Suomen sähköntuotanto turvattava kovina pakkaskausina

Saimme tämän tammikuun pakkaskautena kuulla tiedotusvälineistä, kuinka Suomeen täytyi ostaa kallista naapurimaiden sähköä juuri, kun kulutus oli huipussaan.

Tuli jälleen mieleeni silloisen Lempäälän sähköyhtiön hakemus, kun yhtiö anoi lupaa sähkövoimalan rakentamiseksi tunneliin Lempäälän nykyisen kanavan viereen.

Hakemuksessa pyydettiin lupaa vain ylijuoksutusveden ohjaamiseen turbiinien kautta Pyhäjärveen. Kuokkalankosken virtausta ei pyydetty eikä haluttu muuttaa. Tämä tapahtui 1980-luvun alussa. Hankkeesta nousi ankara vastavirtaliike sen kaatamiseksi. Ennen päätöstä olleessa yleisötilaisuudessa muistan elävästi, kuinka eräs osanottaja kysyi, kannattaako rakentaa sellaista voimalaa, jossa vain ylivirtausvedet menevät voimalan kautta. Silloinen sähköyhtiön johtaja Pertti Järvi vastasi, että Suomessa ei ole rakennettu yhtään kannattamatonta vesivoimalaitosta eikä rakenneta nytkään.

Niiden käyttö on helppo automatisoida, sekä vuoden että vuorokausien aikaiseen huippukulutukseen, jolloin sähkön hinta on korkeimmillaan. Ne eivät vaadi muuta huoltoa kuin laakerien vaihdon 10 vuoden välein.

Tämä on tullut mieleeni aina ohi kulkiessani, kun olen nähnyt kanavan sulkujen olevan auki ylijuoksutusta varten. Olisikohan jo aika ottaa tämä hanke uudelleen esille? Tiedä,n ettei tällä Suomen sähkönkulutuksen huppuja paljon tasata, mutta hiukan kuitenkin. Vastaavanlaisia kohteita on varmasti Suomessa useita.

Olin silloin kunnanvaltuustossa tätä asiaa päättämässä. Äänestin voimalahankkeen puolesta. Hankkeen kaatuminen on koko poliittisen urani tyhmin päätös, jossa olen ollut mukana vaikuttamassa. Monta kilowattia on sen jälkeen Lempäälän Kanavasta hukkaan virrannut.

 

Antti Salo, Lempäälä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?