Mukana jo lähes 50 kuluttajaa ja 10 tuottajaa – ensimmäinen toimituspäivä on 19. helmikuuta Narvan torilla

Lähiruokarengas perustettu Vesilahteen

Reko-sopimus on tuottaja- ja kuluttajaryhmän väliseen kauppaan tarkoitettu malli, jolla lähiruoka vaihtaa omistajaa. Vesilahden lähiruokarengas toimii facebookissa.

Reko-sopimus on tuottaja- ja kuluttajaryhmän väliseen kauppaan tarkoitettu malli, jolla lähiruoka vaihtaa omistajaa. Vesilahden lähiruokarengas toimii facebookissa.

Muutama aktiivi vesilahtelainen, Jenny Rintala ja Ahlmanin koulun säätiön Parasta pöytään Pirkanmaalta -hankkeen projektiasiantuntija Eeva Ylinen etunenässä pitivät sunnuntaina 2. helmikuuta naisissa palaverin ja perustivat Vesilahteen lähiruokarenkaan.

Suoraksi kanavaksi tuottajan ja kuluttajan välille perustettu lähiruokarengas on tarkoitettu vesilahtelaisille ja Vesilahden kesäasukkaille, jotka haluavat ostaa paikallista ruokaa suoraan tuottajalta.

Toiminta perustuu Vaasassa ja Pietarsaaressa vuosi sitten alkaneeseen Reko-malliin ja on täysin vapaaehtoista. Ylisen mukaan lähiruokarenkaan jäsenyys on kuluttajalle paikallaan, mikäli haluaa olla eettinen kuluttaja ja ostaa ilman välikäsiä lähellä tuotettua ruokaa.

Rengas on yhtä kuin facebookiin maanantaina 3. helmikuuta avattu ryhmä nimeltään Vesilahden lähiruokarengas Reko. Vesilahtelaiset ja Vesilahden kesäasukkaat voivat pyytää päästä mukaan ryhmään ja saada lisätietoa toiminnasta ja ohjeet tuotteiden tilaamiseksi.

– Meillä on tällä hetkellä neljäkymmentäyhdeksän jäsentä. Olemme ajatelleet rajoittaa jäsenmäärän enimmillään noin sataanviiteenkymmeneen. Ryhmään kuuluminen ei maksa mitään, mutta kun tuotteita netissä tilaa, ne sitoutuu maksamaan ja noutamaan sovitusta paikasta. Tuottaja puolestaan sitoutuu myymään tuotteitaan kaikille renkaaseen kuuluville samaan hintaan. Tuottajat voivat itse määrätä maksutavan, Eeva Ylinen kiteyttää verkossa toimivan lähiruokaketjun toimintaperiaatteen.

Suoramyyntiä viikottain

Eeva Ylinen arvioi lähiruokarenkaaseen mukaan lähtevien henkilöiden edustavan etupäässä kotitalouksia, joissa kulutetaan paljon elintarvikkeita. Mukana on myös varttuneempaa väkeä.

– Tällä hetkellä eettinen ruokailu on pinnalla. Lähiruokarengas perustuu suoramyyntiin. Sitä ei kuitenkaan toteuteta tilalta eikä jälleenmyyntiä ole.

– Kun tuottaja tuo tavaran sovittuna aikana ja sovittuun paikkaan ja kuluttaja noutaa tilauksen, osapuolet kohtaavat toisensa kasvoista kasvoihin. Samalla ruoka saa kasvot. Kuluttajalla on myös mahdollisuus päästä tilalle katsomaan, miten elintarvikkeita tuotetaan.

Toimituksista on tällä hetkellä sovittu yhdeksän tuottajan kanssa. Lisäksi osan kanssa käydään vielä neuvotteluja. Tuottajia mahtuu vielä mukaan. Lihan ja lihajalosteiden tuottajia on jo renkaassa runsaasti, mutta esimerkiksi vihannesten ja juuresten tuottajaa kaivataan.

– Pyrimme siihen, että tuotteet tulevat mahdollisimman läheltä, toisena kriteerinä on luonnonmukainen tuotanto. Tuotannon pitää lisäksi olla pienimuotoista ei teollista, Ylinen kirjaa renkaaseen mukaan otettaville tuottajille asetettavia kriteerejä.

Mukana on tällä hetkellä viisi lihantuottajaa, luomuviljatuottaja, hunajatila, Ahlmanin meijerin maitotuotteet sekä chilituotteisiin erikoistunut tuottaja.

Ensimmäisen kerran lähiruokarenkaan tuotteita toimitetaan suoraan tilauksen tehneille kuluttajille kaskiviikkoiltana 19. helmikuuta Vesilahdessa Narvan torilla tunnin ajan. Lähiruokarenkaan toimitusten alkaessa tarjolla on ainakin sastamalalaisen Ojalan Highlandin pihvilihaa, Ahlmanin meijerin maitotuotteita ja urjalalaisen Pakkasen luomutilan jauhoja ja todennäköisesti myös pirkkalalaisen Tannisen chilisen tuotteita. Toimitus tapahtuu aina keskiviikkoisin sovittuun aikaan Narvan torilla. Seuraavana keskiviikkona toimituksia ei ole, sillä lähiruokarengas pitää talvilomaviikolla taukoa.

Rengas keväällä Lempääläänkin

– Huomasin omista lähtökohdistani ja osin työni kautta lähiruokarenkaan toimintatapaan tutustuessani, että Vesilahdessa on kysyntää lähiruokarenkaalle. Myös lempääläläiset haluaisivat ostaa renkaan kautta lähiruokaa, ja vastaava lähiruokarengashomma on jo alkamassa sielläkin. Lempääläläiset tuottajat ovat kiinnostuneet asiasta, ja siellä on jo kymmenkunta kuluttajaa ilmaissut kiinnostuksensa lähteä renkaaseen. Toivoon mukaan lähiruokarengas aloittaa toimintaansa Lempäälässä kevään aikana, Ylinen sanoo.

 Vesilahden lähiruokarengas

Ryhmän tavoite on edistää lähellä tuotetun, eettisen ja puhtaan lähiruuan päätymistä vesilahtelaisten ruokapöytiin sekä parantaa paikallisen viljelijän luomu- ja ja GMO-vapaan tuotannon kannattavuutta. Asiantuntija-apua on saatu Parasta Pöytään Pirkanmaalta –hankkeesta.

Ryhmä on tarkoitettu suoraksi kanavaksi tuottajan ja kuluttajan välillä. Ryhmässä ei ole tarkoitus myydä mitään muuta kuin ko. tuottajien tuotteita sekä kausiluontoisesti esim. tuoreita marjoja, sieniä tai hedelmiä.

Tuottajan ilmoittaessa tulevasta toimituksesta, ryhmäläiset tekevät tilauksensa kommentoimalla sivustolla ilmoitukseen tai muulla tuottajan toivomalla tavalla.

Tuotteiden maksut hoidetaan tuottajan määrittelemällä tavalla. Tuottaja sitoutuu toimittamaan tilatut tuotteet noudettavaksi sovitusta paikasta ja sovittuna aikana. Kuluttaja sitoutuu noutamaan ja maksamaan tilaamansa tuotteen.

Jos ryhmän jäsen jättää tilaamansa tuotteet noutamatta tai saamansa tuotteet maksamatta, on se peruste poistaa henkilö ryhmästä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?