Lempäälässä kartoitetaan 5–10 kohdetta vuodessa

Viemäröimättömien alueiden jätevedet valvontaan

Lempäälässä on viemäriverkoston ulkopuolella yli tuhat vakutuisesti asuttua kiinteistöä ja noin tuhat vapaa-ajan kiinteistöä.Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälässä on viemäriverkoston ulkopuolella yli tuhat vakutuisesti asuttua kiinteistöä ja noin tuhat vapaa-ajan kiinteistöä.Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunnassa on valmistunut suunnitelma talousjätevesien käsittelyn valvontaan viemäröimättömällä alueella. Sen mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen valvoo jätevesien käsittelyä koskevien määräysten noudattamista ensisijaisesti ennakkoon annettavilla toimenpide- ja rakennusluvilla. Toissijaisesti määräysten noudattamista valvotaan Lempäälässä tarkastamalla kiinteistöjä.

Ensisijaisesti valvontaa kohdistetaan lähivuosina suuriin kuormittajiin ja erityiskohteisiin. Tarkoituksena on kartoittaa 5–10 kohdetta vuodessa. Suunnitelmallisen valvonnan lisäksi kiinteistökäyntejä tehdään jätevesistä aiheutuvien valitusten perusteella.

– Tarkistuksen kohteeksi joutuvat haja-asutusalueen kiinteistöt eivät sijaitse mitenkään ryppäinä, vaan erillisinä kohteina eri puolilla kuntaa, sanoo ympäristötarkastaja Sari Sassi Lempäälän kunnasta.

Erityskohteet ovat hänen mukaansa normaalista asuinkiinteistöstä poikkeavasti jätevettä tuottavia kiinteistöjä, kuten leirikeskuksia, matkailupalveluita tarjoavia tiloja tai maitotiloja.

– Kohteet eivät välttämättä ole suuria kuormittajia, mutta sellaisia, jotka sijaitsevat eri puolilla kuntaa järvien rannoilla. Vastaavia tarkastuksia tehdään myös Vesilahdella, Sassi sanoo.

Uudistuneiden jätevesien käsittelyä koskevien vaatimusten mukaan jäteveden käsittelyn pitää puhdistaa jäteveden orgaanisesta aineesta vähintään 80 prosenttia, fosforista vähintään 70 prosenttia ja typestä vähintään 30 prosenttia.

Jätevesien puhdistuksen on vastattava uusia vaatimuksia 1. tammikuuta 204 jälkeen rakennetuissa uusissa kiinteistöissä alusta pitäen. Ennen vuotta 2004 rakennetuissa kiinteistöissä jätevesien puhdistuksen on oltava kunnossa 15. maaliskuuta 2016 mennessä. Mikäli vanhaa jätevesien käsittelyjärjestelmää on tarve saneerata tai korvata uudella järjestelmällä tai jos kiinteistöllä tehdään muita uudisrakentamiseen verrattavia korjaus- ja muutostöitä, ovat vaatimukset voimassa heti.

Neuvontaa runsaasti saatavissa

Muun muassa kunnat, yksityiset tahot ja erilaiset hankkeet antavat jätevesiä ja kuivakäymälöitä koskevaa neuvontaa. Haja-asutusalueen kiinteistöille on viime vuosina tarjottu myös kiinteistöillä paikan päällä annettavaa jätevesineuvontaa. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys on hankkeidensa puitteissa jätevesineuvontaa Lempäälässä Säijässä, Pyhällössä, Lipossa, Morikassa sekä pohjavesialueilla. Neuvonta on ollut asukkaille vapaaehtoista, puolueetonta ja ilmaista. Neuvonnan on ottanut Lempäälässä vastaan 132 kiinteistön omistajaa.

Lempäälän kunnan alueella on vesihuoltolaitoksen viemäriverkoston ulkopuolella noin 1 100 vakituista asuinkiinteistöä ja noin 1 000 vapaa-ajan kiinteistöä. Viemäröimättömillä alueilla on lisäksi useita muita jätevettä tuottavia kiinteistöjä kuten maaseutuelinkeinoyrityksiä ja kokoontumispaikkoja.

Käsittelemättömät tai huonosti käsitellyt jätevedet likaavat enimmäkseen ihmisen omaa lähiympäristöä. Jos jätevedet johdetaan maahan, ne kulkeutuvat maan pintaa pitkin pintavesiin tai maakerrosten läpi pohjaveteen. Ne voivat pilata pohjaveden ja tehdä kaivoveden käyttökelvottomaksi. Jos jätevedet johdetaan vesistöön tai ne pääsevät valumaan sinne ojia pitkin, vesistön laatu saattaa heiketä ja käyttökelpoisuus vähetä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?