Kristinuskossa on useita eri käsityksiä kuolemanjälkeisestä elämästä

Pastori Leena Sorsa Lempäälän seurakunnasta sanoo kristinuskon kuolinkäsitystä valoisaksi ja lohdulliseksi.

Pastori Leena Sorsa Lempäälän seurakunnasta sanoo kristinuskon kuolinkäsitystä valoisaksi ja lohdulliseksi.

Jatkuuko elämä kuoleman jälkeen ja jos jatkuu, missä muodossa? Tätä pohdittiin Pirkan opiston kurssilla Lempäälässä tammikuun lopulla.

Seurakuntapastori Leena Sorsa sanoo, että kristinuskon kuolinkäsitys on hyvin valoisa ja lohdullinen. Se ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, vaan siinä on eri sävyjä.

– Tiede ei sano mitään kuolemanjälkeisestä elämästä, joten eri uskonnot etsivät siihen vastauksia. Kristinuskon sisällä on kolme erilaista käsitystä. Valmista vastausta mikä niistä on oikea ei ole, pastori toteaa.

Antiikin Kreikassakin vallalla olleen ajattelun mukaan kuolemassa ruumis lakkaa toimimasta ja sielu pääsee taivaaseen.

– Ikään kuin vankilassa ollut sielu vapautuu.

Toisen näkemyksen mukaan kuolema on totaalinen, jolloin myös sielu kuolee. Tuomiopäivänä ihmiset herätetään henkiin.

– Tämä on menehtyneen omaisille ehkä raskas ajattelutapa. Mutta kuolleellehan sillä ei ole merkitystä, koska hänen kannaltaan tuomiopäivä on seuraava hetki, jonka hän tiedostaa.

Kolmatta näkemystä Sorsa kuvaa armolliseksi. Kuoleman jälkeen sielu jää välitilaan, joka ei ole taivas eikä helvetti. Se ei ole lopullinen ratkaisu, vaan Jumalan puoleen voi kääntyä kuolemankin jälkeen.

 ”Kuolema on elämän kaksoispiste”

Jokainen voi pelastua Jumalan puoleen kääntymällä. Entäpä jos lapsi kuolee, ennen kuin hänet on kastettu?

– Tämä on hankala kysymys. Ajattelen itse, ettei voi olla niin, että kastamaton lapsi ei pääsisi taivaaseen. Syntymättömän lapsen kuolemassa voidaan ajatella, että äidin kaste suojelee lasta.

Raamatussa kerrotaan, että kuolemansa jälkeen Kristus astui alas tuonelaan. Leena Sorsa kertoi eri käsityksistä, miksi hän meni sinne.

– Kuolema oli pahan ja saatanan voittamista. Toisen käsityksen mukaan Jeesus meni helvettiin kutsuakseen ihmisiä luokseen. Oli paljon ihmisiä, jotka ovat halunneet elää Jumalan tahdon mukaan. Yksi näkemys on, että Jeesus halusi kertoa Jumalasta sellaisille henkilöille, jotka eivät olleet kuulleet hänestä.

Leena Sorsa kertoo taiteilija Osmo Rauhalan kuvailleen kuolemaa elämän kaksoispisteeksi. On myös sanottu, että kuolema tapahtuu keskellä elämää. Näihin sisältyy ajatus siitä, että kuolema ei ole lopullista.

– Hautajaiset ovat tämän työni parhaita puolia, koska kristinuskon kuolemakäsitys on niin armollinen. Toki ne voivat olla myös vaativia.

Hautajaisiin ja suruaikaan liittyy paljon perinteitä. Pastorin mukaan ne ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä. Käytännöt myös vaihtelevat eri puolilla maata.

On suomalainen tapa, että myös kirkkoon kuulumattomat haudataan usein kristilliseen maahan.

– Jumala on antanut minulle elämän. On tavattoman lohdullista ja turvallista tietää, että kuolemassa elämäni palaa hänelle, totesi eräs luennon kuulijoista.

7Kuolemanjälkeinen elämä 3

Kuulijat kertoivat omia ajatuksiaan kuolemanjälkeisestä elämästä.

 

Pastori Leena Sorsa Lempäälän seurakunnasta sanoo kristinuskon kuolinkäsitystä valoisaksi ja lohdulliseksi.

Pastori Leena Sorsa Lempäälän seurakunnasta sanoo kristinuskon kuolinkäsitystä valoisaksi ja lohdulliseksi.

Yksi kommentti

 1. paula lindholm

  miten niin, että raamatun tutkijatkaan eivä tiedä, papit???missä se se rakas on kuolemansa jälkeen.Äitin kuoli viime keävään , todella ihanasti häeet haettiin, mutta voiko hälellä sukurakkaalla olla ikävä meitä, onko hän joissain vaan ihan vain kuollut kaokonaan jolloin ei kaivata eikä tunneta mitään?
  Niin paljon epäselvää on.
  MUistan miten Isä MItro sanoi kerran, että hän kadehtii kuolleita. Tuntui ensin pahalata, mutta ehkä se on kuitenkin hyvä olo.’
  VOi mun ihana äitini! Niin kauniisti enkeli haki hänet, mutta mihin jätti?

  Paula Lindholm Salosta
  Paulalla ikää 58 ja Äidille ehti tulla jopa 89. ILoisesti äitiä muistaen mutta epätietoisuus on

  HYvää syksyä ja olis tosi mukavaa jos ehtisitte vastata minulle

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?