”Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä”

”Herra anna minun muistaa, että elämäni päättyy, että päivilleni on pantu määrä. Opeta minua ymmärtämään, kuinka katoavainen minä olen.” (Ps. 39:5).

Kirkon yhteisvastuukeräyksen kotimaisena erityiskohteena vuonna 2014 on valtakunnallinen saattohoitohanke. Tavoitteena on, että tämän keräyksen avulla voitaisiin nostaa saattohoidon tasoa koko Suomessa siten, että hyvä saattohoito olisi tasa-arvoisesti kaikkien tarvitsevien saavutettavissa. Tarkoituksena on luoda kattava valtakunnallinen saattohoidon ammatillinen konsultaatiopalvelu, vahvistaa auttamisverkostoa sekä tuoda seurakuntien sielunhoitotyön rooli entistä näkyvämmäksi kuolevan potilaan hoidossa ja omaisten tukemisessa.

Niin kuin syntymä on ainutlaatuinen tärkeä elämänkaaren alku, niin on myös kuolema ainutlaatuinen elämänkaaren loppu.

Pirkanmaan hoitokodin, Pohjoismaiden ensimmäisen saattohoitokodin, tunnuslause on: ”Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä.” Toisin sanoen: kun lääketieteellisin menetelmin ei enää voida parantaa potilaan sairauden ennustetta, meillä on kuitenkin vielä monia keinoja, joilla voidaan parantaa potilaan jäljellä olevien päivien elämänlaatua.

Hyvän saattohoidon lähtökohtana on ennen kaikkea ihmisen kunnioittaminen. ”Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.” (1 Moos. 1:27). Tällä Jumala osoitti suuren kunnioituksensa ihmistä, ihmisarvoa kohtaan. Eikö meidän velvollisuutemme tällöin ole kunnioittaa jokaisen ihmisen syntymää, elämää ja kuolemaa? Oireiden poistaminen, erityisesti kipujen lievittäminen ja poistaminen, on oleellinen osa hyvää saattohoitoa. Kokonaisvaltaisella kivunhoidolla tarkoitetaan sitä, että otetaan huomioon potilaan fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset ja hengelliset tarpeet, mikä edellyttää runsasta potilaan kanssa keskustelua, hänen kuuntelemistaan ja kuulemistaan.

Potilaan voinnista ja toiveista riippuen jäljellä oleviin päiviin tulee saada laadukasta sisältöä, hyvää elämää. Hyvään saattohoitoon kuuluu myös potilaan omaisten ja läheisten tukeminen. Korkeatasoinen saattohoito on heijastumaa siitä arvostuksesta, jota me tunnemme jokaista ihmiselämää kohtaan.

 

Eila Häihälä, Vesilahti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?