluan ne nähdä ja kuulla.

Siis eitehdä mahdottomia lupauksia tulevaisuudelle vaan rohjetaan havahtua siihen, että elämäni on mahdollisuuksia täynnä. Jumala on tehnyt meille jo valmiin kauniin maailman, jossa meille tarjoutuu vain ja ainoastaan mahdollisuuksia. Mahdollisuudessa on sisäänrakennettuna aina uuden tien alku. Jumalan maailmassa ei ole umpikujia eikä toivottomia tapauksia. Jumalan meille antama tulevaisuuden lupaus kuuluu: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer. 29:11)

 

Harri Henttinen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?