”Vesilahden pelastaminen vaatii jokaisen osallistumista talkoisiin”

Yläkoululla kuunneltiin Laesterän esitystä vakavin ilmein. Tilaisuuden juonsi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mervi Lumia (kok.).

Yläkoululla kuunneltiin Laesterän esitystä vakavin ilmein. Tilaisuuden juonsi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mervi Lumia.

Talouden tasapainottamisesta järjestetyssä yleisötilaisuudessa kuultiin karuja faktoja Vesilahdella maanantaina. Yläkoulun auditorioon kirkonkylälle kerääntyi kuntalaisia kuuntelemaan kunnanjohtaja Erkki Paloniemeä sekä tasapainottamisohjelman selvitystyön tekijäksi valittua hallintotieteiden tohtoria Erkki Laesterää Perlacon Oy:stä.

Paloniemi taustoitti tarvetta talouden tasapainottamisohjelmalle.

– Taantuma, valtion tukien vähentyminen kunnilta ja kunnassa tehdyt isot investoinnit ovat nykyisen tilanteen takana. Taloutemme ei ole vielä kuralla, mutta jos emme nyt tee jotain, on kunnan itsenäisyys vaarassa, Paloniemi totesi.

Vaikka kunnassa on hyvää kriisitietoutta, näkee ulkopuolinen Paloniemen mukaan tilanteen objektiivisemmin. Hänellä ei ole takanaan paikallisia rasitteita tai intressejä. Selvitystyön tekemiseen on varattu 30 000 euroa tälle vuodelle.

– Nyt vaaditaan uutta ajattelutapaa ja sitoutumista ikäviin päätöksiin, jotka koskevat kaikkia. Olen varma, että selvitystyön tekeminen maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Meidän pitää toimia nyt, tai toista tilaisuutta ei tule, kunnanjohtaja herätteli kuulijoita tilanteen vakavuuteen.

Kriisikunta uhkana

Eero Laesterä sanoi, että kunnan väkiluvun kasvamisen myötä verotulojen kehitys oli pitkään myönteinen. Väen lisääntyminen on vaatinut kuitenkin suuria investointeja. Nyt tulot ovat vähentyneet, ja kunnan talouden paikkaaminen vaatii radikaaleja toimia.

– Pelkästään valtion tukien leikkausten takia veroprosenttia pitäisi korottaa usealla prosenttiyksiköllä. Vaaditaan myös muita toimia, sillä tasapainotarve lähivuosille on neljästä neljään ja puoleen miljoonaan euroa. Tämä vastaa sataa henkilötyövuotta, joten kunnan työntekijämäärääkään ei voi näin paljon karsia.

– Ellei tilannetta saada parannettua, Vesilahti on kriisikunta vuonna 2017.

Vesilahden kulut ovat verrokkikuntiin verrattuna jopa hiukan matalammat, mutta Laesterä on löytänyt myös paisekohtia. Päivähoidon ja perusopetuksen menot ovat yksilöä kohti suuremmat kuin monessa muussa kunnassa.

Kunnan on tarkoitus myydä omaisuutta osana talouden tasapainottamisohjelmaa. Yleisöstä kysyttiin, minkä arvosta sitä on myydä.

Paloniemi ei osannut sanoa tarkkaa arviota mutta totesi, että pelkästään sillä ei kunnan taloutta pelasteta.

– Mutta se hidastaa silti velkaantumista, mikä on hyvä asia, Laesterä muistutti.

Valmista kesään mennessä

Talouden tasapainottamisohjelman aikataulu on tiukka. Ohjausryhmän on tarkoitus saada esitys kunnanhallitukselle huhtikuun lopulla. Valtuusto käsittelisi sitä toukokuun lopun kokouksessaan.

Paketissa on tarkoitus kuvata jo tehty työ, tasapainottamisen tarve aikatauluineen sekä keinot, joilla tavoitteeseen päästään. Kevään aikana käydään myös Yt-neuvotteluja kunnan työntekijöiden kanssa, ja neuvotteluesityksen on tarkoitus valmistua viikolla 12 eli maaliskuun puolivälin jälkeen.

Yleisöstä tiedusteltiin Eero Laesterän arviota siitä, mitkä ovat Vesilahden realistiset kunnat selviytyä.

– Uskon, että kunhan suunta on oikea, niin valtiovarainministeriö antaa aikaa niin kauan kun kriisikunnan edellytykset eivät täyty. Ei ole kuitenkaan realistista odottaa valtiolta mitään erityisavustusta.

Tilaisuuden juontanut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mervi Lumia (kok.) kiteytti tilaisuuden päätteeksi, että hanke onnistuu, jos kaikki puhaltavat yhteen hiileen, mutta helppoa se ei tule olemaan.

 

Eero Laesterä sanoo, että jos taloudelle ei tehdä mitään, Vesilahti täyttää todennäköisesti kriisikunnan kriteerit vuonna 2017.

Eero Laesterä sanoo, että jos taloudelle ei tehdä mitään, Vesilahti täyttää todennäköisesti kriisikunnan kriteerit vuonna 2017.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?