500 oppilaan koulusta 700 oppilaan opinahjoksi laajeneva Lempoinen saa avarat ja tilavat puitteet

Oppilaat aloittavat syksyllä opiskelunsa uudessa siivessä

Koko Lempoisten koulu muuttaa ensi syksynä uuteen siipeen. Kuva: Erkki Koivisto

Koko Lempoisten koulu muuttaa ensi syksynä uuteen siipeen. Kuva: Erkki Koivisto

Lempoisten koulun laajennusosa liikuntasalin oikealla puolella ei näytä Koulutien suuntaan mitenkään suuren suurelta. Takapihan suunnasta näkymä on kuitenkin aivan toinen ja vahvistaa sen, minkä työmaakierros paljastaa. Laajennus on niin iso, että koko nykyisen koulun koulutyöskentely siirretään sinne tulevana syksynä ensi kesänä alkavan laajennus- ja saneeraushankkeen toisen vaiheen ajaksi.

Ystävänpäivänä perjantaina 14. helmikuuta Suomen lippu liehui korkealla Lempoisten koulun laajennus- ja saneeraushankkeen ensimmäisen vaiheen eli nelikerroksisen laajennusosan katolla, ja Costello Hautamäki, koulun oma Kehvelit-orkesteri ja Raksajumppaajat-ryhmä viihdyttivät rakentajaporukkaa harjannostajaisten merkiksi.

Työ on edennyt aikataulussa. Parhaillaan on vesikatteen työ ja julkisivujen viimeistely menossa, ja avarissa ja tilavissa sisätiloissa alimmassa eli nollakerroksessa sisäseinät saavat jo pintaansa tasoitetta ja maalia. Ulkoväritykseksi tulee rapattua keltaista ja punatiiltä.

Siipeen tulee neljään kerrokseen harjaantumisluokkia, käsityöluokkia ja muita koululuokkia. Laajennushankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan siipeen uutta luokkatilaa 4 700 neliötä. Huonekorkeus on pääsääntöisesti 3,1 metriä.

Ykkösvaiheen piha-alueet alkavat jo olla muodossaan, vain murskeet ja mullat pinnasta puuttuvat. Autopaikkoja tulee 80.

Työt ovat edenneet suuremmitta ongelmitta; koulutyö ei ole kärsinyt eikä tapaturmia ole sattunut.

Uuden laajennusosan sisätilat ovat avarat ja valoisat. Kuva: Erkki Koivisto

Uuden laajennusosan sisätilat ovat avarat ja valoisat. Kuva: Erkki Koivisto

Toinen vaihe käynnistyy kesällä

Koulun kerrosala on koko remontin valmistuttua 11 360 neliötä.

Hankkeen toisessa vaihe alkaa lasten lähdettyä kesälomalle ensi kesäkuussa vanhan asuntosiiven purkamisella. Siinä peruskorjataan Lempoisten koulun vanhaa tilaa 4 000 kerrosneliötä ja rakennetaan laajennusta 2 600 kerrosneliötä. Peruskorjattavaan osaan tulee pääosin luokkatiloja entisille paikoilleen.  Kaikki sisäpinnat puretaan ensin pois runkoa myöten.

Nykyisestä liikuntasalista tulee opettajainhuone osittain kahteen kerrokseen. Toisen vaiheen laajennusosaan valmistuu keittiö ruokasaleineen, suuri liikuntasali, jonka yhteyteen tulee juoksusuora ja kuntosali sekä näyttämön yhteyteen musiikkiluokka.

Pihalla oleva erillinen lisärakennus siirretään kesällä Hakkarin koululle väliaikaiseksi lisätilaksi.

Lempoisten koulun laajennus- ja saneeraushankeen ensimmöäisen vaiheen harjaannostajaisissa rakentajaporukkaa viihdytti Costello Hautamäki. Hän lauloi ystävänpäivän kunniaksi serenadin kaikille läsnäoleville naisille.Kuva: Erkki Koivisto

Lempoisten koulun laajennus- ja saneeraushankeen ensimmäisen vaiheen harjaannostajaisissa rakentajaporukkaa viihdytti Costello Hautamäki. Hän lauloi ystävänpäivän kunniaksi serenadin kaikille läsnäoleville naisille. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma (kesk.) totesi Lempoisten koulun laajennus- ja saneeraushankkeen olevan tällä hetkellä kunnan suurin investointi.

– Ja samaan aikaan on meneillään terveyskeskuksen laajennus- ja saneeraushanke. Lempäälän muuttovoitto on viime vuosina ollut viisisataa henkeä vuodessa. Koulut ja päiväkodit pullistelevat.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuula Petäkoski-Hult (sd.) muisteli, ettei kunta ole saanut suurhankkeisiinsa valtionosuutta sitten Sääksjärven koulun laajennushankkeen.

Lempoisten laajennus- ja saneeraushankkeen kustannusarvio kalusteineen on 18,5 miljoonaa euroa. Lempäälän kunta haki tulosketta Lempoisten koulun laajennus- ja rakennushankkeelle valtionosuutta. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä on tulossa avustusta liikuntatiloihin mahdollisesti maksimimäärä eli 750 000 euroa.

Rakennushanke käynnistyi kesäkuun 2013 puolivälissä pari viikkoa alkuperäisestä aikataulusta myöhässä, koska pääurakoitsijan vallinnasta oli valitettu markkinaoikeuteen. Työt ovat edenneet suunnitellusta, ja ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua elokuun alkuun mennessä, jotta koulutyö pääsee alkamaan laajennusosassa ensi syyslukukaudesta lähtien toisen vaiheen rakennustöiden ajan.

Lempoisten koulussa on tällä hetkellä 502 oppilasta. Rakennustöiden valmistuttua syksyyn 2015 mennessä koulu kasvaa vähitellen 700 oppilaan kouluksi. Henkilökuntaa on silloin noin sata henkeä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?