Pirkanmaan liitto vastustaa kaupunkiseutujen pakkoliitoksia

Pirkanmaan liiton maakuntahallitus korostaa, että kuntarakennelakia uudistettaessa kaupunkiseutujen pakkoliitokset eivät ole hyvä ratkaisu. Ratkaisujen pohjana tulee olla kuntien omat selvitykset ja vapaaehtoiset tavoitteet.

Kuntarakenteen uudistus on valmisteltu niin, että toteutus perustuu kuntien tekemiin selvityksiin ja vapaaehtoisuuteen. Mikäli kunnat eivät ole itse päässeet eteenpäin, on valtio asettanut selvityshenkilön tekemään esityksen päätöksenteon pohjaksi. Menettely ja sen reunaehdot on selkeästi säädetty.

Tampereen kaupunkiseudulla on edetty maakuntahallituksen mukaan omin voimin hyvin. Kuntien valitsema selvitysmies on antanut omat ehdotuksensa jatkovalmistelun pohjaksi. Pakkopykälillä on kokonaisuuden kannalta erittäin kielteinen vaikutus.

Maakuntahallitus muistuttaa, että jatkon kannalta on välttämätöntä tietää, millainen alue on tarpeeksi laaja vastaamaan sote-palveluista tai toisen asteen tehtävistä sekä missä määrin valtion tehtäviä siirretään yhteisen kunnallisen hallinnon piiriin. Samoin on tärkeätä tietää, mihin perustuslain pykälän momenttiin kuntaa suuremman alueen kansanvaltainen hallinto perustuu.

Pirkanmaalla on ollut jo nyt huonoja kokemuksia siitä, että valtiolla on ollut vääränlainen rooli kuntien vapaaehtoisen rakenteellisen uudistumisen valmistelussa. Pari vuotta sitten aktiivisesti vireillä ollut Parkanon, Kankaanpään ja Jämijärven liitos kaatui valtion aktiiviseen rooliin vapaaehtoisesti edenneessä hankkeessa. Nyt tulee antaa riittävä tila yhteistyölle ja vapaaehtoiselle ratkaisujen etsimiselle. Tärkeä olisi mahdollisuus edetä myös vaihtoehtojen, esimerkiksi Tampereen seudulle tehdyn kuntarakenneselvityksen pohjalta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?