Akrobatiaa, jongleerausta, tasapainoilua ja hauskanpitoa – vauvasirkus on kaikkea sitä, mitä perinteinen sirkuskin

Sirkus on vauvalle puolimaraton

Vilho Pyykkö näyttää, kuinka jongleerataan.

Vilho Pyykkö näyttää, kuinka jongleerataan.

– Vauvauinti on kuulemma vauvalle yhtä rankka urheilusuoritus kuin maraton aikuiselle, kertoo sirkusohjaaja Kaisa Hietaniemi Sirkustuksesta.

Siinä tapauksessa vauvasirkus vastaa vähintään puolimaratonia.

On siis suoranainen ihme, että tällaisen ponnistuksen jälkeen yksivuotiaat Pihla ja Vilma sekä kahdeksankuukautiset Vilho ja Anni syövät purkkiruokaa hyväntuulisina ja rauhallisina.

Kun itse juoksin puolimaratonin, olin seuraavat puoli tuntia pihalla kuin lumiukko. Puhumattakaan seuraavan päivän lihaskivuista.

Mutta Pihla, Vilma, Vilho ja Anni eivät ole sokerista tehtyjä.

Neljän sirkustelijan äidit toteavat, että pikkuakrobaatit ovat ottaneet harrastuksen hyvin vastaan. Alun arkuuden jälkeen he äkkäsivät nopeasti, mistä on kyse. Syksyllä aloitettu kurssi saatiin päätökseen helmikuussa.

Vauvat oppivat kuluneiden kuukausien aikana myös tuntemaan toisensa. Pihla ja Vilma tutustuivat jo kesällä Kaisa Hietaniemen järjestämässä Vauvajamit-tapahtumassa Hakkarissa, ja kun syksyn vauvasirkuskurssi alkoi, he muistivat vielä toisensa.

Aamulla alkaa jo hymyilyttää

Vauvasirkus on akrobatiaa, jongleerausta, tasapainoilua – kaikkea sitä, mitä oikea sirkuskin, kertoo Hietaniemi.

– Se on vanhemman ja vauvan yhteistä leikkiä, joka kehittää molempien motoriikkaa. Ja samalla vauvat saavat ikäistään seuraa.

Vilman äiti Noora Kemppainen kertoo, että vauvasirkuksesta on muodostunut pienelle neidille hyvin tärkeä juttu.

– Vilmaa alkaa hymyilyttää jo aamulla, kun kerron, että tänään on taas vauvasirkusta.

Vauvasirkus on suomalainen keksintö, jonka kehittäjä Mette Ylikorva on alun perin Sorin Sirkuksen kasvatteja. Harrastus on vielä melko uutta ja harvinaista: Tampereen seudulla toimii tällä hetkellä kymmenisen vauvasirkusryhmää.

Hietaniemi vetää yhteensä viittä vauvasirkusryhmää, joista yhtä Lempäälän Liikuntakeskus Parkissa. Vauvojen ikähaitari on neljästä kuukaudesta vuoden vanhaan.

Sirkus yhdistää, vauvasta vaariin

Kaisa Hietaniemi on iloissaan puitteista, jotka Liikuntakeskus Parkki vauvasirkukselle tarjoaa. Ensimmäiset vauvaryhmät ovat käyneet Parkissa syksystä asti, ja uudet aloittavat helmikuun lopussa. Tilaa on Hietaniemen mukaan vielä muutamalle.

Keskiviikkona 5. helmikuuta järjestettiin syksyn vauvaryhmän loppunnätyös. Paikan päällä koettiin varsinainen sukupolvien kohtaaminen, kun viiden veteraanin kuntoutusryhmä oli saapunut seuraamaan vauva-akrobatiaa. Ja pääsivät he itsekin hieman osallistumaan.

Vauvasirkusesitys oli veteraaniryhmälle yllätys. Ryhmä saapui Parkkiin normaalin jumppahetken merkeissä, mutta paikalla heitä odottikin joukko pieniä ja iloisia sirkustaiteilijoita.

Sosiaaliohjaaja Riitta Aavajoki Lempäälän kunnasta kertoo, että veteraaneille järjestetään kuntoutusta aina maanantaisin ja keskiviikkoisin. Paikkana toimii useimmiten Ehtookoto ja toisinaan Liikuntakeskus Parkki. Silloin tällöin on erikoisohjelmaa, kuten nyt yllätysvauvasirkus.

Lempäälässä Sirkustus ja Pirkanmaan Tanssiopisto Elina Berg järjestävät sirkuskursseja myös isommille lapsille ja uutuutena myös aikuisille.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?