Paikallisuutta on paha keskittää

Paikallinen vai keskitetty? Monta ääntä vai vain yksi? Keskusjohtoisuudella on puolensa eikä vähäisin eduista ole kustannussäästö ja toiminnan rationaalisuus. Hajanainen toimintamalli ei ehkä ole taloudellisin, mutta se puolestaan antaa kaikkien kukkien kukkia, erilaisuus monokulttuurin sijaan rikastuttaa monin eri tavoin.
Kuntarakenne- ja sote-lakiuudistus ovat mahdollisesti vähentämässä kuntien lukumäärää ja toisaalta keskittämässä kuntalaisille tarjottavia palveluja yksiin käsiin. Uudistusten tarpeellisuutta monenvärinen sateenkaarihallitus perustelee kustannusvajeella, toisin sanoen taloudellisin argumentein. Mikäli palveluiden keskittämisellä ja itsenäisten kuntien lukumäärän supistamisella todellisuudessa kansantalouteen säästöjä syntyy, eikö silloin kuntien lukumäärä olisi järkevintä vähentää minimiinsä eli ääritapauksessa yhteen ainoaan, Suomen valtioksi? Mihin kuntia tarvitaan?
Sanominen ja asioista kertominen jatkaa taloudellisten reaaliteettien edessä keskittymistään sekin. Alma Median Aamulehti ja yksitoista muuta Länsi- ja Pohjois-Suomessa ilmestyvää sanomalehteä ovat yhdistymässä Lännen Mediaksi. Yksi ja sama lehtijuttu on siten yhteistyön tuloksena jatkossa luettavissa 12 lehdessä samanlaisena eri puolilla maata. Julkaisevathan sanomalehdet toki STT:n ja muiden uutistoimistojen uutisia, mutta kehitys vie kerronnan monipuolistumisesta edelleen keskitetymmän viestinnän suuntaan.
Valttina pärjäämiseen nykyajan ja tulevissa haasteissa voi ja pitää myös nähdä paikallisuuden – koski se sitten kuntataloutta tai lehden tekoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?