Pienten kylien elävöittäminen on tärkeää

Arto Satonen ja reissuporukka. Satosella on kädessään lahjamuki, jossa lukee "tekoja yrittäjyyden puolesta". Kuva: Arto Ahvensalmi.

Arto Satonen ja reissuporukka. Satosella on kädessään lahjamuki, jossa lukee ”tekoja yrittäjyyden puolesta”. Kuva: Arto Ahvensalmi.

Vesilahden yrittäjät ja Tampereen Käsityö- ja Teollisuusyhdistys toteuttivat eräänlaisen etelänmatkan parinkymmenen hengen voimin. Matkaan varattiin kokonainen arkipäivä ja kohteita koottiin päivälle kolmin kappalein.

Tiedekeskus Heurekassa vierähti ensin muutama tunti. Erilaisia näyttelyitä oli useita, joissa itse pääsi kokemaan, näkemään ja aistimaan asioita erilaisin tavoin.

Toinen kohteemme oli Suomen Yrittäjät ry:n toimisto. Meitä olivat isännöimässä SY:n puheenjohtaja Mikko Simolinna ja tuore varatoimitusjohtaja Antti Neimala. Tervetulopuheessa Mikko Simolinna tähdensi SY:n ja toimialajärjestöjen tärkeyttä edunvalvontatyössä. Paikallisyhdistykset ovat tärkeässä asemassa yrittäjien äänen kuulumisen kannalta.

Toimme jälleen kerran esille arvonlisäveron alarajahuojennuksen enimmäismäärän noston 22 500 eurosta 50 000 euroon. Asia on saanut poliittista vastakaikua, mutta päätöstä asiasta ei ole vielä tehty. Huojennuksen piiriin kuuluisi noin 60 000 yrittäjää. Tämä huojennus olisi pienille yrityksille ja varsinkin käsityövaltaisille aloille tärkeää, jotta nykyiset yritykset pystyisivät jatkamaan elinvoimaisempina ja varsinkin nuoret uskaltautuisivat aloittamaan yritystoimintaa.

Eduskuntatalossa meidät otti vastaan kansanedustaja Arto Satosen erityisavustaja Arto Ahvensalmi. Ensimmäiseksi kiipesimme lehtereille seuraamaan eduskunnan kyselytunnin kulkua. Kyselytuntia hallitsi pääministeri Kataisen oppositiolle esittämä kutsu lähteä yhdessä päättämään sopeutustoimista, joita tarvitaan velkaantumisen taittamiseksi.

Lehteriltä siirryimme lyhyelle eduskuntatalon esittelykierrokselle, jonka jälkeen tapaamisvuorossa oli kansanedustaja Arto Satonen. Tervetulokahvien jälkeen Satonen aloitti kertomalla tylyn totuuden: viisi vuotta on eletty velaksi. Tulevaisuuden uhkakuvana esimerkki terveydenhuollon amerikanmallista, jossa terveyskeskuksessa vaaditaan luottokorttitiedot ennen hoidon aloittamista.

Tähän ei toivottavasti koskaan mennä. Kaavailluilla kolmen miljardin säästötavoitteilla, jotka saavutettaisiin veronkiristyksillä ja leikkauksilla, pudotettaisiin arvioitu talouskasvu puoleen.

Toimme esille Saksassa käytössä olevaa mallia, jossa nuoret saavat oppinsa työpaikoilla niin sanottuna kisälliopetuksena. Suomessa on tuloillaan työssäoppimiseen uusi malli, koulutussopimus, jossa teoriaopetus järjestetään kouluilla ja työharjoittelu yrityksissä.

Suomen energiapolitiikka herätti myös keskustelua. Bioenergian tulevaisuus näyttäisi valoisammalta verrattuna tuulivoiman käyttöön, joka on nykytekniikaltaan kallista.

Pienten kylien elävöittäminen olisi tärkeää, tutkimusten perusteella kaupunkiläheinen maaseutu olisi suosituinta asuinaluetta.

Kuntarakenneuudistuksen myllerryksessä Tampereen seutuhallinto näyttäisi olevan askel oikeaan suuntaan. Jotakin myönteistäkin oli siis nähtävissä.

Elise Hänninen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?