Jarkko Glad: ”Helpottunut, mutta myös harmistunut fiilis”

Lempäälän Kisa päätti Mestiksen runkosarjan vuosimallia 2013-14 Vantaalla. Tiukan 56 ottelun  rupeaman päätteeksi LeKi ei pääse pudotuspeleihin, ja kun karsintojakaan ei pelata, loppui lempääläisten kausi naistenpäivänä 8. maaliskuuta. Kauden viimeisestä pelistä puuttui varsinainen panos, sillä myöskään kotijoukkue Kiekko-Vantaalle pelillä ei ollut merkitystä, he jatkavat play-offeihin sarjan kahdeksantena. Kausi päättyi runsasmaalisen ottelun jälkeen Vantaan 7-3 (2-0, 2-1, 3-2) voittoon.

Kisa oli muokannut kokoonpanoaan jonkin verran edellisestä pelistä antaen vähemmän pelaamaan päässeillekin mahdollisuuden. Hyökkäyspäässä Elias Peltonen, Matias Simontaival sekä Riku Brander korvasivat Mika Niemen, Henri Tammisen ja Joonas Koskisen. Puolustuksessa Juha Tarkkanen teki tilaa Aleksi Oreniukselle. Maalilla jatkoi vahvaan vireeseen päässyt Jarno Laitinen.

Kisan kannalta peli alkoi huonoimmalla mahdollisella tavalla, sillä jälleen vastustaja iski avausmaalin ensimmäisellä minuutilla. 2-0 vantaalaiset taikoivat kahdesannella minuutilla. Maaleista vastasivat korealaispelaajat Sanghoon Shin ja Jinhui Ahn. Näissä numeroissa mentiin myös erätauoille.

Lassi Mattila kavensi ylivoimalla toisessa erässä, mutta lähes heti perään Kiekko-Vantaa meni uudestaan kahden maalin johtoon. Sen jälkeen LeKi putosi kyydistä ja lohipaitainen isäntä takoi kolme maalia lisää, johtaen 6-1, kun Kisan kautta oli jäljellä viitisen minuuttia.

Kisa sai vielä etsittyä viimeisen tarmonpuuskan ja iskun kauden päätöksen kunniaksi, ja 57. minuutilla Aleksi Oreniuksen ja Juha Suomaan maaleilla lempääläiset tulivat kolmen maalin päähän. Loppuniitin tälle Mestiskaudelle iski kuitenkin viimeisellä peliminuutilla Vantaan Matti Lamberg. Näin ollen Kisa päätti runkosarjan Mestiksen sijalla 12.

Gladilla optio ensi kaudesta

Jääkiekkoliiton liittovaltuusto julkaisi aika lailla odotetun päätöksen torstaina 6.maaliskuuta, jonka mukaan Mestiksessä ei pelata putoamiskarsintoja lainkaan. Varsin myöhäisessä vaiheessa kautta ajatellen tullut iso päätös pohjaa siihen realismiin, ettei järkiperusteita löydy sille, että Mestiksen joukkuemäärää supistetaan nykyisestä 12 joukkueesta. Kun Vaasan Sport nostettiin Liigaan, on Mestiksessä jo nyt yhden joukkueen vaje.
– Päätös oli viisas, Mestiksen supistaminen olisi vienyt vaan pelipaikkoja nuorilta pelaajilta pois, tuumasi Kisan valmentaja Jarkko Glad, joka on läpikäynyt raskaan, mutta varmasti valmentajan uraa ajatellen, opettavaisen rupeaman.

– Kun päätös tuli, oli ensimmäinen fiilis helpottuneisuus. Pian perään kuitenkin tietynlainen harmistuksen tunnekin valtasi, ei meidän kautemme tässä vaiheessa pitänyt päättyä. Pudotuspeleihin olisi pitänyt kyetä selviämään.

Kisan kausi oli, kuten tälläkin palstalla usein on tullut mainittua, todellista aaltoliikettä. Hyvää peliä on seuranut jopa katastrofaalinen esitys. Vasta loppukaudesta paketti on tiivistynyt ratkaisevalla tavalla.

– Tämä on totuus, että liikaa otteet ailahtelivat. Vähän rukkasimme pelikirjaamme puolustusvoittoisempaan suuntaan loppukauteen ja totta kai se, että nyt olemme kymmenkunta peliä menneet koko lailla samoilla ketjuilla ja pakkipareilla, on auttanut asiaa.

Kisalla on käynyt yli 70 pelaajaa tällä kaudella. Liigasta lainoja on tullut tuttuun tapaan liukuhihnalta, asia on Gladille tuttu hänen edellisiltä LeKi-kausilta, mutta slti pelaajaliikenteen kanssa on ollut omat vaikeutensa.

– Lyhyissä lainoissa ovat omat ongelmansa. Joku pelaaja tulee viikonlopuksi ja hän kokee pelaamisen Mestiksessä mahdollisuutena saada isoja minuutteja, toinen taas kokee saaneensa rangaistuksen tulemalla meille. Valmentajana joutuu tekemään näiden lyhytlainojen kanssa kohtuuttomasti töitä.

Toimintaympäristö Lempäälässä on sanalla sanottuna haastava. Väkeä on aika lailla vähän katsomoissa, taustahartiat ovat kapeat.

– Yhteisöllisyyden kautta tämä homma täytyisi saada nousuun. Lisää tekijöitä pitää löytyä taustalle, ei Papinsaaren Vesku voi kaikkea yksin tehdä. Oman junnuorganisaation kanssa yhteistyötä on tiivistettävä ja jotenkin pitäisi saada lempääläisille ajatus, että tämä on yhteinen juttu.Mestis-sakin pitäisi tulla täältä jostain kaapin päältä alas ihmisten pariin, esittelee Glad keinoja, joilla jatkossa Hakkarin halli ja koko LeKin Mestis-sakki olisi yhtenäisempi ja varmasti tätä kautta menestyksekkäämpi.

Gladin valmennusura jatkuu Kisassa, sillä viime joulukuun 29. päivänä optio tulevasta kaudesta astui voimaan.

– Optiota ei kukaan ole irtisanonut, joten täällä jatketaan. Nyt hoidetaan kauden lopetus kunnialla ja vedetään henkeä hetki, kuuluvat valmentajan suunnitelmat.

Kisan pelaajistosta kaikkien sopiukset käytännössä loppuvat. Manageri Vesa Papinsaaren mukaan uuteen kauteen aletaan valmistautua ”muutamien viikkojen päästä”.

– Raskas sesonki tämä on ollut. Nyt hoidamme tätä LeKi-Hockey Oy:n osakeantia maaliskuun ajan ja kun saamme sen menestyksekkääseen maaliinsa, alkaa uuden kauden suunnittelu. Jos mitään maata mullistavaa ei satu, kyllä Mestis-juttu Lempäälässä jatkuu, sanoo Papinsaari.

Mestis-lisenssit myönnetään toukokuussa ja Lempäälän isoin onelma on hallin puitteissa. Mestis-lisenssi jatkossa vaatii 1500-paikkaista areenaa. Kun Lempäälässä yleisökeskiarvo oli noin 350 päätä/peli, tuntuu lisäkatomorakentamisvaatimus hullunkuriselta.

Kokka kohti tulevaa

Pelaajista moni jatkaa muille maille, jokunen varmasti lopettaa. Yksi maisemanvaihtoa miettivä on LeKi-ikoniksikin tituleerattava Lassi Mattila, jonka perhetilanne saattaa vidä miestä pääkapunkinseudulle. Jos Mattila Lempäälään jää, on hän ehdottomasti numero yksi niistä, joille sopimusta pitää suorastaan tyrkyttää. Myös toinen LeKi-kasvatti Sami Laakso näytti omaavansa vahvan potentiaalin Mestikseen kovaksi pelaajaksi.

Muita ehdottomasti jatkamisen arvoisia pelaajia ovat esimerkiksi nuori veskari Lauri Rämö. Pakeista Toni Niemi, Juho Saarinen ja Petteri Friman. Ketjumiehistä realismia olisi saada Sami Laakson lisäksi Olli Henrikssonin, Matias Simontaipaleen ja Juha Suomaan nimet jatkosopimuksiin. Ilman muuta nuorista myös Aleksi Orenius ja Elias Peltonen omaavat potentiaalia olla ensi kaudella vakikasvoja Mestiksessä. Konkarikaartista Antti Hildenin, Jarkko Pyymäen ja Mika Niemen kohdalla jatkamisinto lienee suurin kysymys, kykyä Mestis-tasolle löytyy.
Nyky-Kisasta varmasti ainakin maalivahti Jarno Laitinen, pakit Otto Räty ja Juha Tarkkanen (sekä Ilveksen Miro Hovinen) sekä katjumiehistä Markus Korkiakoski, Henri Tamminen, Joonas Koskinen ja Jaakko Pellinen miettivät pelaamistaan monelta kantilta. Lähinnä, onko saumaa esimerkiksi päästä Liigaan vai löytyykö paloa pelaamiseen lainkaan.

Ensi kausi ja sen alku syskuussa ovat lähempänä kuin arvaattekaan. Kiitos kaikille tämän palstan lukjioille – jatketaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?